benito Opublikowano 20 Czerwca 2007 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Cześć, Słyszałem kiedyś (nie pamiętam gdzie ), że jeśli po zbytnim kontakcie naszych dłoni z rybą powodującym zbieranie śluzu z jej ciała po wypuszczeniu do wody jest ona bardziej podatna na choroby co często powoduje zgon. Czy to prawda i czy tyczy się to każdego gatunku?
hasior Opublikowano 20 Czerwca 2007 Opublikowano 20 Czerwca 2007 witamniestety to prawda nie wiem czy tyczy sie to kazdego gatunku,ale podejrzewa,że takryba np wytarzana w piachu może byc podatna na np pleśniawkę chorobe skóry co moze doprowadzić do jej śmierci
pitt Opublikowano 21 Czerwca 2007 Opublikowano 21 Czerwca 2007 http://www.szczupak.org/Szczupak_Artykuly.html
rognis_oko Opublikowano 21 Czerwca 2007 Opublikowano 21 Czerwca 2007 Cześć,Słyszałem kiedyś (nie pamiętam gdzie ), że jeśli po zbytnim kontakcie naszych dłoni z rybą powodującym zbieranie śluzu z jej ciała po wypuszczeniu do wody jest ona bardziej podatna na choroby co często powoduje zgon. Czy to prawda i czy tyczy się to każdego gatunku? Cześć. Oczywiście, że tak jest, dlatego chcąc wypuścić rybę, trzeba ograniczać kontakt z jej ciałem do minimum. Za bardzo nie obejmować ryby rękoma, nie kłaść jej bezpośrednio na ziemi, nie tarzać jej w piachu, itp.Ponadto UMIEJĘTNE podbieranie ryby chwytem pod pokrywy skrzelowe także ogranicza nasz kontak z jej ciałem i śluzem.
benito Opublikowano 21 Czerwca 2007 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2007 Cześć,Słyszałem kiedyś (nie pamiętam gdzie ), że jeśli po zbytnim kontakcie naszych dłoni z rybą powodującym zbieranie śluzu z jej ciała po wypuszczeniu do wody jest ona bardziej podatna na choroby co często powoduje zgon. Czy to prawda i czy tyczy się to każdego gatunku? Cześć. Oczywiście, że tak jest, dlatego chcąc wypuścić rybę, trzeba ograniczać kontakt z jej ciałem do minimum. Za bardzo nie obejmować ryby rękoma, nie kłaść jej bezpośrednio na ziemi, nie tarzać jej w piachu, itp.Ponadto UMIEJĘTNE podbieranie ryby chwytem pod pokrywy skrzelowe także ogranicza nasz kontak z jej ciałem i śluzem. Tylko przy podbieraniu za pokrywy skrzelowe trzeba też uważać na same skrzela bo to podobno bardzo czułe miejsce dla ryby. Chyba o to chodziło ci po części w znaczeniu słowa UMIEJĘTNIE
warciak Opublikowano 22 Czerwca 2007 Opublikowano 22 Czerwca 2007 tak to prawda wiele ryb ginie w ten sposób osobiście staram się ryby odhaczać we wodzie to minimalizuje ryzyko jej uszkodzenia ,oczywiście oprócz ryb które zabieram w celu kompsumpcji wiem ,że temat dla wielu formuowiczów jest drażliwy ale można też poświęcić kilka postów aby ryby były usypiane w cywilizowany sposób a nie przeczymywane cały dzień w szorstkiej siatce.Po wyciągnięciu są bez śluzu i są postrzępione.
Rekomendowane odpowiedzi