ŁukaszK Opublikowano 3 Listopada Opublikowano 3 Listopada Witam Szukając informacji na temat nowej Stelli trafiłem na taką stronkę: http://spinreels.com/reels/spinning_reel/shimano_jdm/2026-shimano-stella-fl Może komuś takie info się przyda.
JDM fan Opublikowano 3 Listopada Opublikowano 3 Listopada 25 minut temu, ŁukaszK napisał(a): Witam Szukając informacji na temat nowej Stelli trafiłem na taką stronkę: http://spinreels.com/reels/spinning_reel/shimano_jdm/2026-shimano-stella-fl Może komuś takie info się przyda. No to się chłopcy z Rosji albo Ukrainy nie popisali wrzucając zdjęcia z tego co jest w Stelli FK. Wszyscy wiedza, że będzie w przyszłym roku tak jak i nowe Exist Daiwy. Zignorowałbym tę stronę i poczekał na oficjalną prezentację Shimano, która i tak będzie z wyprzedzeniem rynkowego debiutu. 1
ŁukaszK Opublikowano 3 Listopada Autor Opublikowano 3 Listopada Zdjęcia to typowy marketing ale dostępne modele, przełożenie, waga itp powinny się zgadzać skoro przyjmują zamówienia.
mario Opublikowano 3 Listopada Opublikowano 3 Listopada 53 minuty temu, ŁukaszK napisał(a): Może będzie na Japoński rynek Na japoński rynek jest też 2500S i jest w tym zestawieniu 🤔
JDM fan Opublikowano 3 Listopada Opublikowano 3 Listopada 36 minut temu, ŁukaszK napisał(a): Zdjęcia to typowy marketing ale dostępne modele, przełożenie, waga itp powinny się zgadzać skoro przyjmują zamówienia. Co ciekawe, żaden z japońskich sprzedawców nie oferuje jeszcze rezerwacji. 🤔 ....Nie znają po prostu ceny 😜
Valo Opublikowano 3 Listopada Opublikowano 3 Listopada Takie akcje to marketingowe działanie, teraz przez pewien czas ich sklep będzie linkowany w wielu miejscach, generują ruch na stronie. Ze sprzedażą czy rezerwacją Stelli ma to mało wspólnego, tu jest drugie dno ważniejsze. Swoją droga jedna z ciekawszych strategii marketingowo sprzedażowych.
Bass-74 Opublikowano Czwartek o 13:13 Opublikowano Czwartek o 13:13 (edytowane) W dniu 3.11.2025 o 8:58 PM, drChlubicz napisał(a): Edytowane Czwartek o 13:14 przez Bass-74
nitror1 Opublikowano Czwartek o 13:40 Opublikowano Czwartek o 13:40 Ponoć ma być "two speed oscillation system" - dwubiegowy system oscylacji.
Ponik Opublikowano Czwartek o 17:01 Opublikowano Czwartek o 17:01 Stella FL, Stradic FL....co za różnica ? 😄 1
homax Opublikowano Czwartek o 18:12 Opublikowano Czwartek o 18:12 System Two Speed! Nareszcie logiczny system nawoju w przeciwieństwie do Super Slow'a... Teraz mogę coś dokupić z tej stajni. Ten system już kiedyś był użyty w kołowrotkach Shimano, nazywał się Aero Wrap a w niemieckich katalogach Aero Wikelung. 🫡
doktorek Opublikowano Czwartek o 18:55 Opublikowano Czwartek o 18:55 40 minut temu, homax napisał(a): System Two Speed! Nareszcie logiczny system nawoju w przeciwieństwie do Super Slow'a... Teraz mogę coś dokupić z tej stajni. Ten system już kiedyś był użyty w kołowrotkach Shimano, nazywał się Aero Wrap a w niemieckich katalogach Aero Wikelung. 🫡 No proszę, to chyba powrócę do mojego staruszka Shimano Aero Fakt nawijał pięknie
drChlubicz Opublikowano Czwartek o 19:12 Opublikowano Czwartek o 19:12 56 minut temu, homax napisał(a): System Two Speed! Nareszcie logiczny system nawoju w przeciwieństwie do Super Slow'a... Teraz mogę coś dokupić z tej stajni. Ten system już kiedyś był użyty w kołowrotkach Shimano, nazywał się Aero Wrap a w niemieckich katalogach Aero Wikelung. 🫡 13 minut temu, doktorek napisał(a): No proszę, to chyba powrócę do mojego staruszka Shimano Aero Fakt nawijał pięknie Wciąż mówimy o tej samej stelli? Film traktuje o wersji SW. Myślicie że cywilna wersja będzie miała dwie prędkości posuwu?
