Ok. Spytam inaczej.
Opisy obu serii przeczytałem. Znam angielski ale mi to niewiele wniosło. Mam i Vańki i TP na rożnych wędkach i dla mnie są to tak dobre kołowrotki, ze aż takich różnic nie widzę. Ale TP mam 4000 do łowienia większych ryb raczej cięższymi przynętami a Vanki na UL - wiec porównywanie jest trochę z D. Vańki trafiły po prostu do lekkich 70-80g UL wędek i sie maja w takim zestawie dobrze. Ale:
Ja pytałem o wytrzymałość kołowrotków a nie ich walory w prowadzeniu przynęt.
Mam teraz świetną wędkę evergreena 0,5-12g. Ale to nie jest okoniówka. To jest wędka do łowienia sporych ryb na małe przynęty. Wyciągam na nią ostatnio sporo 70-80cm nawet 100cm suma, wczoraj miałem większego ale niestety puścił ciulowy przypon. Niestety ryby siedzą tez w zielsku i sporo łapię zaczepów. Nieraz trzeba poszarpać i zielsko wyholować. I się zacząłem zastanawiać czy nie szkoda do tego Vanquisha.
Stąd pytanie.
Chce tez z PE 0,5 na tej wędce przejść na PE 0,6 z racji powyższego przeznaczenia. Już mam kołowrotek TP 2500S tylko czeka na plecionkę, idealnie wchodzi na niego 200m pitbulla bo ma plytką szpulę.
No i stad pytanie. Czy do zastosowania jak powyżej lepszy TP 2500S czy Vanquish C3000MHG będzie równie ok (to nie hybryda).
Jakoś sobie ubzduralem że TP to wytrzymalsze kołowrotki.
PS. Prosiłbym bez uwag dot. sprzętu wersja cel, bo tak u mnie akurat biorą. Wszyscy klną w żywe kamienia a ja łowię od czerwca bez wypadu bez ryby. Tylko niestety na cięższe wędki, plecionki i przynęty cisza, może na jesień. Na dziś trzeba dłubać przynętami 2-3 całe max na 3g główkach. No a ten drób nie współpracuje ani z cięższymi wędkami ani grubszymi plecionkami. Więc wędki i TP 4000 wiszą a UL oram. I sobie lowie, łącznie z sumami. Niestety. Inaczej sie nie udaje. Wczoraj próbowałem. Więcej wczoraj machałem „normalnymi wędkami” i nic. Zero. A 70cm sum na keitecha 2” na wędce 1-9 a wiekszy na wspomnianej powyżej niestety jak poszedł to hamulec robił swoje ale zostal mi z przyponu tylko kretlik. O innych rybach nawet nie chce pisać. Od czerwca na normalne duże przynęty wyciągnąłem jednego szczupaka, jednego sumka i 20cm okonia na sumowy wobler . Cała resztę oram na UL.
Taka sytuacja - stad pytanie. Już dokładniej nie umiem.
Użytkownik Qh_ edytował ten post 08 wrzesień 2024 - 13:47