Kuba Standera Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Pragnę sie z Wami podzielić newsem który wyczytałem we wstępniaku marcowego Trou&Salmon.Otóż redaktor Andrew Flitcroft opisuje nową technologię i materiał do budowy blanków wędzisk (na razie muchowych, ale kilka dużych firm jest zainteresowanych) - Nazywa sie Curran i jest to +- wyciąg z ... marchewki. Według wynalazców i producentów dr Davida Hepwortha i dr Erica Whale'a materiał jest bardziej sprężysty niż włókno węglowe, ma mniejszą gęstość i jest bardziej sprężysty. Na razie blanki produkowane są z Curranu i węgla 1:1, ale plan jest aby w niedługiej przyszłości wytwarzać je wyłącznie z tego materiału. Na razie wyprodukowane są wędki od #7-8 do #3, planowany jest też kij łososiowy. Producenci planują uiejscowic je w dolnych granicach wyższej półki - z ceną ok 300funtów, ale jak zapowiadają wędki będą warte tych pieniędzy. Zdaniem producentów nowy materiał może stać się rewolucja na miarę przejścia ze szkła na węgiel, ale z drugiej strony każdy producent raczej by zachwalał swój produkt, no nie?? Więcej wiadomości oraz testy ma być pod koniec marca w kwietniowym numerze.
Panek Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 300 funtów troche drogo......jak na mnie to troszke za drogo narazie ale fajnie marchewkowe pole rosnie w okół nasw marchewkowym polu wędka tra la la fajowo
Jarokowal Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Zastanawia mnie ile marchewek potrzeba na takiego kijka 2,7
mifek Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 tylko zeby sie zara nie okazalo ze wszystkie plnatacje marchewek sa oblegane przez NASA ze wzgledu n amozliwosc pozyskiwania nowych materialow i wlokien ktore im pewnie tez sie przydadza - jak to ponc mialo miejsce w przypadku mat weglowych...
Kuba Standera Posted March 21, 2007 Author Posted March 21, 2007 Zastanawia mnie ile marchewek potrzeba na takiego kijka 2,7 O tym tez pisali - ok 2kg na blank, ale pewnie dojda do 4-5 marchewki kupują z odpadów nie nadających się dla ludzi po 10pesów za kilo - czyli koszt surowców na blank będzie ok 50 pensów - 3pln
Panek Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 no ja to wydają 5zł robią wędke kosztujacą ich 200zł no max 400 i sprzedają po 1500?
Jarokowal Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Hehe juz słysze te rozmowy nad wodą .... - Co się stało ??- No zobacz, znowu te cholerne zające zjadły mi wędki
Guzu Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Widze ze kwietniowy numer juz w sprzedazy. Ciekawe co szykuja polscy mistrzowie piora na 1 IV Guzu
JohnnyJohn Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 A to będzie fajne.Wędka dobra do jedzenia i do łowienia.Warto w coś takiego zainwestować!
Panek Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Ide sadzic marchewki PozdrawiamSlider no właśnie bo nasze polskie najleprze!:D a tak poza tym to nie ma to jak wędka z własnej marchewy <_< że tak powiem: wędka na własnym polu sadzona to będzie coś pieknego... sadzenie pielęgnowaniea potem będzie jak członek rodziny <_<
TroutFan Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 No panowie, nadchodzi nowa era rodbuildingu dla rodmakerów.Wszyscy będą zaczynali od sadzenia marchewek.
Seeb Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Ciekawe co na to Chińczycy? Zabrali cały złom z europy to co dla nich jakaś marchewka
Robert Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Ciekawe co na to Chińczycy? Ciekawe co na to Chinki
pitt Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 no i sie sprawa rypla, teraz pozostal mi tylko ... seler na blanki
@slider@ Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Rodmakerzy będą sie teraz zaopatrywać w warzywniakach PozdrawiamSlider <_<
Panek Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 już ro widze cozami wyobrazni wszystkie pola lubelszczyzny zawalone marchewąw ważywniakach brakuje soków przecierowych takich jak kubus i pysio a marchew będzie sprowadzana przemytem z białorusi Pozdrawiam Panek
Robert Posted March 21, 2007 Posted March 21, 2007 Ja sobie takiego kija nie kupię bo córka ma królika
@slider@ Posted March 22, 2007 Posted March 22, 2007 Pewnie technologia tworzenie blankow z marchewek bedzie nieosiagalna dla wedkarza PozdrawiamSlider <_<
Recommended Posts