Sezon czas zacząć
Nadszedł ten czas, że w końcu można wybrać się na brzany, po tak długim czasie.
Nie chciało mi się wstawać z samego rana i iść na rybki, ale mój pies postanowił mnie obudzić, no i musiałem wstać, więc postanowiłem że wybiorę się już na brzany, bo w końcu sezon się zaczął.
Po przygotowaniu sprzętu i spakowaniu wybrałem się nad wartę, aby się dostać do mojej ulubionej miejscówki brzanowej, muszę pokonać odcinek zarośnięty krzakami i pokrzywami, nie pomijając wyskakujących dzików lu saren z krzaków. Po dotarciu na miejsce rozkładam wędkę, szykuje zestaw zakładam ulubionego woblera na brzany Siek, pierwszy rzut delikatne uderzenie, czuje lekki opór i te różnego rodzaju odjazdy, jestem zdziwiony mówię do psa brzana za pierwszym rzutem, to aż dziwne, hol trwał dość krotko, wyciągam ją na brzeg, wypinam woblera, kładę na mate a tam 62 cm, robię fotkę i wypuszczam do wody, jak na pierwsza rybę w sezonie to piękna. Pięć rzutów później następne branie, ale czułem że coś jest nie tak i ryba zachowuje się tak jak powinna, po długim odjeździe w końcu wypływa, patrze brzana pod haczona za bok, znowu zaczyna szaleć, patrzę na plecionkę a ona zaczyna się kończyć, staram się pod ciągnąc rybę bliżej mnie ale na
moje i ryby szczęście wypina się. Ten walka z brzana trwała z 10 minut ale zmęczyła mnie, więc postanowiłem odpocząć. Mówię do psa koniec odpoczywania, trzeba jeszcze coś złowić, więc rzucam, jeden, drugi , piąty rzut, bum bardzo mocne uderzenie kij się wygina jak szalony, mocne odjazdy do dna, powoli pod ciągam bliżej brzegu a ona ciągnie i muruje do dna, pies piszczy nie może się już doczekać tej pięknej ryby, walka trwa, już jest coraz bliżej, pierwsza próba podebrania, brzan ucieka, znowu odjazd, drugie podejście, jest brzana wpada do podbierak, szybkie odpięcie przynęty, mierżenie i fotka na pamiątkę ido wody, a tam 72 cm i uśmiech na twarzy z pięknego rozpoczęcia sezonu.
wędka Shimano beastmaster 3-15 g długość 3 m, plecionka 0,06 i fluorocarbon 0.25
brzana 62cm.jpg 154,63 KB 60 Ilość pobrań brzana 72cm.jpg 140,46 KB 56 Ilość pobrań
NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 14 lipiec 2021 - 22:50