Jump to content

Wczesna wiosna, wczesny szczupak

Recommended Posts

Posted

Pytanie to stawiam może nieco za wcześnie ale po doświadczeniach zeszłego roku stałem się nieco ostrożny...

Jako ,że wiosną Anno Domini 2006 w maju flagowe drapieżniki tegoż miesiąca nie były skore do współpracy ,zniechęcone zapewne zejściem ostatnich śniegów w kwietniu (tak było przynajmniej na mazowszu).Pytam:

Czy w związku z nadejściem wczesnej i ciepłej wiosny nie powtórzy się sytuacja sprzed roku a wody naszych rzeczułek takich jak Wisła ,Narew czy Warta zastaniemy gotujące się od żerujących boleni i szcupaków?

No może z tym gotujące się to lekko przesadziłem :(...

Pozdro JJ@

Posted

Witam,gotujących to moze nie,ale według mnie wszystko zacznie się miesiac wcześniej niż w zeszłym roku bo pogoda jest super,śniegu prawie wcale nie było,taki stan wody jak jest w wiśle teraz to w tamtym roku był dopiero w czerwcu i to chyba pod koniec.Więc myśle bedzie to miało duży wpływ dla rybek

Pozdrawiam

Posted

Cieszę się bo w zeszłym roku wypad w maju zniechęcił mnie do wielkich rzek aż do czerwca ze względu na ciszę i wrażenie pustej wody jak w listopadzie...

A to dobrze ,że są tak dobre wiadomości- czas zplanować majówkę <_<

Posted
Na pewno Wiślane szczupaki nie będą takie gramotne jak w zeszłym roku. Będąc na zwiadach w okolicy Wyszogrodu i Czerwińska, zauważyłem żerujące szczupaki. No szczupaczki bardziej, ale zawsze. Więc 1 maja będą już w niezłej formie.
Posted
Nie wiem jak będzie u Was, u mnie Wielka Rzeka zamieniła się w pustynie - miejsca gdzie rok temu o tej porze był ogień przekraczający najśmielsze oczekiwania teraz są kompletną studnią - nie wiem, powódź ryby wymiotła czy co???
Posted
Przyszły tydzień zapowiadają bardzo ciepły. Padła nawet w prognozie liczba 27C co dobrze wróży. Temperatura wody powinna się zacząć teraz szybko podnosić, co być może, skłoni zębacze do żerowania.
  • 4 weeks later...
Posted
Witam Cie i reszte Kolegow.Jestem mieszkancem Wejherowa i penetruje okoliczne jeziora.Poczawszy od 1go maja moja sada sporadycznie pokazywala ryby i myslalem ,ze nawalila.Ryby nie biora ale co ma brac jak nic niema? Czy ktorys z kolegow to zjawisko logicznie wytlumaczy. Rybe,ktora jest w toni doskonale na echu widac.Czy taka,ktora lezy bez ruchu na dnie(nie zeruje)jest niewidoczna? :unsure: Prosze uswiadomcie mnie,dzieki .
Posted
Dzieki Standerus,u mnie jest tak samo jesli chodzi o echo.Najwazniejsze jednak jest to,ze podzielasz moje zdanie ,czyli ryba przyklejona do zarosnietego dna jest niewidoczna lub moze byc niewidoczna na echu.Wlasnie w moim fyrtlu obecnie to zjawisko wystepuje.Pozdrawiam bodzios. :unsure: