Kusy88 Opublikowano 2 Lipca Opublikowano 2 Lipca Witam Jestem przed zakupem łodzi Kontra 350. Myślę, że wtajemniczonym nie ma co tłumaczyć, ale dla tych co pierwszy raz słyszą to krótko - łódź polietylenowa Z tego co wiem łódź ma trochę swoich bolączek (a przynajmniej miała) związanych z pawężami, a dokładniej z grubością pawęży. Pytanie do użytkowników głownie - jaka jest grubość pawęży? Wiem, że firma ponoć na życzenie zwęża pawęż przez sfrezowanie, ale z racji, że to będzie moja pierwsza łódź i ten sezon będzie pływać na elektryku to nie wiem ile powinienem zwęzić pawęż jeśli z czasem będę montował silnik spalinowy 10-15 KM. Z YT od kolegi z forum wiem tylko tyle, że yamaha F15 nie wejdzie bez sfrezowania. Czy ktoś orientuję się i może podpowiedzieć jaką maksymalną grubość ma mocowanie silnika 10 KM (przykładowo yamaha, parsun, storm cokolwiek) żebym podczas zamawiania łodzi mógł w cenie poprosić o zwężenie od razu pod wymiar?W pierwszym sezonie jak pisałem będę pływać na elektryku Jaxon 65 lbs i w tym silniku zakres mocowania jest między 26 a 68 mm. Jeśli poproszę o zwężenie do 60 mm to wystarczy z czasem też na spalinę 10 KM? Może jakiś użytkownik coś jeszcze podpowie na co zwrócić uwagę? Planuje zakup ze stopą L.Dzięki z góry za odzew i porady
Artech Opublikowano 2 Lipca Opublikowano 2 Lipca Z tego co pamiętam, to Storm 13,5 KM 2T max ma 60 mm 1
tribal Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca Mam L, storma 13,3 2t wszedł bez problemu, ale pawez starego typu z blachy nierdzewnej. Jakby co to do sprzedania, podlaskie.
Tresor Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca Oni z klucza zwężają o 1cm. Ja ścinałem o 5mm i wchodzi każdy silnik. Poproś po prostu o zwężenie a oni zrobią to dobrze, widziałem już kilka tak zrobionych w fabryce. 1
Kusy88 Opublikowano 3 Lipca Autor Opublikowano 3 Lipca Dzięki bardzo za informację. Planuje wziąć 2 bakisty zamknięte i 1 otwartą. A jak u Was? Coś doradzicie? Dobralibyście coś więcej lub mniej?
Tresor Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca Na pewno brał bym podłogę to dla mnie mus. Bakista otwarta? Co to?Na pewno nie wziąbym od nich wioseł. Ja dużo plywam na wiosłach te od nich leża po 4 użyciach. Generalnie po za podłogą, bakista i dulkami nic bym nie brał. Krzesło nie wygodne inne rzeczy albo lipa (krzesło, uchwyt kotwicy) albo kosztują absurdalnie drogo (pianka EVA, drabinka...) Po za tym jestem zachwycony sprzętem. Teraz rozważył bym 400 choć początkowo wydała mi się całkowicie bez sensu. Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka 1
Kusy88 Opublikowano 4 Lipca Autor Opublikowano 4 Lipca (edytowane) Bakista otwarta? Co to? A taka sama jak zamykania tylko bez klapy na górze. Te 2 zamknięte planuje na rufie żeby były a ta jedna właśnie otwarta na przodzie, na rzeczy typu podbierak (takie pod ręką, ale żeby nie walały się po pokładzie)Z rzeczy które wymieniłeś biorę podłogę, uchwyt kotwicy dziobowy i drabinkę... ponoć ciężko wejść bez niej z powrotem na głębszej wodzie, a nuż się może zdarzyć . Poproszę o zwężenie tej pawęży o 6-7 mm w takim razie. Roto tech potwierdził, że pawęż ma 60 mm grubości więc docelowo będzie 53-54 mm. Mam L, storma 13,3 2t wszedł bez problemu, ale pawez starego typu z blachy nierdzewnej. Jakby co to do sprzedania, podlaskie.Podnosiłeś silnik? Widziałem zdjęcie Kontry z właśnie tym silnikiem podniesionym na oko myślę ponad 5 cm... Edytowane 4 Lipca przez Kusy88
Kusy88 Opublikowano 4 Lipca Autor Opublikowano 4 Lipca W poniedziałek byłem w Chynowie i mierzyłem - 54 cm ma w L. Twój Storm ma 56 cm. Kolega na 400 ma Mercurego 508 mm i nic nie musiał poprawiać ponoć - idealnie miał 2,5 cm poniżej. Zastanawiam się i wychodzi na to, że pawęż w Kontrze jest pod kątem i z tego wynika, że powinno się montować silnik 50-51 cm długość. To takie moje przemyślenia, niech ktoś poprawi jak coś... w życiu nie miałem silnika spalinowego i łódki
Artech Opublikowano 4 Lipca Opublikowano 4 Lipca Z tego co pamiętam, to Storm 13,5 KM 2T max ma 60 mmDzisiaj zmierzyłem i wychodzi, że tam jest max 58 mm 1
Kusy88 Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca A ktoś miał okazje pływać kontrą na elektryku?
Sonary i mapy Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca A ktoś miał okazje pływać kontrą na elektryku?Kolego, płwam większość czasu na swej 400 z elektryka, ale to jest 24V Torqeedo lub minnkota traxxis. Więc nie wiem czy moje doświadczenie może być zdatne dla twych potrzeb.
Kusy88 Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca Bardziej chodziło mi o to co wskazałem czyli 65 lbs 12V, ale dzięki za odzew. Może ktoś inny podpowie kto miał okazję. Za to do Ciebie Kolego mam pytanko montowałeś echo na relingu czy wykorzystałeś inserty na łodzi? I najważniejsze - jak przetwornik masz zamontowany?
Sonary i mapy Opublikowano 5 Lipca Opublikowano 5 Lipca Bardziej chodziło mi o to co wskazałem czyli 65 lbs 12V, ale dzięki za odzew. Może ktoś inny podpowie kto miał okazję. Za to do Ciebie Kolego mam pytanko montowałeś echo na relingu czy wykorzystałeś inserty na łodzi? I najważniejsze - jak przetwornik masz zamontowany?wystarczy śledzić moje mapowe perypetie na FB- sonary i mapy. Przetworniki na sztycach na relingu, ekrany na konsoli własnej, bo oryginalną sprzedałem oraz na pokładzie dziobowym, który zrobiłem. Łódź jest już tak naprawdę dronem, ale ja używam jej do prac pomiarowych i lubię wygodę autopilota po wgranych trasach
Kusy88 Opublikowano 18 Lipca Autor Opublikowano 18 Lipca (edytowane) Czy któryś z użytkowników byłby tak miły i podałby wymiar pokrywy bakisty w Kontrze 350/400? Chodzi mi o pokrywę bakisty bocznej, samą klapę. Z góry dziękuję za informację Edytowane 18 Lipca przez Kusy88
scOOtt Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) Cześć.Pod kontrę S350 jaką polecalibyście przyczepkę ? Warunek jest taki aby miała światła led umożliwiające wjechanie zestawem do wody i bezproblemowe wodowanie oraz płozy które idealnie wchodzą pod skosy w dnie tej łódki stabilizując ją.Dzwoniłem do producenta i robi dla nich Suski ale niestety nie znam modelu. Z ogólnego szybkiego rozeznania wpadła mi w oczy Faro Aqua Top 4.3.Ktoś podpowie jakieś inne propozycje ?Czy na fabrycznej pawęży jest wystarczająco dużo szerokości aby zmieściły się tam dwie łapy mocujące - jak od silnika elektrycznego ? Pytam bo przetwornik echosondy mam na uchwycie takim jak od silnika elektrycznego i zastanawiam się czy wejdzie tam zarówno silnik jak i uchwyt. Edytowane 21 Sierpnia przez scOOtt
Tresor Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Uchwyt raczej nie wejdzie, tam nie ma miejsca na wyjęcie pręta od trymu bez podnoszenia silnika.Ja mam Loriess PP75 i łódka wchodzi idealnie. Dyszel dość długi umożliwia sprawne wodowanie i manewrowanie. Solidna zrobiła już ponad 10000km zaliczyła ponad 200 wodowań a światła nadal świecą pod wodą. Jedyna modyfikacja to urwałem rejestrację no ale jak ktoś przyczepką kruszy lód... Teraz mam dyndającą na zawiasie. 1
scOOtt Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia Uchwyt raczej nie wejdzie, tam nie ma miejsca na wyjęcie pręta od trymu bez podnoszenia silnika.Łukaszu, mówimy o silniku elektrycznym, nie spalinowym. Chodzi mi o to czy da się powiesić tam dwie łapy mocujące jak od silnika elektrycznego. Zadzwoniłem drugi raz do firmy roto-tech i otrzymałem informację, że szerokość fabryczna pawęży to 580mm. Bez problemu więc myślę da się zawiesić tam dwie łapy mocujące silnik elektyczny.
Kozi81 Opublikowano 21 Sierpnia Opublikowano 21 Sierpnia (edytowane) Łukasz pod Kontrę powinna idealnie pasować moja Lorries 4216. Ma ledy na uchylnych klapkach, jest dość lekka i nie za długa bodaj 4,2m ale ma możliwość przewozu łodzi/pontonów do aż 3,6m. I posiada płozorolki przez co bardzo łatwo woduje się sprzęty na płaskich slipach. Edytowane 21 Sierpnia przez Kozi81 1
Tresor Opublikowano 22 Sierpnia Opublikowano 22 Sierpnia A no tak ja zrozumiałem że do spalini chcesz dołożyć. Sorki. Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka 1
BOSMAN 76 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia Uważam że pod Kontrę jak i inne łódki czy pontony dobra przyczepka to z firmy spawline, kolega miał taki i skyylle bez problemu wodowania była w różnych miejscach.
Tresor Opublikowano 25 Sierpnia Opublikowano 25 Sierpnia Łamana przyczepa LUX ale belka ściągana to w dzisiejszych czasach średniowiecze. Takie moje zdanie. 1
Tresor Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia Elegancko gratulacje.Ta otwarta bakista wygląda dziwnie Na bogato widzę, drabinka i uchwyt do kotwicy... Koszą za to jak za zboże...
Kusy88 Opublikowano 29 Sierpnia Autor Opublikowano 29 Sierpnia Elegancko gratulacje.Ta otwarta bakista wygląda dziwnie Na bogato widzę, drabinka i uchwyt do kotwicy... Koszą za to jak za zboże... Ta otwarta to tak na jakieś rzeczy podręczne typu podbierak. Coś tam się wsadzi No fakt, że nietanio ale bez kombinowania. W tym roku będzie na elektryku a w przyszłym jakaś 15 zagości.
Rekomendowane odpowiedzi