Nie wiem które właściwe, tak czy inaczej super rybka, jestem zadowolony.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 08 listopad 2023 - 19:43
Napisano 10 listopad 2023 - 01:51
Łukasz wielkie gratulacje z połowu tak olbrzymiej brzany. Moją pasją i celem nr 1 też jest brzana, ale gdzież mi do takiego wyniku. Ja też łowię w Warcie, ale przed zaporą na Jeziorsku, okręg sieradzki, a to już jest inna jakość rzeki taka Warta dla ubogich można rzec i brzany tak licznie jak u Ciebie nie występują. Jeśli można zapytać Twój rewir to tak bliżej Poznania czy bardziej Konina? Zastanawia mnie całkowicie kamienny charakter dna, dla Warty nie taki oczywisty, u nas sam piach gdzieniegdzie grubszy żwir, nieco kamienia występuje w górnej Warcie.
Wielkie dziękiAż specjalnie peceta odpaliłem bo z komórki mi lajki nie wchodzą, więc nie spier... tego :-D
Czekam na metrówkę, no i na jesiotry, połamania!
Napisano 10 listopad 2023 - 11:05
Łukasz to witaj w klubie, ja tak samo jak Ty jestem już stracony, brzana zdominowała całe moje wędkarskie życie jest bezapelacyjnym nr 1. Żałuje tylko, że u siebie mam zaledwie procentową cząstkę zasobów Twojej Warty i pewnie nigdy nawet nie zbliżę się do takich wielkich sztuk. Tak jeszcze z ciekawości, czy te ryby namierzasz wzrokowo, woda jest na tyle płytka, że widzisz je i podajesz bezpośrednio pod pysk, czy łowisz, że tak powiem w ciemno, ale mając pewność, że one tam są? U mnie z uwagi na policzalną ilość sztuk trzeba najpierw wypatrzyć te konkretne punkciki, gdzie one jeszcze stoją. Przyznam też, że takie łowy na upatrzonej rybie mnie najbardziej kręcą. I jeszcze już na koniec dłużej nie zamęczam. Z uwagi na moje ciągoty badawcze i zainteresowanie przyrostem brzany w Warcie. Czy udało Ci się np łowić te same ryby w odstępie czasu np ile dana sztuka urosła np po upływie roku? To fajne zagadnienie, ale tylko ogólnie zbadane mówi się o 5 cm rocznego przyrostu. Ale wydaje mi się, że tak rosną młode brzany, a te już bardzo dorosłe nie mogą mieć chyba aż tak znacznych przyrostów.
Napisano 10 listopad 2023 - 11:08
Napisano 10 listopad 2023 - 11:53
Jak wzrokowo namierzyć brzanę?
Wiem, że podobno widać jak się od nich światło odbija gdy żerują, ale jest inny sposób?
W rzece o czystej wodzie i dostatecznie płytkiej w ładny słoneczny dzień w polaroidach widać je pięknie
Napisano 10 listopad 2023 - 14:03
Napisano 10 listopad 2023 - 14:10
Np. tutaj https://youtu.be/X7O...?feature=shared
Piękna sprawa o tym właśnie mówię. Odkąd posmakowałem łowienia brzan na upatrzonego, to już nic innego mnie nie wciąga
Napisano 13 listopad 2023 - 21:54
Na wzrokowe namierzenie, na wypatrywanie żerujacej ryby na płytkiej wodzie nie ma szans. Na moim odcinku jest po prostu za głęboko. A ryby zazwyczaj stoją za daleko od brzegu.Tak jeszcze z ciekawości, czy te ryby namierzasz wzrokowo, woda jest na tyle płytka, że widzisz je i podajesz bezpośrednio pod pysk, czy łowisz, że tak powiem w ciemno, ale mając pewność, że one tam są? U mnie z uwagi na policzalną ilość sztuk trzeba najpierw wypatrzyć te konkretne punkciki, gdzie one jeszcze stoją. Przyznam też, że takie łowy na upatrzonej rybie mnie najbardziej kręcą. I jeszcze już na koniec dłużej nie zamęczam. Z uwagi na moje ciągoty badawcze i zainteresowanie przyrostem brzany w Warcie. Czy udało Ci się np łowić te same ryby w odstępie czasu np ile dana sztuka urosła np po upływie roku? To fajne zagadnienie, ale tylko ogólnie zbadane mówi się o 5 cm rocznego przyrostu. Ale wydaje mi się, że tak rosną młode brzany, a te już bardzo dorosłe nie mogą mieć chyba aż tak znacznych przyrostów.
Napisano 13 listopad 2023 - 22:27
Napisano 14 listopad 2023 - 09:51
Po tym jak wyjąłem swoją "życiówkę" musiałem niestety wziąć sobie parę dni "wolnego" od brzan . Głównie z racji przeziębienia, którego nabawiłem się paradując w samej jedynie koszulce na koniec ciepłego, ale jednak października...
Minął tydzień. Zameldowałem się nad wodą i od razu zaliczam kolejne dwa niemałe sukcesy .
Najpierw na Sticka 5 udaje mi się wyholować piękną, bardzo silną rybę mierzącą 87cm. A 10 minut po wypuszczeniu jej zaliczam następne niemrawe branie i nie mniej waleczna brzana 78cm ląduje w podbieraku.
Tego dnia to były moje jedyne kontakty z brzanami. Ale chyba nie ma powodu do marudzenia skoro w tak krótkim czasie udaje się podejść i wyholować ryby tych rozmiarów.
IMG_5344.jpg 84,85 KB
20 Ilość pobrań
IMG_5347.jpg 86,55 KB
19 Ilość pobrań
Napisano 14 listopad 2023 - 10:00
Napisano 14 listopad 2023 - 12:27
Napisano 16 listopad 2023 - 14:39
Napisano 24 listopad 2023 - 22:45
Napisano 25 listopad 2023 - 16:06
Napisano 25 listopad 2023 - 23:53
Wielkie dzięki!Spróbuje Kolega twisterka 3-4cm kiedyś jak było jeszcze sporo brzan w górskim Sanie to w grudniu brały właśnie na twisterki.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych