Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

Przeróbka fabrycznego kija - pytania / porady

przeróbka tech-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
590 odpowiedzi w tym temacie

#321 OFFLINE   DanekM

DanekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 758 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa/Wrocław
  • Imię:Daniel

Napisano 05 grudzień 2015 - 13:32

Mam jeden kij po przeróbce na tych przelotkach, Złego słowa nie powiem na nie, używałem sezon (no, prawie ;) ). Polecam jako fajne, lekkie i budżetowe rozwiązanie. 

#322 OFFLINE   MichałM

MichałM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 865 postów
  • Imię:Michał

Napisano 05 grudzień 2015 - 14:26

To są któreś z tego linku?

http://www.fishingar...y/przelotki-s6/

Muszę się jakoś zorientować w tych przelotkach bo im więcej czytam i ogladam tym bardziej się w tym gubię. Na stronach pracowni to wszystko jakieś nieuporządkowane albo ja się nie umiem w tym odnaleźć.

#323 OFFLINE   DanekM

DanekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 758 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa/Wrocław
  • Imię:Daniel

Napisano 05 grudzień 2015 - 21:27

Kupowałem w Art-Rod ale widzę że już ich nie mają.

Te z Fishing Art to te /drugietrzecie tylko ja miałem ramki Gun Smoke i pierścienie cyrkonowe. Teraz w tych ramkach są SIC. Ale to już kwestia wizualnego doboru.

#324 OFFLINE   Kizior

Kizior

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 45 postów

Napisano 05 grudzień 2015 - 21:59

Panowie na natomiast zakonczylem juz sezon wedkarski i postanowilem zrobic porzadek ze wszystkim co wymaga "pomocnej dloni".
Dzis zacząłem od shimno beastmaster dx 2,1m 40-80 max 120. Problem lezal w marnej rekojesci ktora przy czestym brodzeniu ulegla zniszczeniu. Szczytowka wedki tj. jakies 2cm na samym koncu sa odlamane. I dzis zostala oskrobana do golego blanku. Zdjalem z niej wszystko lacznie z lakierem. Jako ze chce ja potraktowac jako wstep do rodbuildingu postanowilem zrobic jak najwiecej sam.
Plany wygladaja tak :
-rekojesc z kory sosnowej ewentualnie debowej
-malowanie blanku w 3 kolorach lakierem samochodowym z uelastyczniaczem
-z racji zlamnia koncowki nowy spacing typowo p9d kolowrotek spinfisher 3500
-wymiana rekojesci na inna, myślałem nad fuji tvstst 16-15.
I kolejno moje pytania.
Jak rozmiescic przelotki? chce uzyc starych ktore sciagnalem. Chodzi mi o odleglosc miedzy nimi.
Czy odleglosc uchwytu kolowrotka ma zostac wyznaczona przez moje ramie na zasadzie jak jest mi wygodnie czy moze sa jakies inne reguly?

#325 OFFLINE   Kizior

Kizior

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 45 postów

Napisano 07 grudzień 2015 - 21:06

Witam wszystkich.

Jako ze pisząc część poniższego postu jako kolejny wpis w istniejacym juz temacie nie uzyskalem odpowiedzi rozpoczynam nowy wątek.

Chodzi o przezbrojenie wędziska w celu naprawy uszkodzonych czesci oraz nauki samodzielnego uzbrajania wedzisk. Shimano Beastmaster 2,1m 40-80g max 120g wyrzutu bo o nim mowa nie przeszedl testu mojej ciezkiej reki podczas sezonu 2015.

Zaczelo sie od foregripu ktory podczas brodzenia (90% moich wypadow nad wode) zostal pozbawiony dosyc sporej ilosci szpachli nastepnie pekl. Postanowilem ze przezbroje ta wedke i naucze sie podstaw tak aby w przpadku rasowego blanku nie popelnic bledow ktore moga narazic go na zniszczenie. Oskrobalem caly blank do zera - wszystko razem z lakierem zostalo usuniete. Podczas tego procederu zostalem popedzany przez moja kochana druga polowke i uszkodzilem szczytowke wedki w efekcie calosc jest o jakies 1,5-2cm krotsza. Chcialbym zachowac oryginalny zestw przelotek tak aby kij w efekcie byl stworzony jak najmniejszym nakladem finansowym. Kolejnym krokiem do oszczednosci oraz nauki u podstaw jest rekojesc z kory sosny. No i malowanie blanku farba samochodowa z uelastyczniaczem ( z jednej strony chec zdobycia doswiadczenia z drugiej nadania charakteru kijaszkowi)
Plany plus minus wygladaja tak :
-rekojesc z kory sosnowej ewentualnie debowej
-malowanie blanku w 3 kolorach lakierem samochodowym z uelastyczniaczem
-z racji zlamnia koncowki nowy spacing typowo pod kolowrotek spinfisher 3500
-wymiana rekojesci na inna, myślałem nad fuji tvstst 16-15 ale chyba na poczatek wezme jakis tanszy uchwyt
I kolejno moje pytania.
Jak rozmiescic przelotki? chce uzyc starych ktore sciagnalem. Chodzi mi o odleglosc miedzy nimi.
Czy odleglosc uchwytu kolowrotka ma zostac wyznaczona przez moje ramie na zasadzie jak jest mi wygodnie czy moze sa jakies inne reguly? I czy musze polakierowac blank bezbarwnym lakierem po malowanu kolorem?

Nie bede ukrywal ze pomimo iz kora sosny wydaje sie byc idealnym materialem na rekojesc to nie do konca odpowiada mi jej prawie jednolity kolor czerwieni. Uzbieralem dosyc grube kawalki i juz sie susza czekajac na sklejenie w calosc jednak zapytam z gory bardziej doswiadczonych rodbuilderow: czy moze jakis inny rodzimy gatunek ma ciekawa fakture?

Myslalem o brzozie jednak ciezko znalezc drzewo na tyle stare by wykorzystac jej kore w taki sposob jak ja chcialem a wyglad rekojesci ze scinkow cienkiej brzozowej kory nie do konca mi odpowiada. W ostatecznosci rekojesc zrobie z kory sosnowej i plakac nie bede jesdnak jak juz pisalem mysle nad kolejnym blankiem pod szczuplego.

Mysle takze nad pomocami naukowymi tj. "mądrymi ksiazkami" ktore pomoga mi przeskoczyc z raczkowania do pierwszych bardziej przemyslanych i swiadomych krokow w rodbuildingu- i tutaj tez prosba o podanie ewentualnych namiarow na "wypociny" starych wyjadaczy.

I moje ostatnie pytanie - na jaki blank polowac w przyszlosci tak aby pasowal do szczuplego na ciezko tj. przynety do okolo 80-90gram maks. Dlugosc mniej wiecej 2m i w miare lekki? Widzialem juz xzoge taka g 66 do 7 kg ale ciekawi mnie czy nie ma jakiejs alternatywy ze strony np batsona czy innych firm produkujacych blanki? Nie chce sztywnej paly tylko czula wedeczke przechodzaca w parabole tak aby nie gubic mniejszych sztuk podczas holu.

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi Konrad

#326 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 07 grudzień 2015 - 21:45

TVS 16 to maly uchwyt, taki pod okoniowke/sandaczowke. Pod miotanie przynetami powyzej 100g i kolowrotek 3500, raczej wolalbym cos solidniejszego ;) 

#327 OFFLINE   Kizior

Kizior

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 45 postów

Napisano 07 grudzień 2015 - 22:03

Jak juz mowilem - to moja pierwsza taka robotka. Przy dobieraniu uchwytu kierowalem sie srednica blanku jaka mam w miejscu w ktorym bedzie kolowrotek i jest to okolo 11mm. Przelotek jest 9 o tym zapomnialem wspomniec.

#328 OFFLINE   Durzy

Durzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 638 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Andrzej

Napisano 22 grudzień 2015 - 11:24

Cześć,

Korzystając z promocji w Decathlon (Wojtek, jesteś wielki), nabyłem ten oto kij: Caperlan Blyss Casting 6,2.

Załączony plik  Blyss.jpg   33,85 KB   19 Ilość pobrań

Kij składa się z rękojeści i wkładanej do niej reszty. Całość jest fajna, ale ma dosyć ograniczone zastosowanie.

Chciałbym dorobić do posiadanej rękojeści, nieco inny kawałek blanku. Dłuższy, o trochę innej charakterystyce.

Czy taki projekt jest możliwy do realizacji? Ktoś z Was robił kiedyś coś takiego?

Andrzej

Użytkownik Durzy edytował ten post 22 grudzień 2015 - 11:25

• Bolesław lubi to

#329 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 22 grudzień 2015 - 11:27

Ciezko bedzie dobrac taki blak, zeby sie zgral z ta rekojescia ktora masz. 

Moze bedziesz mial farta, ale raczej wroze dlugie szukanie ;)

#330 OFFLINE   Marvin

Marvin

mogul

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 1048 postów
  • LokalizacjaLempäälä

Napisano 22 grudzień 2015 - 11:34

Z leszczyną byłoby najłatwiej, bo można ją zestrugać do pożądanej średnicy...

Poza tym, z tego co słyszałem, na leszczynowe wędki więcej ryb się łowiło, niż na te wszystkie grafity.

#331 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 22 grudzień 2015 - 11:37

Z leszczyną byłoby najłatwiej, bo można ją zestrugać do pożądanej średnicy...

Poza tym, z tego co słyszałem, na leszczynowe wędki więcej ryb się łowiło, niż na te wszystkie grafity.

Panie, takiej leszczyny jak kiedys to juz nie robia  :D

#332 OFFLINE   Durzy

Durzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 638 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 grudzień 2015 - 12:10

Ciezko bedzie dobrac taki blak, zeby sie zgral z ta rekojescia ktora masz. 

Moze bedziesz mial farta, ale raczej wroze dlugie szukanie ;)

Domyślam się, że łatwo nie będzie.

Ale tak czysto teoretycznie rozważając.

Wariant 1

Wybieram jednoczęściowy blank o podobnej mocy i podobnej średnicy do mocowania (oczywiście po przycięciu do odpowiedniej długości, np. 150 - 160 cm, bo taką chciałbym mieć).

Blank, w części dolnej, musiałby mieć średnicę odrobinę mniejszą lub równą niż mocowanie. Ponieważ blank jest zbieżny, wyrównuję różnicę żywicą epoksydową.

Wariant 2

Wybieram jednoczęściowy blank o podobnej mocy i podobnej średnicy do mocowania, ale grubościenny, typu np. X-zoga.

Blank, w części dolnej, musiałby mieć średnicę odrobinę większą niż mocowanie. Ponieważ blank jest zbieżny, wyrównuję różnicę szlifując blank.

Techniczne byłoby to wykonalne.

Andrzej

Użytkownik Durzy edytował ten post 22 grudzień 2015 - 12:12

#333 ONLINE   rybak109

rybak109

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 558 postów
  • LokalizacjaAllenstein
  • Imię:Szymon
  • Nazwisko:Tomaniuk

Napisano 22 grudzień 2015 - 12:13

Wariant 1

Wybieram jednoczęściowy blank o podobnej mocy i podobnej średnicy do mocowania (oczywiście po przycięciu do odpowiedniej długości, np. 150 - 160 cm, bo taką chciałbym mieć).

Blank, w części dolnej, musiałby mieć średnicę odrobinę mniejszą lub równą niż mocowanie. Ponieważ blank jest zbieżny, wyrównuję różnicę żywicą epoksydową.

Wariant 2

Wybieram jednoczęściowy blank o podobnej mocy i podobnej średnicy do mocowania, ale grybościenny, typu X-zoga.

Blank, w części dolnej, musiałby mieć średnicę odrobinę większą niż mocowanie. Ponieważ blank jest zbieżny, wyrównuję różnicę szlifując blank.

Andrzej

Wariant 3 - wysyłasz do Krzyśka z FA i dorabia Ci pasujący element - no chyba że nie będzie miał odpowiedniego mandrela... 

#334 OFFLINE   Durzy

Durzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 638 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 grudzień 2015 - 12:21

Wariant 3 - wysyłasz do Krzyśka z FA i dorabia Ci pasujący element - no chyba że nie będzie miał odpowiedniego mandrela... 

Wariant 3 generuje zbyt wysoki koszt.

#335 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 22 grudzień 2015 - 15:08

Wariant 1

Wariant 2

Wybieram jednoczęściowy blank o podobnej mocy i podobnej średnicy do mocowania, ale grubościenny, typu np. X-zoga.

Andrzej

Pewnie ze tchnicznie do wykonania :) Duzo kombinacji bedzie jednak z Twojej strony. 

Dawaj nam znac jak sprawa bedzie sie rozwijac :)

#336 OFFLINE   Durzy

Durzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 638 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 grudzień 2015 - 15:14

Pewnie ze tchnicznie do wykonania :) Duzo kombinacji bedzie jednak z Twojej strony. 

Dawaj nam znac jak sprawa bedzie sie rozwijac :)

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie nie napalam się jakoś bardzo.

Mam przelotki, nici, lakier, gdyby trafił się jakiś ciekawy blank podchodzący pod wariant 2, to kto wie...

Zima ma być podobno długa...

Użytkownik Durzy edytował ten post 22 grudzień 2015 - 16:13

#337 OFFLINE   cyprys19

cyprys19

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 4029 postów
  • Lokalizacjapułtusk okolice
  • Imię:marcin
  • Nazwisko:k

Napisano 22 grudzień 2015 - 15:51

wpadnij do sławka zielińskiego na ul. żelaznej (sklep wędkarski),a na dole serwis -on lubi wyzwania i może się podejmie .tel ********

To już kolejny Twój post który pachnie kryptoreklamą, proszę o zaniechanie podawania danych kontaktowych

Użytkownik milupa edytował ten post 23 grudzień 2015 - 11:16

#338 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów
  • LokalizacjaKanta-Hämee - Southern Finland
  • Imię:Paweł

Napisano 22 grudzień 2015 - 17:35

Z technicznej strony rzecz biorąc,wariant pierwszy będzie ok pod warunkiem,że wybierzesz blank o nieco mniejszej średnicy niż otwór (powiedzmy 1-1,5mm),na koniec blanku nawiniesz przesączony żywicą roving węglowy i tak przygotowany koniec blanku doszlifujesz do rozmiaru otworu w rękojeści,roboty sporo zwłaszcza z dopasowaniem łącza,ale jest to do zrobienia.

#339 OFFLINE   czarny1

czarny1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 954 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 23 grudzień 2015 - 09:18

no i został wariant 4 - kupujesz dowolny blank i robisz rękojeść na wzór już posiadanej - same zalety i niewiele wyższe koszty... zwłaszcza w porównaniu z wariantem 3...

wariant 5  (jak się uprzesz!) - kupujesz blank o nieco większej średnicy i podobnej zbiężności jak rękojeść - wycinasz otwór w piance na końcu rękojeści - wkładasz blank od tyłu (jak w teleskopie) i montujesz na żywicy...

#340 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1400 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 23 grudzień 2015 - 10:52

Kupujesz odpowiedni blank lub kij po wypadku , robisz spigot

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, przeróbka, tech-rb