Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wody w okolicach Krakowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8283 odpowiedzi w tym temacie

#5321 OFFLINE   J-O-K-E-R

J-O-K-E-R

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 351 postów
  • LokalizacjaNiepołomice
  • Imię:Tomek

Napisano 07 lipiec 2020 - 06:48

Ten Wideł to ulubiony wobek przyłowowych sumów na Wiśle. Dwie sztuki mi już popłynęły z wąsaczami, a jeden zdemolowany jak u Roberta.

Użytkownik J-O-K-E-R edytował ten post 07 lipiec 2020 - 06:49

• piotrmr lubi to

#5322 OFFLINE   Piotrek_D

Piotrek_D

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 275 postów
  • LokalizacjaWieliczka
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:D.

Napisano 07 lipiec 2020 - 08:38

A ja powiem tak, jak namierzę suma w zasięgu rzutu, nie dalej jak w 3-4 rzucie siada, niezależnie co jest na końcu zestawu. One po prostu zeżrą wszystko co jest koło pyska.
  • korol lubi to

#5323 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 07 lipiec 2020 - 11:21

Dokładnie tak jest 😉

#5324 OFFLINE   krzysju

krzysju

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 367 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 07 lipiec 2020 - 14:03

Ale ten Wideł to  jest szperacz do nieaktywnych sumków  :)

#5325 OFFLINE   Robert91

Robert91

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów
  • Lokalizacjagdzieś w dorzeczu górnej Wisły

Napisano 07 lipiec 2020 - 14:58

W temacie sumów wiem bardzo mało. Fakt jest jednak taki, że tego dnia łowiłem siedząc w jednym miejscu przez 3 godziny od 20:30. Ryby były aktywne na powierzchni, woda jeszcze na tyle podniesiona, że drobnica siedziała przy zalanych trawach. Przez większość czasu łowiłem płytko chodzącymi widłami 9 cm i innym rękodziełem twórców z tego forum - doczekałem się na te przynęty jednego niewciętego brania pod nogami. Nie wiem czy to był boleń czy sandacz, sum prawie na pewno nie. Dopiero na głębiej schodzącego bandziorka 6,5 cm Widła miałem branie, niestety po chwili duża ryba przerwała plecionkę zahaczając pechowo o kamień. Ryby cały czas żerowały przy powierzchni, raz jedna uderzyła tak blisko mnie, że drobnica mało mi do śpiochów nie wpadła. Mimo tego gdy znowu założyłem płytko chodzącego wobka była cisza, dopiero zaczarowany ołówek skusił wąsacza, który po około 10 minutach holu zdemolował kotwiczki w woblerze. Pletka do 9 kg, hamulec wcale nie na beton, coś za łatwo się poddały moim zdaniem :( . Nie wiem czemu nie brały przy powierzchni, głupi jestem w temacie wieczorowo nocnych łowów jeszcze. Dodam że w tym miejscu przy opasce było około 2m wody.

• Mysha, Roseth i malinabar lubią to

#5326 OFFLINE   Adrian Tałocha

Adrian Tałocha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 989 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Adrian
  • Nazwisko:Tałocha

Napisano 07 lipiec 2020 - 17:05

Nie jest do końca tak z sumami moim zdaniem, najprostsze są ryby które uderzają z sianiem drobnicy i uderzają w tym samym miejscu kilkukrotnie, jest to częste na dużej widzie bo drobnica jest zbita pod brzegiem ale tez wielokrotnie łowiłem taka namierzona rybę dopiero po 2-3 zmianie przynęty.
Co do nocnych opasek nigdy nie mam pewności, czy branie jest skutkiem konkretnej przynęty czy tego ze akurat ryba wpłynęła w łowisko lub się uaktywniła...
  • Mysha i Braco lubią to

#5327 OFFLINE   korol

korol

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2255 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Nazwisko:K

Napisano 07 lipiec 2020 - 17:40

Moim zdaniem są dwa typy sytuacji z łowienia sumów.
Jak dobrze żerują. Wtedy walą w pierwszych rzutach w byle co. Ważne, aby kotwice nie wyglądały jak na zdjęciu powyżej, kółka też.
Druga sytuacja, to sum przyklejony do dna. Wtedy trzeba go zdenerwować czymś mocno pracującym.

• Mysha lubi to

#5328 OFFLINE   Piotrek_D

Piotrek_D

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 275 postów
  • LokalizacjaWieliczka
  • Nazwisko:D.

Napisano 07 lipiec 2020 - 17:42

A wg mnie jest tak, że jak wynajdziesz suma, to jeżeli nie jest to ryba akurat zmieniająca miejsce zamieszkania, tylko siedząca w miejscu, nawet nie musi żerować, to moment jest branie. Ja większość sumów łowię na upatrzonego, nie chodzę za nimi, po prostu jak widzę że jest to go zdejmuje. W moim przypadku są to ryby stojące w warkoczach, albo na większej wodzie w cieniach nurtowych przy brzegu. Skąd poznać z czterdziestu metrów że ryba tam stoi? Po niespokojnych uklejach. One nie uciekają, nie wyskakują, ale są niespokojne przy powierzchni wody, robią nerwowe odjazdy przy powierzchni, ale nic ich nie goni. Dlatego że pod spodem stoi metrówka z plusem, i nawet jak nie żre to te ryby są niespokojne. Najdłużej taka rybę zdjąlem w szóstym rzucie, a to dlatego że pięć poprzednich straciłem na jazdę po grzbietach leszczy, w których stadzie stał wąs. Jak udalo sie poprowadzić woblera, od razu był dzwon.
  • Mysha i Braco lubią to

#5329 OFFLINE   Adrian Tałocha

Adrian Tałocha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 989 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Adrian
  • Nazwisko:Tałocha

Napisano 07 lipiec 2020 - 17:48

Myśle, że jest ich dużo więcej i im dłużej łowię te ryby z nastawieniem na nie, tym bardziej się z tym utwierdzam.
Kolejna to stojąca pod powierzchnia ryba której widać tylko koniec płetwy. Następna sum który atakuje rytmem atak odpływa i za chwile jest atakuje kilkanaście metrów dalej. Sumy nie zawsze stoją przy dnie latem często wiszą w toni czy pod samą powierzchnią. Wbrew pozorom często odprowadzają przynętę,czy podnoszą się do niej, ale nie atakują. Niestety z brzegu nie widzimy tych akcji jak na echu podczas verta. Wg mnie najtrudniej złowić rybę ze spławów, przynajmniej mi...
  • Mysha, jerzy6 i Braco lubią to

#5330 OFFLINE   K-Pon

K-Pon

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 1800 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:P.

Napisano 07 lipiec 2020 - 18:54

Aż dziw, że tak słabo wygląda temat Sumy 2020 jak tak prosta to ryba ....
Aż sorawdze wymogi forum do publikacji ich zdjęć bo może są tak wyśrubowane...

Ps. Sumy do 1,5m się nie liczą :)

#5331 OFFLINE   hanz

hanz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie
  • Imię:Marcin

Napisano 07 lipiec 2020 - 19:52

A ja wreszcie coś na tym forum fajnego wyczytałem. Dzięki panowie bo już tych tajemnic, gownoburzy i mierzenia k%$#w mam dość. Dzięki.

#5332 OFFLINE   jerzy6

jerzy6

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 720 postów

Napisano 07 lipiec 2020 - 21:24

Wideł w ogóle jest dobry.

• Adrian Tałocha i piotrmr lubią to

#5333 OFFLINE   J-O-K-E-R

J-O-K-E-R

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 351 postów
  • LokalizacjaNiepołomice
  • Imię:Tomek

Napisano 07 lipiec 2020 - 23:37

Fakt jest jednak taki, że tego dnia łowiłem siedząc w jednym miejscu przez 3 godziny od 20:30

Robert, to prawie gruntomaństwo! :P 

#5334 OFFLINE   Mac44

Mac44

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 08 lipiec 2020 - 11:17

Panowie mam pytanie🙂 jak dojechać na wisle poniżej sluzy Przewóz? Nijak nie mogę znaleźć jakiejś drogi do samej rzeki. Jeździłem dzisiaj trochę od jednego i drugiego brzegu, krzoki na dwa metry nie da rady przejechać. Jest jakiś dojazd w miarę ok?

#5335 OFFLINE   hanz

hanz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • Lokalizacjamałopolskie
  • Imię:Marcin

Napisano 08 lipiec 2020 - 13:52

Poniżej śluzy przewóz to Wisła ciągnie się aż do morza :) o jakiś konkretne miejsce koledze chodzi? Na mapach Google prawie wszystko widac. Na sam przewóz to droga jak do stopnia wodnego i przy bramie droga w prawo.

#5336 OFFLINE   Mac44

Mac44

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 08 lipiec 2020 - 15:32

No konkretów za dużo nie podałem fakt🙂 np pod nowym mostem s7? Lowil tam ktoś?

#5337 OFFLINE   GBP

GBP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 216 postów
  • LokalizacjaZabierzów
  • Imię:G
  • Nazwisko:B

Napisano 08 lipiec 2020 - 19:08

Z wymianą kotwic w Widłach to trzeba ostrożnie bo za ciężkie psują pracę. Ja to robię z wagą i daje mniejsze ale mocniejsze Ownery.
  • starydrwal, coma i Robert91 lubią to

#5338 OFFLINE   GBP

GBP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 216 postów
  • LokalizacjaZabierzów

Napisano 08 lipiec 2020 - 19:13

Pod S7 to nad Przewozem. Na lewym brzegu dojazd wzdłuż Wilgi tylko dobrą terenówką. Na prawym dojedziesz do wody nawet osobówką. Chociaż po tych deszczach to bywa miękko.

#5339 OFFLINE   GBP

GBP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 216 postów
  • LokalizacjaZabierzów

Napisano 08 lipiec 2020 - 19:30

Przez tą presję wąsy cwane się zrobiły. Czasami jeszcze coś się wydłubie.

#5340 OFFLINE   loko86

loko86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Karol

Napisano 08 lipiec 2020 - 19:33

Pod S7 to nad Przewozem. Na lewym brzegu dojazd wzdłuż Wilgi tylko dobrą terenówką. Na prawym dojedziesz do wody nawet osobówką. Chociaż po tych deszczach to bywa miękko.

Masz na myśli Dłubnie mówiąc o wildze ???

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych