Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Baitcastowe nowości...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2767 odpowiedzi w tym temacie

#241 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 10 luty 2014 - 19:25

a tu widać co dla Japończyków jest ważne , na tych targach :)

#242 OFFLINE   Rafał.N

Rafał.N

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2095 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:N

Napisano 10 luty 2014 - 19:59

a tu widać co dla Japończyków jest ważne , na tych targach :)

Kilka tych pań już chyba widziałem na innych filmikach xD haha
  • Negra lubi to

#243 OFFLINE   bigbite

bigbite

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 146 postów

Napisano 10 luty 2014 - 20:09

Dragona cos nie pokazali :)

#244 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 10 luty 2014 - 23:10

ciekawie skomponowana i odnowiona seria Black Label +, zbrojona w Tytanach, myślę, że koszt sprowadzenia będzie około 1500zł po dzisiejszym kursie

http://all.daiwa21.c...plus/index.html

oprócz hybryd szklanych, to wszystkie po parametrach zapowiadają się na typowe sandaczówki i seria praktycznie pokrywa cały zakres gramatur i metod używanych u nas do łowienia sandaczy

#245 OFFLINE   mirekoko

mirekoko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 157 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:Mirosław
  • Nazwisko:Okoński

Napisano 11 luty 2014 - 16:19

taki trochę Ot, ale czy mi się wydaje czy ten kij zupełnie różnie reaguje w zależności od kąta między linką a blankiem, jakby szedł od Fast do Regular ?

Witam

Dzięki wielkie za ten filmik, przymierzam się do casta i miałem sporo zastrzeżeń do zakupionych przeze mnie patyków ze względu na ocieranie się linki o blank. Teraz się wyleczyłem i czuję się jakbym miał Megabassa ;)

Pozdrawiam

#246 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 11 luty 2014 - 17:07

nie ma kija, który w pewnym ugięciu nie będzie miał gdzieś styku z linką, a czym szybszy tym więcej takich możliwości

#247 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 11 luty 2014 - 17:15

edit

Użytkownik bazyloss edytował ten post 11 luty 2014 - 17:27

#248 OFFLINE   ManieQ

ManieQ

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1336 postów
  • LokalizacjaBłonie/k Wawy i oklice
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:Wróbel

Napisano 11 luty 2014 - 17:52

nie ma kija, który w pewnym ugięciu nie będzie miał gdzieś styku z linką, a czym szybszy tym więcej takich możliwości

Kamil, wydaje mi się że dobrze zrobione zbrojenie spiralne wykluczy ten problem. Mam Zogę 7-ę w spirali i na tyle co ją testowałem to linka się nie styka z blankiem :)

#249 OFFLINE   mirekoko

mirekoko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 157 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 11 luty 2014 - 17:58

Wiem, czytałem o tym na forum, mówił mi o tym Michał @meme174 (wielkie dzięki za cierpliwość i poświęcony czas), ale co innego czytać i słyszeć, a co innego zobaczyć :)

#250 OFFLINE   Meme

Meme

booom

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3094 postów
  • LokalizacjaWarszawa - Tarchomin
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Oświeciński

Napisano 11 luty 2014 - 18:12

Kamil, wydaje mi się że dobrze zrobione zbrojenie spiralne wykluczy ten problem. Mam Zogę 7-ę w spirali i na tyle co ją testowałem to linka się nie styka z blankiem :)

Maniek pewnie że spirala daje rade - ale nie wiele kijów seryjnych jest tak zbrojona :D

• ManieQ lubi to

#251 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 11 luty 2014 - 18:33

oczywiśnie miałem na myśli zbrojenie klasyczne, ale spirala ma i zalety i wady i tak naprawdę, to została wymyślona do bardzo mocnych morskich kijów np. na tuńczyki min. ze względu na eliminację sił skręcających w części szczytowej w czasie holu wielkich ryb, co prawda powoduje większe siły skręcają i to znacznie w dolniku, ale tamte kij się tego nie boją, mamją dolniki jak gruby kciuk i ścianki 5-7mm :)

Użytkownik bazyloss edytował ten post 11 luty 2014 - 18:33

#252 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 11 luty 2014 - 20:42

oczywiśnie miałem na myśli zbrojenie klasyczne, ale spirala ma i zalety i wady i tak naprawdę, to została wymyślona do bardzo mocnych morskich kijów np. na tuńczyki min. ze względu na eliminację sił skręcających w części szczytowej w czasie holu wielkich ryb, co prawda powoduje większe siły skręcają i to znacznie w dolniku, ale tamte kij się tego nie boją, mamją dolniki jak gruby kciuk i ścianki 5-7mm :)

Styku linki z blankiem można uniknąć przy tradycyjnym układzie w większości przypadków,tylko trochę czasu trzeba poświęcić.Najtrudniej właśnie w UL, nawet przy rozmiarze przelotek 5L,które nie są wcale możliwie małymi.Dlatego spirala sprwdza się świetnie w najlżejszych konstrukcjach.Odchudzamy  zestaw do maksimum tym samym nadając dynamiki.

Mój jedyny cast zbrojony tradycyjnie to brzgowy sandaczowiec MBX 7'9" do 21g, w systemie KR ,czyli wlotowa dycha ale większość 4KT, w sumie z topem 12szt.kosa niemożliwie szybka a mimo to nawet przy maks ugięciu w różnych płaszczyznach (jak na filmie z Megabasem) linka blanku nie dotyka.

#253 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 12 luty 2014 - 00:42

aż nie mogę uwierzyć i zadroszczę ;) sprawdziłem swoje 3 kije JDM z wyższej półki zbrojone tradycyjnie, kończone L6 i L5 oraz dwa customy zbrojone w KR (tunel KT4,5) we wszystkich linka dotyka blanku, a nawet schodzi poniżej :)

fabryczne Fast , ale z pracującym dolnikiem, krzywe wzorcowe, Customy ex-Fast (nawet ultra, bo to 5C-68MXF-B TET) i Fast (M1)

#254 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 12 luty 2014 - 08:32

Jak pisałem ,nie zwsze można uniknąc tego zjawiska.Zbroiłem FX701-1 i TX682 górą koncząc na 5L i tam znalazłyby się pojedyncze punkty styku.Przy tej wielkości przelotek i takim blanku tradycyjne zbrojenie wymaga przynajmnie 1 przelotki więcej niż spiralne.

Mam już w domku Triffectę 8' pod bolca i zastanawiam się wlaśnie nad sposobem zbrojenia (pewnie padnie na spiralne).Blank fajnie się ładuje ,więc nie chciałbym tracić na dynamice,stosując większe ringi niż można. Mam już sprawdzony spasing na mocniejszej 17lb kończonej spiralą na 4L ,gdzie węzeł plećki 20lb z FC  0,34 przelatuje gładko.

#255 OFFLINE   maykel

maykel

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 590 postów
  • Imię:Michał

Napisano 12 luty 2014 - 08:47

odnośnie CC, około 2:30 widać jak sprytnie rozwiązali otwieranie panelu bocznego, mam nadzieję, że nie było...

#256 OFFLINE   mirekoko

mirekoko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 157 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 12 luty 2014 - 09:12

Jak pisałem ,nie zwsze można uniknąc tego zjawiska.Zbroiłem FX701-1 i TX682 górą koncząc na 5L i tam znalazłyby się pojedyncze punkty styku.Przy tej wielkości przelotek i takim blanku tradycyjne zbrojenie wymaga przynajmnie 1 przelotki więcej niż spiralne.

Mam już w domku Triffectę 8' pod bolca i zastanawiam się wlaśnie nad sposobem zbrojenia (pewnie padnie na spiralne).Blank fajnie się ładuje ,więc nie chciałbym tracić na dynamice,stosując większe ringi niż można. Mam już sprawdzony spasing na mocniejszej 17lb kończonej spiralą na 4L ,gdzie węzeł plećki 20lb z FC  0,34 przelatuje gładko.

Nie wiem, czy to nie jest trochę wybór miedzy "dżumą a cholerą". Przeglądałem na targach kije do 1/2oz i w tych które były zbrojone "klasycznie" (6+1 przy 180cm do 8+1 przy 220) przy obciążeniu powyżej 150gr linka dotykała blanku, przy 500gr tworzyła cięciwę, te które miały więcej przelotek miały tendencję do skręcania szczytu. Przeglądałem kije różnych nie JDM-owych firm i żaden nie "rzucił mnie na kolana". Natomiast w patykach, które posiadam, wydaje się że dołożenie jednej przelotki załatwiałoby sprawę, tyle że nie czuję się kompetentny aby nawet tani JDM poprawiać ;) . Pozdrawiam

#257 OFFLINE   Zander Hunter

Zander Hunter

Zandero-matic

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaNorthern Light

Napisano 12 luty 2014 - 09:23

Wszystkie moje patyki zbrojone mam w spirali i przy ugięciu linka nie dotyka do blanku, nawet pod dużą rybą.

Porpawiać JDM? pewnie nie ale chłopaki z Fukuszimy :D  mogliby się przerzucić na spiralę, ciekawe czy w ogóle wiedzą?

#258 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 12 luty 2014 - 09:28

odnośnie CC, około 2:30 widać jak sprytnie rozwiązali otwieranie panelu bocznego, mam nadzieję, że nie było...

http://youtu.be/TdNpKUDXJ-s?t=2m26s

Faktycznie nowy system dostępu do hamulca zdecydowanie bardziej mi pasuje... 

#259 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 12 luty 2014 - 13:15

Porpawiać JDM? pewnie nie ale chłopaki z Fukuszimy :D  mogliby się przerzucić na spiralę, ciekawe czy w ogóle wiedzą?

Oj, wiedzą. Były przecież różne modele JDM w spirali. Gloomis nawet zdaje się też podjął próbę. Chyba nie bardzo się sprzedają, bo nakłady są mizerne. Zresztą, biorąc pod uwagę uniwersalizm tradycyjnego zbrojenia, pod względem możliwości zastosowania różnych młynków, to wcale się nie dziwię. 

#260 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 12 luty 2014 - 13:22

Załączony plik  img3820_img3819_09062517.DSC00452.JPG   72,26 KB   10 Ilość pobrań

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych