Naprawdę bobry niszczą tak dużo nadbrzeżnych drzew? Gdyby ktoś to dobrze policzył, to okazało by się, że więcej spotykamy tych równo ściętych za pomocą piły. Tych legalnie wyciętych podczas tzw. prac utrzymaniowych i tych wycinanych bez zezwolenia. Drakmen, gdzie spotkałeś takie zmętnienia wody powodowane przez bobry? Nad Bystrzycą, Bystrą, Urzędówką, Ładą, górnym Wieprzem? Gdzie bobrów nie brakuje. Tony piachu do Bystrzycy i Bystrej to poszły wiele lat temu, ale nie dokonały tego bobry. Wejdź sobie na stronę Zbyszka Kawalca i pooglądaj zdjęcia z tamtego czasu. Może te betony po tamie na Bystrej powyżej Bochotnicy, to też sprawka bobrów? Biogeny wprowadzają do wody. Nie osłabiaj mnie. Jedna rodzina z jakiejś chałupy nad rzeczką dziennie wprowadza tyle, ile rodzina bobrów przez rok. Tamy bobrowe nie stanowią praktycznie żadnej przeszkody dla ryb i innych organizmów wodnych. Nigdy nie są, bo nie mogą być w pełni szczelne, a ich trwałość zwykle nie jest zbyt wielka. Byle przybór wystarczy. Gdzie im tam do tych tysięcy postawionych na naszych rzekach i rzeczkach przez ludzi. Nikt nie powinien mieć wątpliwości, że korzyści dla środowiska z istnienia bobrowych tam znacznie przewyższają ewentualne straty. Zbudowane na małych ciekach bywają czasami jedyną ochroną dla ryb i reszty zwierząt w okresach posuchy. Czy mamy aktualnie bobrów zbyt dużo? To pytanie dla fachowców. Może się tak czasami wydawać. Ja spotykam ich dużo w Poznaniu. Nawet nad jeziorem Rusałka w pobliżu miejsca, gdzie kiedyś pracował profesor Graczyk. Przyzwyczaiły się do obecności ludzi, buszują sobie w biały dzień. Ślady działalności bobrów widoczne praktycznie wszędzie nad wodami. Od Morskiego Oka po Bałtyk. Myślę, że sama natura poradzi sobie ze zbyt dużą ilością bobrów. Paweł Bugajski pewnie pamięta tablice nad pilskimi rzeczkami z końca osiemdziesiątych lat, ostrzegające przed lisami ze wścieklizną. Znajdowałem później martwe nad Połączonym. Dzisiaj pewnie mamy więcej lisów w miastach niż poza nimi. Z nadmiarem bobrów też najlepiej poradzi sobie sama natura.
Użytkownik jachu edytował ten post 13 luty 2022 - 13:32