Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nie, tama we Włocławku to relikt, łowię poniżej i nigdy nic dobrego z jej obecności, nie było.

To psu na budę to zarybienie. Trotki lby o tame porozwalaja

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Posted

"Organizacja WWF Polska informuje, że po ponad 100 latach nieobecności, do świętokrzyskich rzek, wróciły trocie wędrowne. Ten gatunek zniknął ze względu na regulację rzek, zabudowę hydrotechniczną, czy zanik miejsc do rozrodu."

Skoro nie zniknęły te wymienione (i pozostałe) przyczyny, to jakim cudem ryby mają wrócić na tarło? No może przesadzam, bo z tych czterech tysięcy pewnie ze cztery dadzą radę. Tylko czy zdołają się odszukać i przystąpić do tarła w jakimś dogodnym miejscu? Lekka przesada z tymi ponad stu latami nieobecności troci w Wiśle. Przed przegrodzeniem tamą we Włocławku jednak trochę jej wędrowało do jej górnych dopływów. 

Posted

Zobaczymy co z tego będzie. Od kilku lat budowane/odtwarzane są tu tarliska. Byłem ostatnio na odłowie kontrolnym  w okolicy jednego z nich i jestem raczej pozytywnie zaskoczony. 

Posted
Dokładnie coś tam przechodzi, co roku paru znajomych ma szczęście złowić... Niestety mi nie bylo jeszcze dane...