Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#4881 OFFLINE   donkicha

donkicha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 329 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Tomasz

Napisano 09 sierpień 2019 - 04:27

Jeśli chodzi o Dąbrowke Morską to wzdłuż wału jest droga , ale wjeżdżając za wał trzeba się liczyć że może być ciężko ,osobiście polecam
  • Aspius Rapax lubi to

#4882 OFFLINE   Aspius Rapax

Aspius Rapax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaSkrajnie dziki wschód
  • Imię:Mateusz

Napisano 09 sierpień 2019 - 05:10

Jeśli chodzi o Dąbrowke Morską to wzdłuż wału jest droga , ale wjeżdżając za wał trzeba się liczyć że może być ciężko ,osobiście polecam

Dzięki.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

#4883 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaBochnia

Napisano 09 sierpień 2019 - 20:58

Jak napisał tak zrobił. Pojechałem na ryby z widłami. Na wszelki wypadek gdyby okazały się nieskuteczne zabrałem dwa sieki. Z nowymi przynętami pojechałem na nowe miejsce. Efekt. Trzy bolenie złowione małymi widłami. Szczęście mi dopisało jeszcze raz kiedy okazało się że zapomniałem lejców o udało mi się przemknąć przed pięcioma radiowozami w drodze powrotnej. Wisła niska i aż gęsta. Bolki biły całe popołudnie ale małe. Duże pewnie stały przy dnie w głęboczkach. Wedkarzy jak na zawodach.

Załączone pliki

#4884 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaBochnia

Napisano 12 sierpień 2019 - 10:41

Dziś byłem po złej stronie rzeki i zero od 5 - 8. Jakby ktoś spotkał gościa płynącego zielonym kajakiem z Oświęcimia do Gdańska to "pozdro" dla niego ode mnie. Pogadaliśmy trochę na ujściu Raby, gdzie spędzał noc.

Użytkownik EdekDeBeściak edytował ten post 12 sierpień 2019 - 10:50

#4885 OFFLINE   Roseth

Roseth

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów
  • LokalizacjaDolina Mierzawy
  • Imię:Łukasz

Napisano 14 sierpień 2019 - 09:50

Któryś z Kolegów był dziś może nad Wisłą? Widzę ostrzeżenie na pogodynce i zastanawiam się czy jakaś kawa nie płynie. Trzy miesiące nie łowiłem, także mam ciśnienie na wypad wieczorny. Wybieram się poniżej ujścia D.

#4886 OFFLINE   J-O-K-E-R

J-O-K-E-R

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 351 postów
  • LokalizacjaNiepołomice
  • Imię:Tomek

Napisano 14 sierpień 2019 - 09:54

Patrząc na wodowskaz na Bielanach to woda do łowienia puki co idealna. Lekko rośnie, ale jeszcze powinna być bez gałęzi
http://monitor.pogod...hydro/150190340
  • Roseth i PawełPOP lubią to

#4887 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 14 sierpień 2019 - 10:01

Któryś z Kolegów był dziś może nad Wisłą? Widzę ostrzeżenie na pogodynce i zastanawiam się czy jakaś kawa nie płynie. Trzy miesiące nie łowiłem, także mam ciśnienie na wypad wieczorny. Wybieram się poniżej ujścia D.

Nie wiem o jakie ujście Ci chodzi ale jeśli o Dunajec to może być problem bo Dunajec kawa i nawet jeśli Wisła jest w miarę to Dunajec będzie brudził.

• Roseth lubi to

#4888 OFFLINE   Roseth

Roseth

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów
  • LokalizacjaDolina Mierzawy
  • Imię:Łukasz

Napisano 14 sierpień 2019 - 10:06

:) Dziękuję.Właśnie o to ujście mi chodzi. Nawet lepiej, bo ryby "drugobrzeżne" może przeniosą się pod brzeg świętokrzyski

Użytkownik Roseth edytował ten post 14 sierpień 2019 - 10:14

#4889 OFFLINE   Bolen30

Bolen30

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1520 postów

Napisano 15 sierpień 2019 - 17:14

Witam wie ktos cos jak wyglada nasza królowa?Na W3

#4890 OFFLINE   RokiFishBoa

RokiFishBoa

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 1042 postów
  • Imię:Zbigniew

Napisano 15 sierpień 2019 - 18:21

Przyłączam sie do pytania

#4891 OFFLINE   Aspius Rapax

Aspius Rapax

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaSkrajnie dziki wschód
  • Imię:Mateusz

Napisano 15 sierpień 2019 - 18:27

Wygląda brudno.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

#4892 OFFLINE   GBP

GBP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 216 postów
  • LokalizacjaZabierzów
  • Imię:G
  • Nazwisko:B

Napisano 15 sierpień 2019 - 18:46

Tragiczna nie jest, do ujścia Raby prawie normal. Planuję wypadzik od północy do rana. Ktoś chętny się przyłączyć. Albo W3 albo okolice Łączan na W2.

#4893 OFFLINE   RokiFishBoa

RokiFishBoa

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 1042 postów
  • Imię:Zbigniew

Napisano 15 sierpień 2019 - 19:07

Chetnie priv

#4894 OFFLINE   jerzy6

jerzy6

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 720 postów

Napisano 15 sierpień 2019 - 19:33

Dzisiaj byłem tylko na wycieczce kóło Szczurowej, nie łowiłem bo jestem trochę niedysponowany..

Pojeździłem sobie trochę na rowerze..

Woda doskonała lekko trącona , czyli najlepsza jak dla mnie . Niestety spotkałem młodego grunciarza ,,cwaniaczka,, , który w czasie rozmowy min. stwierdził, ze teraz w/g przepisów to wolano zabijać sumki bez limitu i bez wymiaru, bez okresu, gdyż to szkodniki i wszyscy tak mówią .... itaki jest regulamin... :wacko: :ph34r:\.

Z nowu musiałem się zdenerwować okrutnie

Eh ta rzeczywistość polska wędkarska...

#4895 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaBochnia

Napisano 18 sierpień 2019 - 12:19

Cześć,

dziś była ostatnia szansa łowienia podczas "długiego" weekendu. Miejscówka zaplanowana była wcześniej. Dojazd ustalony wg mapy satelitarnej i w drogę. Pobudka o 4.00. Na miejscu byłem kilka minut po piątej. Dojeżdżając do rzeki gruntową drogą mijałem uciekające zające i sarny. Nad samą wodą rodzina bobrów, kaczki i bociany. Pięknie. Po rozłożeniu wędki powoli wszedłem na najbliższą główkę. Woda była niska i czysta. Ryby chyba mnie dojrzały bo zauważyłem fale "odpływające" w stronę głównego nurtu. Po kilku minutach chyba wróciły bo drapieżniki zaczęły uganiać się za drobnicą. Tej były nieprzebrane ilości i różnego "kalibru". Niska, czysta woda, brak wiatru i pełna stołówka dla ryb nie wróżyły sukcesu. Bolenie biły wszędzie. W klatkach, na szczycie główek, w głównym nurcie. Dosłownie mogłem zaglądać im do pysków podczas ataku na drobnicę. A ja nic nie mogłem złowić. Wreszcie podczas któregoś rzutu pod prąd w kierunku szczytu główki powyżej coś na chwilę powiesiło się na kotwicy woblera. Hamulec zagrał, i tyle .... Szkoda. Potem nic. Zmieniałem przynęty, sposób podania. Wytypowałem sobie trzy główki które obławiałem. Za każdym razem kiedy przeszedłem na następną , na poprzedniej "bum" i boleń przywalił. Myśle sobię " Szlag by to trafił. Co jest" Ryba żeruje, a brać nie chce." Nawet sobie pomyślałem, co mistrzowie z wątku boleniowego by zrobili w takiej sytuacji. Zbliżała się 11, więc postanowiłem jeszcze dosłownie kilka rzutów. Wszedłem na główkę najbliżej auta. Oczywiście w klatce żerowały bolenie. Założyłem Bielika  z zielonym grzbietem i posłałem go na środek klatki w kierunku nerwowo pływającej drobnicy. Po kilku obrotach wreszcie upragniony ciężar na wędce. Po 1-2 minutach, zobaczyłem , że mam ładnego bolenia. Martwiłem się jednak, gdyż wobler był na zewnątrz pyska, a ryba zapięta była tylko jednym haczykiem kotwiczki. Udało się jednak podebrać rybę ręką. Nie noszę miarki, więc dociąłem sobie patyk do długości ryby. Rybka po krótkiej reanimacji odpłynęła robiąc serce na powierzchni wody. W domu zmierzyłem patyk. 73 cm.

Załączone pliki

#4896 OFFLINE   jerzy6

jerzy6

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 720 postów

Napisano 18 sierpień 2019 - 13:32

To  już ładny boleń jak na naszą Wisłę.

I jeszcze trafiłeś w fajną miejscówkę na odludziu. :)

Rybki faktycznie teraz leniwe i mają we wodzie full wypas.

Użytkownik jerzy6 edytował ten post 18 sierpień 2019 - 13:33

#4897 OFFLINE   Robert91

Robert91

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów
  • Lokalizacjagdzieś w dorzeczu górnej Wisły

Napisano 18 sierpień 2019 - 14:16

Nie wiem na jak duże przynęty łowisz, ale mi ostatnio w takich miejscach bolki najchętniej biorą na wobki 4-5 cm. Boleń zacny, gratuluję.

#4898 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaBochnia

Napisano 18 sierpień 2019 - 18:09

Nie wiem na jak duże przynęty łowisz, ale mi ostatnio w takich miejscach bolki najchętniej biorą na wobki 4-5 cm. Boleń zacny, gratuluję.

Generalnie lubię łowić na duże przynęty. Bolenie na 7-11 cm woblery (Sieki, Bieliki, Hermesy, Hegemony, Sigi itd.) . Masz rację. Teraz bolenie żerują na ławicach małych rybek 4 cm i małe woblery mogą być skuteczne. Dwa wypady do tyłu właśnie miałem brania na małe pływające "bandziorki i  "zawodnicze piąteczki". Ideałem byłby wobler 4 cm , smukły odpowiednio ciężki o drobnej lusterkującej pracy.

#4899 OFFLINE   daz wroc

daz wroc

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • Lokalizacjawrocław

Napisano 18 sierpień 2019 - 19:43

a sprawdzales soula 5  ? polecam

#4900 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz