Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wprawdzie już częściową odpowiedź znalazłem, że Premierki to mocne kijki, ale chodzi mi o kijek dwuskładowy.

A więc o jakiej wadze maksymalnej przynęty można rzucać bez uszkodzenia takim właśnie kijkiem - St. Croix Premier 3/8 - 1 oz? Kijek jest dwuskładowy.

Do kija mam kręciolek shimano curado 210 DPV. Multik na razie jest na kijku Jaxon XT Pro Spin Caster, którego przeznaczyłem początkowo do nauki rzutów i ewentualnego złamania, ale za cho..rę nie chce pęknąć. Ale pomału przesiadam się na premierka, tylko coś z dolnym zakresem wagowym nie mogę sobie poradzić. Sensownie zaczynają latać dopiero przynęty typu slider 7F. Z Jaxona to nawet kopytko 5 na główce 4-5 g macham na sensowną (zadowolającą) odległość. Ale do rzeczy, interesuje mnie o ile można przeciążyć maksymalnie Premierka dwuskłada?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Maksymalnie to nie wiem i to chyba nie jest istotne. osobi.cie bez problemu rzucałem z jednoczęściowej wersji Sliderem 10. Myślę, ż2 12 przy rzucie surfcastingowym też by wytrzymał.

pozdrawiam

Opublikowano

Podłącze się pod temat images/smiley_icons/icon_redface.gif

Czy do takiego kijka(1,98m 25lbs 1,5oz) ,którego budowę relacjonował @Friko w kilku częściowym artykule można bezproblemowo używać jakiegoś niskoprofilowca ,czy wskazany jest już okrąglak? :wacko:

Z tego co pamiętam to chyba wędka obsługiwała przynęty do ok 70gr.