homax Opublikowano Czwartek o 19:40 Opublikowano Czwartek o 19:40 A racja. To SW. Ale nie zdziwię się jak słodka też będzie two-speed. Po pierwsze że trzeba coś nowego pokazać a po drugie to moim zdaniem faktycznie poprawi "antysplątaniowość".
Artek Opublikowano Czwartek o 19:54 Opublikowano Czwartek o 19:54 1 godzinę temu, homax napisał(a): System Two Speed! Nareszcie logiczny system nawoju w przeciwieństwie do Super Slow'a... Teraz mogę coś dokupić z tej stajni. Ten system już kiedyś był użyty w kołowrotkach Shimano, nazywał się Aero Wrap a w niemieckich katalogach Aero Wikelung. 🫡 A wyjaśnisz, czym się różni system super slow od aero wrap?
ŁukaszK Opublikowano Piątek o 06:29 Autor Opublikowano Piątek o 06:29 Stella SW-D już jest na rynku więc jak się sprawdza ten system? To nie to samo co w Stelli FK?
Valo Opublikowano Piątek o 07:47 Opublikowano Piątek o 07:47 (edytowane) Używałem AeroWrap, SuperSlow w sumie wszystkiego co było od 2010roku stosowane, pomijając bardzo stare konstrukcje jak Ultegra 98r (z żyłkami problemów brak, z plecionkami się zdarzały). Wszystko co było po 2010r nie miałem żadnych problemów z linkami splataniami itp łowię średnicami plecionek od PE 0.2 do 1.5, żyłki 0.12 do 0.25mm. Oprócz Shimano były w użyciu inne marki jak Daiwa od R4 do obecnych Certate 2024r również problemów brak. Podobnie tańsze Ryobi Zaubery, Okumy. Tylko ja stosuje jedną prostą zasadę linki nie można nawijać za dużo, w 99% przypadków platanie to błędu przy zarzucaniu i źle nawinięta linka, za dużo i zbyt luźno. W Shimano można tylko ro rantu, w Daiwa podobnie rant jest złożony z dwóch jakby schodków zawsze nawijam do pierwszego, nigdy nie wchodzę za czerwona linię. Z ciakawości co Wam nie odpowiada w SuperSlow? Z czym macie problemy? Mam obecnie 4 młynki z SuperSlow, i 3 z poprzedniej generacji przed SuperSlow, problemów brak w obu. Cu u Was nie działa/? Edytowane Piątek o 07:51 przez Valo
homax Opublikowano Piątek o 08:52 Opublikowano Piątek o 08:52 Nie chodzi o to że coś nie działa. Działa, tylko moim zdaniem nieco gorzej. Starsi użytkownicy pamiętają zapewne tzw. nawój krzyżowy, realizowany przez dość szybki posów szpuli. Miał on działać antysplątaniowo i moim zdaniem tak było. Super slow jest jego przeciwieństwem a więc..... Można oczywiście przeciwdziałać splątaniom nawijając mniej linki kosztem odległości rzutu.. Ja osobiście mam tendencję do chytrego nawijania ilości linki czyli ciut więcej. Lubię łowić lekkimi wabikami i zależy mi dystansie.. Oczywiście mam świadomość dopracowania najnowszych konstrukcji, ich systemów nawoju ale czysto teoretycznie ciasny nawój , zwój przy zwoju, sprzyja temu że zwoje spadające od tyłu szpuli mogą haczyć a nawet porywać te leżące przed nimi. Sądzę że Shimano powróci do dwóch prędkości posuwu i w słodkowodnych wersjach.. wcześniej czy później 🤠 1
Valo Opublikowano Piątek o 10:46 Opublikowano Piątek o 10:46 (edytowane) Jeżeli nawijasz więcej niż zaznaczyłem to działasz niejako na własne ryzyko, to co widać na foto to zalecane wypełnienie przez każdego z producentów. Jeżeli chodzi o odległość rzutu jakiś czas temu była dyskusja o podkładzie tj, im więcej tym gorzej. Łowisz na lekkie wabki sprawdz szpule super płytkie typu 1000SSSPG nawiniesz bezpośrednio linkę PE 0.2 na szpulę bez podkładu przyklejając jedynie kawałkiem izolacji lub taśmy klejacej i efekt będzie lepszy niż ze szpuli 2500S z podkładem. Sprawdziłem sam, przy kijach UL dalej lata z 1000SSSPG bez podkładu niż z podkładem z 2500S. A przyznam szczerze że na początku byłem sceptyczny... Ja wiem że zaraz wpadnie stado krytyków i będziecie mi tłumaczyć prawa fizyki że z większej, szerszej szpuli poleci dalej...no nie poleci.... szczególnie gdy pierwsza startowa przelotka jest mała i ustawiona w odległości i pod katem który ma obsługiwać małe młynki typu 2000/1000. Te wędki są tak zaprojektowane i 2500S czy 4000 nic tu nie wniesie na plus. Ja to sprawdzałem w praktyce, nie w teori... Wszystkie wędki krótkie gdzie przelotka to 16 czy 12 na starcie i szybki krótki stożek dalej leci z mniejszej szpuli bez podkładu niż z większej z podkładem. Łowiłem i na krzyżowy, ja ogólnie może dziwny jestem bo większość rzeczy o których czytam tutaj znam tylko z jerka, nad wodą się nie spotykam z większością problemów Co do samego nawoju i dwóch szybkości, muszą coś zmieniać żebyśmy mogli gonić króliczka dalej a za 10 lat znów wróci odkryty na nowo super slow... Czekam na foto nowej Stelli, choć patrząc jak wygląda nowy Nasci, Sustain, czy Soare XR no...trochę serce drzy paszkiwle wizualne niesamowite, mam nadziję że gwiazda będzie do przełknięcia Edytowane Piątek o 10:48 przez Valo
homax Opublikowano Piątek o 16:06 Opublikowano Piątek o 16:06 Nie no spoko.. Znam te sposoby bez podkładu.. Tylko jak łowię na linkę pe0.06 czy 0.08 duela to nawet jak nawinę 150m to szpula dalej jest pusta.. Zresztą chodzi mi głównie o to że zwoje spadając ze szpuli od tyłu do przodu "robią to lepiej" jak nawój nie jest ciasny. I tu dodam że jest to moje zdanie. A wprowadzenie przez Shimano 2-speed'a to potwierdza (na razie w SW). Każdy z nas wraz z doświadczeniem ma jakieś obserwacje, przemyślenia... Każdy z nas tworzy swoje "wędkarstwo". Fajnie że można podyskutować na takim forum jak "jerkbait".
ŁukaszK Opublikowano Piątek o 16:46 Autor Opublikowano Piątek o 16:46 Nie wiem czy wszyscy dobrze zrozumieli ale Stella SW-D ma wolną oscylację tak jak Stella fk. Moim zdaniem określenie 2-speed tyczy się wolnego poruszania szpuli. INFINITYLOOP is a new line management system introduced to the Stella SW series. It is a 2-speed oscillation system that moves the spool up and down at slower speeds than previous models, allowing the line to be laid in a precise pattern with less overlap.
homax Opublikowano Piątek o 18:08 Opublikowano Piątek o 18:08 Ja mam wrażenie że na animacji Japończyk tłumaczy a nawet sądząc po ruchach kursora na ekranie liczy zwoje przy ruchu szpuli do przodu i ruchu do tyłu.. No nic.. lada tydzień się wyjaśni .. Starzy Mistrzowie są cierpliwi 🥸
elmo Opublikowano Piątek o 18:22 Opublikowano Piątek o 18:22 Nie wiem czy to video dotyczy zapowiadanej stelli, ale widac na nim ze nawój w gore jest dwa razy gestszy niz naówj w dół (minuty 2:25 - 3:40)
sslonio Opublikowano Piątek o 18:31 Opublikowano Piątek o 18:31 A to kiedy ma być oficjalna premiera?
Rekomendowane odpowiedzi