A tez zainteresowały mnie te wycinaki. Gdzie można nabyć taki komplecik wycinaków?
#101 OFFLINE
Napisano 10 czerwiec 2015 - 21:12
#102 OFFLINE
Napisano 11 czerwiec 2015 - 07:54
W kazdym budowlanym, a jak nie maja .. zamowic, w zeszlym roku taki kmpl cos ok 60 zl
#103 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2015 - 09:53
Castorama się kłania..
#104 OFFLINE
Napisano 12 czerwiec 2015 - 18:55
Podziękować. Na pewno nabędę takie coś .
#105 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2018 - 19:11
Czym szlifujecie korkogumę? Jeżeli jest przyklejona do korka to szlifowanie razem jest niebezpieczne ze wzgl. na to że naturalny korek jest dużo miększy. W przypadku najechania na niego papierem o dużej gradacji momentalnie czeka nas niespodzianka w postaci "dziury" w korku.
Szlifowanie korkogumy papierami o niskiej gradacji wydaje mi się prawie niemożliwe ze wzgl. na duże tarcie (zatykanie papieru gumą) i wysoką temp. wytwarzaną przy tym.
Czym wiec to robicie? Pilnikami (ostatnia rękojeść tak szlifowałem )? Macie jakieś sprawdzone sposoby?
Dzięki z góry za wszelkie chęci pomocy.
#106 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2018 - 19:31
szlifuje zawsze razem, nie ma problemu dokładnie tak samo jak korek, piankę , mixy , brl itd....
Użytkownik miramar69 edytował ten post 30 marzec 2018 - 19:32
#107 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2018 - 06:56
szlifuje zawsze razem, nie ma problemu dokładnie tak samo jak korek, piankę , mixy , brl itd....
Ok. Czyli grubymi papierami na początku a później wiadomo.
A jak szlifujesz pełne "zakończenie", np. figghtting butt gdzie na końcu jest korkoguma?
Na jakimś trzpieniu i później zdejmujesz? Czy jednak na przelot (z otworem) a później zaślepiasz otwór?
Wiem że korkoguma stawia duży opór przy szlifowaniu i wymaga większego nacisku wiec na trzpieniu musiałaby być klejona. Tylko jak później ją zdjąć żeby przełożyć na kija? Podgrzewając trzpień?
#108 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2018 - 07:41
Jeżeli korkoguma jest tylko na końcu , a jest to rękojeść dzielona (czyli z grubsza końcowy element nie jest długi) toczę na trzpieniu , który jest umocowany jednostronnie tylko w uchwycie tokarki.
Jeżeli mam do czynienia z jednolitą rękojeścią , też toczę na trzpieniu / mandrelu , ale na wylot. Po sklejeniu całej rękojeści dopiero maskuję otwór - ostatnim plastrem , który obrabiam oddzielnie ; lub oryginalną zatyczką / końcówka , albo korkiem.
Trzeba mieć kilkanaście różnych średnic i długości trzpieni, mandreli , tak by dostosować się średnicami ich do średnicy blanku / obrabianej rękojeści.
Wszystko trzyma się wtedy na wcisk , wbrew pozorom nie musi się TO trzymać , aż tak mocno. Jest jeden warunek który ułatwia obrabianie rękojeści - mocna i szybka "maszynka" tokarska. Wtedy jest duzoooo łatwiej i równiej i prościej TO zrobić jak należny.
Faktem jest , że jeżeli podejmujesz się MIXOWANIA korków , to każdy z nich ma inną twardość i tu trzeba praktyki by tego nie spieprzyć podczas obrabiania.
Użytkownik miramar69 edytował ten post 31 marzec 2018 - 07:54
#109 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2018 - 08:27
Jak wiec toczysz (obrabiasz) ostatni plaster korkogumy osobno?
Przykład masz na środkowej rękojeści w Loop (link niżej).
https://m.fishwest.c...od-a-quick-look
#110 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2018 - 11:30
Początek mojego "wywodu" się kłania.
Takie rzeczy robię w całości na trzpieniu jednostronnie umocowanym w "maszynce tokarskiej"
Łopatologicznie możne:
- dobieram odpowiedniej średnicy trzpień,
- montuje go w uchwycie tokarki,
- na ten trzpień wsuwam przygotowany wcześniej poklejony nawiercony odpowiednio korek,
- po naciągnięciu go na trzpień , obrabiam w całości.
the end....
ps: choć w praktyce rożnie z tą prostotą bywa
- Hubertus lubi to
#111 OFFLINE
Napisano 31 marzec 2018 - 16:09
Ok. Spróbuje i zobaczę czy nie będzie jeździć (obracać się).
Dzięki.
#112 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2018 - 14:10
Pytanko, ktos wie jak najlatwiej takie cos w piance zrobic?
img_5955_orig_1_orig_large.jpg 42,12 KB 39 Ilość pobrań
#113 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2018 - 18:54
Jak zrobić to wiem, tylko to nie jest najłatwiej.Zrobiłem kiedyś z posiadanych elementów CNC frezarkę do takich spiralnych rowków bardziej z ciekawości czy zadziała .Można byłoby to zrobić także na tokarce , w miejsce noża jakaś minifrezarka tylko problemem mogło być uzyskanie odpowiedniego skoku .Jest też maszyna która nazywa się warkoczarka.Ale to wszystko wymaga pewnych urządzeń.Może ktoś ma prostszy pomysł.
- Del Toro lubi to
#114 OFFLINE
Napisano 12 wrzesień 2018 - 19:15
No tak myslalem, ze moze nie byc latwo...
#115 ONLINE
Napisano 12 wrzesień 2018 - 19:40
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
- Del Toro lubi to
#116 OFFLINE
Napisano 13 wrzesień 2018 - 02:32
No właśnie .bo to nic innego jak dwa przecinające się gwinty,prawy i lewy .Tylko standardowo tokarka niema chyba aż tak dużych posuwów w stosunku do obrotów.Wyjściem jest też 4-osiowa frezarka CNC.
#117 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2018 - 14:45
Użytkownik SlawekNikt edytował ten post 18 wrzesień 2018 - 14:51
#118 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2018 - 15:24
... nie używa się żadnych noży, tylko papieru ściernego o różnych gradacjach
- venom_666 lubi to
#119 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2018 - 16:00
Użytkownik SlawekNikt edytował ten post 18 wrzesień 2018 - 16:10
#120 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2018 - 16:18
Piankę docina się na wymiar przed obróbką i obrabia się to na mandrelu / trzpieniu , a nie bezpośrednio na blanku
... z resztą , każdy robi jak uważa .
Użytkownik miramar69 edytował ten post 18 wrzesień 2018 - 16:24
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, dolnik, rękojeść
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych