Coś cicho w wątku więc podzielę się moimi ostatnimi wynikami. Dwa ostatnie wypady to dwa wyjęte bolenie, ale niewielkie, ten większy pod 60 cm. Jak to często bywa najładniejsze ryby pozostają w wodzie i tak też było ostatnio, gdzie spiąłem całkiem przyzwoitą brzanę. Tak więc coś się dzieje, ale ostatnio na brzeg wyjeżdżają same niewielkie ryby.
Warszawska i podwarszawska Wisła
#11681 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2022 - 07:56
- tost lubi to
#11682 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2022 - 11:11
#11683 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2022 - 12:56
#11684 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2022 - 18:01
,,,
Użytkownik robert2 edytował ten post 17 lipiec 2022 - 18:04
#11685 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2022 - 18:22
Łowią, tylko nie chwalą się.
Załączone pliki
- minkof, Bury knives, Night_Walker i 4 innych osób lubią to
#11686 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2022 - 08:50
Faktycznie mało się tu dzieje.
Ja na razie głównie wyskakuje sumy, ale problem ten sam co ostatnio - niewiele czasu na ryby. Kilka przedsięwzięć i brakuje doby. Coraz częściej wybieram sen..
Mam taką fajna zasadę, że nie pracuję w urodziny. Uważam, że ten szczególny czas powinno się spędzać tak, jak się lubi, a nie musi.
Tak więc jak co roku wybrałem się na rybki. Najczęściej o tej porze są to brzany, ale początek lipca nie jest na warszawskiej Wiśle optymalnym na nie okresem. Na Podlasie nie chciało mi się jechać, istniało spore prawdopodobieństwo burzy, dlatego sumy.
Lubię tak łowić, upał rafy i względnie lekki, a za razem mocny sprzęt sumowy (Turek Force + St. Croix LES HF2). Na wodzie nie działo się za dużo, ewidentnie to nie był optymalny wędkarsko dzień. Ale co tam, łaziłem po kamieniach, rynienkach, piasku i mozolnie obławiałem kolejne sektory. Słońce przypalało, ja bez kapelusza. Trochę nudy, ale mam sporo czasu, na pewno w końcu znajdę wąsatego. I tak też było. Kolejne miejsce, rzut na kant kamienistego wypłycenia i szybszego nurtu. Płytko -schodzący, 15cm wobler został zebrany niezwykle agresywnie w połączeniu z machnięciem grubym, czarnym ogonem i natychmiastowym odjazdem. Odjazdem nie dalekim, zatrzymałem go, taka jest zasada. Kto odpuści, przegrywa. Walka była dynamiczna, zakończona moim zwycięstwem. Tylko ten wobler się trochę popsuł, ale tak to już z sumami bywa. Na razie największy w tym roku, gruby, ok 155cm.
s6a.jpg 61,66 KB
32 Ilość pobrań
Po sumie dołowiłem jeszcze fajnego klenia (51-53), tym razem na bardzo daleko wypuszczonego w nurcie 10cm woblera w kolorze mocno jaskrawym. Był jeszcze średni boleń, ale się nie wciął.
K1.jpg 80,25 KB
28 Ilość pobrań
Wyjście oceniam jako udane, w sumie jak co roku w urodziny. Pozdrawiam
NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 21 lipiec 2022 - 09:09
- mario, wujek, malinabar i 17 innych osób lubią to
#11687 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2022 - 09:38
- korol, S.N. i bob74 lubią to
#11688 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2022 - 10:44
Piotrze, z okazji urodzin życzę Ci tylu wyjazdów na Podlasie, na ile będziesz miał ochotę. Brzany czekają niecierpliwie, Bug nie może się doczekać, Ty też pewnie przebierasz nogami. A życie jest tylko jedno.
Nawet byłem 3 dni, ale przeprowadziłem test generalny przed wyjazdem w góry i zrobiłem objazdówkę po Podlasiu z mamą i starszakami - Białowieża itd.
Za miesiąc pod Trzema Koronami może spróbuje pobrodzić za głowatka
- malcz lubi to
#11689 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2022 - 15:36
Niech będzie mały spam, sum "okienkowy", w czasie niemal rzeczywistym
7a.jpg 47,56 KB
33 Ilość pobrań
7b.jpg 57,67 KB
30 Ilość pobrań
Użytkownik korol edytował ten post 21 lipiec 2022 - 15:39
- mario, Maciej W., malinabar i 5 innych osób lubią to
#11691 OFFLINE
Napisano 21 lipiec 2022 - 18:19
Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
- malcz lubi to
#11692 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2022 - 10:31
Trzeba trochę ten temat rozruszać.
Bardzo szybki wypad przed pracą. Boleń w granicach 70, taki długi, chudy, zabiedzony i dwa klenie średniaki ok 40 i 45cm.
b2a.jpg 114,44 KB
31 Ilość pobrań
b2b.jpg 67,93 KB
31 Ilość pobrań
b2c.jpg 66,95 KB
30 Ilość pobrań
- mario, teki77, pieczywko i 5 innych osób lubią to
#11693 OFFLINE
Napisano 22 lipiec 2022 - 14:56
- Borowik22 lubi to
#11694 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2022 - 14:03
Użytkownik Maciej W. edytował ten post 23 lipiec 2022 - 14:07
#11695 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2022 - 15:05
#11696 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2022 - 15:50
- wujek i TomaszN. lubią to
#11697 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2022 - 15:53
- bob74 lubi to
#11698 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2022 - 23:32
To chybiona teza. Patrz Niemcy, Holandia, Francja, Hiszpania, Włochy. Holenderska zima to taka nasza jesień. Zachodnia Europa jest cieplejsza, a rybom to nie przeszkadza.Nie jest to kwestia temperatury, czynników jest na pewno kilka. Może to jedna ze składowych, ale wątpię. Przez ostatnie sezony łowię dużo więcej ryb z małych rzek niż z Wisły. To na co zwróciłem uwagę, to odnoszę wrażenie, że i białorybu jest sporo mniej niż kiedyś. Np mało widzę dużych skupisk uklei. Kilkanaście lat temu woda przy opasce gotowała się po poświeceniu latarką. Teraz jest często cicho.Mroźnych zim jak na lekarstwo, lata gorętsze, niżówki coraz częstsze, do Warszawy dodatkowo spływa cieplejsza woda, niż powinna. Czy to może być źródło problemu?
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
- MaleX, Pisarz.......ewski Piotr i bob74 lubią to
#11699 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2022 - 07:39
Już co najmniej przez kilka lat co jakiś czas wspominamy, że ryb w sposób zauważalny i szybki ubywa.
No bo tak jest, to wspólna obserwacja i to, że dalej można coś fajnego złowić nie zmienia całościowego obrazu.
Ileż to już razy dyskutowaliśmy dlaczego.
Zanieczyszczenia.
Można by podsumować w stylu: za młodego codziennie stołowałem się w Mcdonaldzie, piłem cole, jadłem pięknie czerwone pomidorki na glifoacie itd. i było super, a dziś pełna ekologia i mam nowotwór.
Trochę tak to jest z tym zanieczyszczeniami. Ileż tego cholerstwa już się poodkładało? Poza tym zaryzykuję, że obecnie chemia jest gorsza niż w latach 80tych. Pewnie bardziej skondensowana i zabójcza, do tego powszechna. Nie wiemy jaki jest długoterminowy skutek, na przykład procentowy ubytek przeżywalności narybku. A jaki procent w ogóle się nie wykluje.
Taka dygresja na czasie. Sporo moich znajomych rówieśników, a wśród młodszych o kilka lat par jeszcze więcej ma teraz problem z zajściem w ciąże. Z czegoś te dramaty się wzięły.
Dodatkowo, czytałem gdzieś opracowanie o ponadnormalnym zasoleniu Wisły, ze względu na wodę z solanki.
Stan wody
Najpierw betonujemy brzegi, wyrównujemy strumyki, osuszamy, odcinamy starorzecza, a potem dziwota, że stan się bardziej waha. Jednego sezonu ikra wysycha, drugiego narybek ginie w powodziowej wodzie z błotem. Naturalne tarliska znikają. Na to jeszcze trzeba nałożyć naturalne tendencje do stepowienia.
Kłusownicy
Jakoś ciężko przychodzi nam ochrona zimowisk i tarliska. Nie rozumiem, po co dziś marnować kasę na sport, lepiej zmienić statut i założyć dobry monitoring. Tego też w dyskusjach dużo było. Lobbować za wysokimi karami również trudno.
Wędkarze
Tak na koniec, ale winę mamy sporą. Nieumiarkowanie, chciwość.
Być może presja zacznie spadać. Pojawi się więcej zniechęconych.
Brutalna prawda, że ja swoje i tak złowię, a nawet jakby nie, to pozostają takie widoki.
b1d.jpg 131,39 KB
27 Ilość pobrań
b1b.jpg 168,38 KB
28 Ilość pobrań
b1.jpg 108,18 KB
28 Ilość pobrań
b1c.jpg 128,91 KB
29 Ilość pobrań
PS
Maciek, niech Cie nie mylą Mierzwice i Trojan. To co dziś się dzieje z Wisłą, Bug doświadczył sporo lat temu.
Jako całość, to dopiero pustynia, tylko, że piękna z pojawiającymi się wysypowo okazami. Coś jak sandacz w Warszawie.
Użytkownik korol edytował ten post 24 lipiec 2022 - 07:49
- Maciej W., Hurrican, ODYSEUSZ i 3 innych osób lubią to
#11700 OFFLINE
Napisano 24 lipiec 2022 - 08:33
Maciek co do zdjęć na forum to też nie do końca można na to patrzeć. Dużo osób po prostu przestała wstawiać. Ja też kiedyś wstawiałem dużo coś w media społecznościowe, fora ale nauczyłem się że kto się dużo chwali to krótko łowi. Zaraz ktoś wypatrzy, podejrzy itd. Jak chce sie ktoś cieszyć miejscem i rybami to niestety trzeba to zachować dla małego grona odbiorców.
- korol, Szczepek2 i S.N. lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych