Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#5241 OFFLINE   hanz

hanz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie
  • Imię:Marcin

Napisano 01 marzec 2020 - 15:09

Panowie, czy jakieś stowarzyszenie wędkarskie działa w Krakowie tak żeby ten 1% przekazać? Byle nie pzw :)

#5242 OFFLINE   Filip14

Filip14

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 402 postów
  • LokalizacjaMałopolskie
  • Imię:Filip

Napisano 01 marzec 2020 - 17:16

Panowie, czy jakieś stowarzyszenie wędkarskie działa w Krakowie tak żeby ten 1% przekazać? Byle nie pzw :)

Rabianie100 działa prężenie, nie wiem jednak jak z tym1% u nich:)
  • vako lubi to

#5243 OFFLINE   Piotrek_D

Piotrek_D

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 275 postów
  • LokalizacjaWieliczka
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:D.

Napisano 03 marzec 2020 - 01:17

https://gazetakrakow.../ar/c3-14828278

Tu możesz przekazać, jak to w artykule napisali, zbudowali piękne koryto z ekologicznych materiałów. Dokąd ten świat zmierza..

#5244 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 423 postów
  • LokalizacjaPołudnie :)

Napisano 06 marzec 2020 - 12:42

Nie wiem czy to odpowiedni dział (jeśli nie, to proszę o przeniesienie), ale wczoraj otrzymałem maila, którego poniżej w całości przytaczam. Może ktoś będzie zainteresowany.

Dzień dobry,

Zwracamy się z informacją o projekcie Strażnicy Rzek WWF i zaproszeniem do współpracy. Prosimy o rozpropagowanie tej wiadomości wśród potencjalnie zainteresowanych działaniem na rzecz rzek członków koła/organizacji/znajomych.

Rzeki to ogromne dziedzictwo przyrodnicze – w Polsce mamy ich ok. 150 tysięcy kilometrów. Chcąc przejść każdą z nich, pokonamy dystans równy niemal 4-krotnej długości równika. Szacujemy, że prace melioracyjne i utrzymaniowe, które w wielu przypadkach niszczą środowisko naturalne rzek, dotyczą nawet 20 tys. km cieków rocznie. Z mapy Polski znikają kolejne tarliska, z dna wykopywane są jaja i larwy wielu organizmów wodnych, usuwane są rośliny, a brzegi i otoczenie rzek są dewastowane. Z każdym rokiem coraz mniej rzek pozostaje w naturalnym stanie.

Jesteśmy grupą osób, które zawodowo, naukowo lub hobbystycznie zajmują się ochroną ekosystemów rzecznych. Współpracujemy z naukowcami, aktywistami, wolontariuszami. Chronimy rzeki w różny sposób: edukując, monitorując prace utrzymani owe na rzekach, gromadząc i udostępniając trudno dostępne dane, interweniując.

W ramach projektu Strażnicy Rzek (https://straznicy.wwf.pl/) w województwie Małopolskim i Podkarpackim chcemy zbudować sprawnie działający ruch społeczny, którego celem jest ochrona, ale też renaturyzacja rzek. Szczególną wagę przykładamy do istnienia sztucznych barier dla migracji ryb w rzekach, takich jak jazy, progi czy zapory. Bariery te uniemożliwiają przemieszczanie się ryb i są powodem, dla którego rodzime gatunki wymierają w wielu rzekach. Chcielibyśmy poznać ich faktyczne rozmieszczenie na rzekach w południowej Polsce, przeanalizować możliwości oraz doprowadzić do rozebrania lub przebudowy wielu z nich – w celu umożliwienia migracji rybom.

Potrzebujemy więc wolontariuszy, którzy są w terenie i mają ochotę skontrolować jakiś odcinek rzeki, wprowadzić dane do aplikacji, a także spotkać się, napisać pismo do Wód Polskich czy RDOŚ – generalnie działać na różnych płaszczyznach dla dobra rzek. Problemów jest dużo, a zaradzić im można tylko przez współpracę różnych środowisk.

W ramach projektu będą organizowane także spotkania, szkolenia i prelekcje w różnych miejscowościach woj. Małopolskiego i Podkarpackiego – udział w projekcie jest więc szansą na poszerzenie wiedzy i nawiązanie rzecznych znajomości.

Pierwsze spotkanie Małopolskich Strażników Rzek odbędzie się 26 lutego w Krakowie w Księgarni Podróżniczej Bonobo (ul. Mały Rynek 4) o godzinie 18:00. Kolejne będą odbywały się zależnie od zainteresowania w różnych miejscowościach w woj. Małopolskim i Podkarpackim.

Niniejsze zaproszenie kierujemy do organizacji pozarządowych, kół Polskiego Związku Wędkarskiego, organizacji nieformalnych, jednostek naukowych i osób indywidualnych.

Zainteresowanych udziałem w projekcie Strażnicy Rzek zapraszamy do kontaktu przez jedną lub kilka możliwych form:

1. Przez wypełnienie formularza na stronie https://straznicy.wwf.pl/o-projekcie/
  2. Przez fanpage na facebooku: Strażnicy Rzek WWF, https://www.facebook...06126020935432/
  3. Przez grupę na facebooku: Strażnicy Rzek z Małopolski i Podkarpacia, https://www.facebook...18430999602493/
  4. Przez mail lub telefon do koordynatora regionalnego w woj. Małopolskim i Podkarpackim: Piotr Bednarek, pbednarek@wwf.pltel. +48 794 253 328

Odnośnie działań WWF, to mają one związek z tym, o czym poniżej:

https://www.portalsa...ram,155502.html

Ze swej strony mogę powiedzieć, że nawiązałem współpracę z WWF i oznaczam w aplikacji na telefonie progi na rzekach. Robię zdjęcia i zapisuję współrzędne GPS. 

#5245 OFFLINE   krzysju

krzysju

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 367 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 06 marzec 2020 - 13:33

Jeśli w to idą Wody Polskie  , to mają alternatywę wydania kasy , zamiast utopii związanej z budową szlaków żeglownych.

Nie da się ukryć ,że  to będzie kosztowne .

Ale przychylność nasza  będzie większa, jeśli to będzie robione dla natury a nie kasy tylko.

Ciekawe czy to co zrobili z nowym korytem Wilgi , będzie dla nich wzorcem.

Zadbali tam o brzegi ( bo widać)   , ale dno tego tworu to  kanał.

#5246 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 06 marzec 2020 - 16:46

Wilgi akurat bym sie nie czepiał. 

Ten kawałek, który płynie wzdłuż tuneli raczej musi byc uregulowany.

Kamienie na dnie i brzegach z czasem sie poprzesuwają i koryto powinno się trochę "unaturalnić".

#5247 OFFLINE   Ruki

Ruki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Łukasz

Napisano 07 marzec 2020 - 11:03

Sprawa Wilgii to kpina. Dostali gotowy plan jak zrobić to zgodnie z RDW oraz dobrymi praktykami hydrotechnicznymi- olali sprawę, jak to w Polsce.
-> http://www.ratujmyrz...9CanEfqdCVoOVEY

Obecnie zwiększyli tym zagrożenie powodziowe, bo wylot z tego zwężonego kanału zrobili wprost na osiedle domków jednorodzinnych:
5e5cf9d7ec1b1_p.jpg?1583339465
źródło zdjęcia: https://gazetakrakow...xd5WUqeC1mixV18

A Wody Polskie w końcu zaczęły greenwashing, nie dajcie się im zbałamucić. Równocześnie piszą o renaturyzacji, ale też że nie będą odchodzić od żeglugi czy energetyki.

• Filip14 lubi to

#5248 OFFLINE   K-Pon

K-Pon

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 1800 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:P.

Napisano 07 marzec 2020 - 11:11

Czekałem na ten wpis Łukasz ;)
Widzę ten odcinek codziennie i mnie trafia....
  • Filip14 lubi to

#5249 OFFLINE   pezet

pezet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1417 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 07 marzec 2020 - 11:43

Czy te kamienie są czymś związane? Bo jeśli leżą luzem, to po pierwszej większej wodzie będą meandry :)

#5250 OFFLINE   Ruki

Ruki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Łukasz

Napisano 07 marzec 2020 - 13:17

Czy te kamienie są czymś związane? Bo jeśli leżą luzem, to po pierwszej większej wodzie będą meandry :)

Trzeba zapytać KRR co tam ukryli pod tym narzutem. Ja obstawiam, że tam są siatki gabionowe.

• loyal fans lubi to

#5251 OFFLINE   K-Pon

K-Pon

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 1800 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:P.

Napisano 11 marzec 2020 - 22:27

Ostatnio troszkę rybek było. 121f579224d8929271b6c34d3e110ec4.jpg757b455d818885b3a40551d27eb0e55e.jpgc047ec4eb5a65e248d84cefc05a3b3a3.jpg3912c4196c8b5e064ea1ef931969c891.jpg15b758045721d06743f3b5b9a56abfcc.jpg

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

#5252 OFFLINE   reszka

reszka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 65 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Reszka

Napisano 20 kwiecień 2020 - 15:21

Szperam w internatach na temat mozliwosci oplaty skladki zdalnie/przez internet w pzw krakow.
Rozpoznal ktos juz temat?

Wygalda na to, ze okreg nowosądecki pomyslnie uporal sie z tematem.

#5253 OFFLINE   Filip14

Filip14

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 402 postów
  • LokalizacjaMałopolskie
  • Imię:Filip

Napisano 20 kwiecień 2020 - 16:47

Szperam w internatach na temat mozliwosci oplaty skladki zdalnie/przez internet w pzw krakow.
Rozpoznal ktos juz temat?
Wygalda na to, ze okreg nowosądecki pomyslnie uporal sie z tematem.

Od dzisiaj chyba jest możliwość opłacenia online. Sprawdź szczegóły na stronie pzw Kraków
  • reszka lubi to

#5254 OFFLINE   reszka

reszka

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 65 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Reszka

Napisano 20 kwiecień 2020 - 19:31

A faktycznie jest i dla Krk. Dzięki za podpowiedz.
Przez ostatnie kilka dni troche z zazdrością patrzylem na kilka innych okregow, ktore umożliwiły to wczesniej.
Brawo pzw krk.
Historia dzieje sie na naszych oczach ;)

#5255 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaBochnia

Napisano 22 kwiecień 2020 - 15:51

Byłem dziś na spacerze z rodziną i psami na łąkach w Świniarach. Woda bardzo, bardzo niska. Czysta. W każdej klatce plaża. Cisza na wodzie. Raz tylko wyskoczył pionowo chyba karp. Spory. 

Byłem bez wędki, ale napaliłem się.

• Tomek TJ lubi to

#5256 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 23 kwiecień 2020 - 20:30

Ja przedwczoraj plywalem pontonem w swiniarach. Woda ciągle spada, ciężko się pływa, trzeba uważać. Są natomiast miejsca z wodą 4m.

#5257 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaBochnia

Napisano 24 kwiecień 2020 - 11:34

No i byłem. Trochę na spacer, żeby odetchnąć od atmosfery pandemii. Porzucałem powyżej i poniżej ujścia Raby do Wisły. Ręka rybą śmierdzi , pierwszy raz w tym sezonie. Zdjęcia ryby nie zamieszczam, żeby nie wprowadzać nerwowej atmosfery. Napiszę  tylko, że są , żerują, patrolują i ukleje zaczynają mieć prze ... ne. Woda zarówno w Rabie i Wiśle bardzo niska i czysta, więc z podejściem ryby będzie kiepsko, jeżeli nic się nie zmieni. Leszcze chodzą na płyciznach i pokazują grzbiety. Pewnie zaczęły tarło. Kilka fotek.

Załączone pliki

• Załączony plik  w1.jpg   83,3 KB   21 Ilość pobrań
  • Załączony plik  w2.jpg   51,51 KB   19 Ilość pobrań
  • Załączony plik  w3.jpg   90,76 KB   18 Ilość pobrań
  • Załączony plik  w4.jpg   160,08 KB   19 Ilość pobrań

#5258 OFFLINE   Robert91

Robert91

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów
  • Lokalizacjagdzieś w dorzeczu górnej Wisły

Napisano 24 kwiecień 2020 - 15:54

To już wiem kogo dziś podglądałem rzucającego na ujściu Raby ;)

Ja zrobiłem wizualne rozeznanie na Rabie, ale jeszcze mało w niej życia więc pojechałem jednak nad Wisełkę. Wpadło parę kleni, w tym dwa z wysypką tarłową.

• EdekDeBeściak lubi to

#5259 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaBochnia

Napisano 26 kwiecień 2020 - 13:21

Dzisiaj powtórka. Miejscówki niżej niż ostatnio -okolice Popędzyny. Stan wody jak poprzednio. Mimo złowienia pięciu kleni, nie mogę powiedzieć, że namierzyłem stada. No może w jednej z klatek stało więcej, ale raczej niewielkich. Na przelewach na pierwszym zakręcie poniżej miejscowości nic się nie działo. Aż trudno uwierzyć, ale cisza zupełnie. Jakie tam są dęby powalone w wodzie. Zdarzają się pnie ponad metrowej średnicy - teraz już ciężko takie drzewo znaleźć. Klenie brały na biedronkę i pstrążka Salmo z jedną kotwiczką. Około 10 zaczęła się rójka chruścika (tak mi się wydaje), uaktywniły się ukleje a za nimi bolenie. Jeden , już taki z karkiem dał się nabrać. Trochę połaziłem, ale generalnie miejscówki z zeszłego roku nie zawiodły. Około 10.30 branie potęga daleko od brzegu. Buch, zzzzz, zzzzzzzzzzzzzz trochę chlapaniny i ryba poszła. Obstawiam dużego bolenia. Sporo wędkarzy łowiło z gruntu, ew na przystawkę. Trochę ich obserwowałem obławiając swoje miejsca i to samo co ostatnio. Na grunt z główek totalnie nic nie bierze na tą chwilę. 

Jeszcze kilka dni trzeba wytrzymać , bo generalnie nie mam za bardzo co łowić, więc bardziej łażę i obserwuje. Jakoś kleni nie bardzo umiem, na te całe smużaki - robaki, ale szukam sobie miejsc na maj. Z moich obserwacji wynika, że trzeba szukać stad uklei i czekać, aż się zaczną niepokoić i pływać nerwowo. W takich miejscach wcześniej czy później pojawia się bolek, z tym , że bliżej brzegu chlapaki a większe uderzenia są na rafach i wypłyceniach nieco dalej od brzegu.

#5260 OFFLINE   EdekDeBeściak

EdekDeBeściak

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaBochnia

Napisano 28 kwiecień 2020 - 16:16

Pojechaliśmy dziś z synem na wycieczkę wiślaną trasą rowerową. Mieliśmy robić zdjęcia przyrody na zadanie domowe. Zabrałem aparat, teleobiektyw, rowery na dach i jazda. Ja też miałem ukryty plan, aby odwiedzić nowe miejscówki. 

Robiliśmy zdjęcia saren na łąkach, przepływających Wisłę, bocianom, bażantom, rzece. Ja zrobiłem sporo zdjęć Wisły i nowych miejsc i miałem je zaprezentować na forum. Znalazłem miejscówkę, jakiej chyba wcześniej na tej rzece nie widziałem - sama woda i otoczenie obłęd. Narobiliśmy masę zdjęć.   Niestety bez karty w aparacie.....   Można się śmiać ,a nawet tarzać po podłodze.... Trzeba jechać drugi raz.

Użytkownik EdekDeBeściak edytował ten post 28 kwiecień 2020 - 16:16

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych