Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piękny. Typowe zimowe stanowisko? Zima Raczej łagodna była do tej pory...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sezon pstrągowy na Sanie oficjalnie otwarty 🎣❄️
Ryby dziś nie rozdawały kart, ale cierpliwość popłaca 💪na sam koniec dnia zaliczam bardzo silne branie na największego Fatty ‚d worma od Libra Lures PL w kolorze sera topionego 🪱 i w końcu jest – potokowiec, który robi dzień 😍
Takie chwile ładują baterie na długo 🎣 🤌💪

GPTemp-Download.jpg

IMG-5736.jpg

• Like 20
  • Thanks 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

To co się wczoraj wydarzyło przechodzi  ludzkie pojęcie w życiu bym się nie spodziewał takiej ryby 😱 idąc brzegiem Sanu zauważyłem delikatną zbiórkę kątem oka 40 cm od brzegu koło zwalonego drzewa i masy gałęzi pomyślałem pewnie jakiś 40-dziestak . Rzut 🐛 larvą z revolbaits i czuję potężne branie zacięcie i już wiem że to nie jest mała ryba 🤩 pstrąg mierzył równe 60 cm i jest to moja życiówka rybka cala i zdrowa wróciła do Sanu 💪

GPTemp-Download.jpg

IMG-6031.jpg

• Like 38
  • Thanks 3
Opublikowano

2 dni chodziłem w poszukiwaniu jakiegoś życia nad moją ulubioną rzeką. I w ostatniej godzinie wędkowania trafiłem takiego grubego pstrąga , którego kormorany na pewno nie dałby radę wyciągnąć i zjeść . Mam nadzieję, że cos jeszcze pływa w rzekach po tej trudnej zimie ( mianowicie chodzi o kormorany) 50 cm grubego pstrągala.

20260228_141552.jpg

• Like 21
  • Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, LK_FISHING napisał(a):

• „To co się wczoraj wydarzyło przechodzi  ludzkie pojęcie w życiu bym się nie spodziewał takiej ryby”.

Bo to nie pstrąg tylko troć.  Ewent. trocio-pstrąg. ;)

Łowią takie co jesień. W lutym kumpel zjadł takiego/-aką na 70cm

• Like 2
Opublikowano

Tak dopytam jeszcze w sprawie tej „troci”. To był wg Ciebie samiec czy samica? Po pysku z foty mi wygląda na samiora. Jakimś dziwnym trafem wydaje mi się że tylko samce są łowione. Samice nie dochodzą aż tu? Czy samce mają mocniejszy instynkt żeby pchać się w górę?

Opublikowano
14 godzin temu, trout master napisał(a):
W dniu 28.02.2026 o 11:11, LK_FISHING napisał(a):

• „To co się wczoraj wydarzyło przechodzi  ludzkie pojęcie w życiu bym się nie spodziewał takiej ryby”.

Bo to nie pstrąg tylko troć.  Ewent. trocio-pstrąg. ;)

Łowią takie co jesień. W lutym kumpel zjadł takiego/-aką na 70cm

Rozmawiałem z ichtiologiem widział zdjęcie i powiedział że to pstrąg też się zastanawiałam czy to pstrąg czy troc ale dla mnie to bez różnicy …

Opublikowano

Niby tak. Ale dla tych którzy liczą na to że „wędrowna” wraca, to nie. Cieszy ich to, że ich praca nie poszła na marne.  
Ryba piękna. Zarówno pstrąg jak i troć. Jeziorowa/wędrowna, obojętne. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, trout master napisał(a):

Po pysku z foty mi wygląda na samiora. 

A mógłbyś zdradzić co Ci w tym pysku mówi że to samiec?  :)

I skąd wrażenie że to może być troć?

Edytowane przez Kuballa44
Opublikowano (edytowane)

Kształt. „Dziób”. Hak. 
Pstrąg, troć jeziorowa to podobno ten sam gatunek wiec trudno powiedzieć pstrąg/troć. Niekoniecznie wędrowna. A jeziorowych (Myczkowce) u nas dużo. 
Teraz tak wszystko pomieszane że chyba tylko ichtiolog może coś określić. O ile w ogóle może, skoro pstrąg-troć to jeden gatunek tylko inna forma. 

Nie znam się. Tak sobie piszę wiedząc jak trudno zobaczyć pstrąga 60-70cm żyjącego dziko. Zwłaszcza na obleganej rzece która nie jest łowieniem „No Kill”.  Poza tym już od lat Okręg (władze) piszą o dużych „pstrągach” łowionych jesień-zima przy połowach głowacic które możliwe że są wracającymi trociami. Nawet w Wisłoce. 

Edytowane przez trout master
  • Like 3
Opublikowano

Fajne są te dyskusje czy to jeszcze pstrąg, a może już troć. Ryby z jednej rzeki połowione tego samego dnia a jakże różne:

Opublikowano

Smutnie zaczął się ten rok na większości "moich" ale i wielu innych małych rzek w Polsce ze względu na plagę kormoranów, które zrobiły ogromne spustoszenie i "wycięły" w pień wiele roczników.

Wczoraj miałem namiastkę normalności, krzyki żurawi oraz dzikich gęsi dookoła no i gruba ryba, w niesamowitej kondycji i letnich już gabarytach .

IMG_20260306_0901495.thumb.jpg.cd976b2c341bc0c7c115dd9021c1edb9.jpg

• Like 31
  • Thanks 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Końcówka dnia to na większości rzek gdzie występują pstrągi dobra pora na te większe, cwane ryby. Po kilku godzinach na pusto, kiedy słońce zeszło niżej udało się sprowokować piękną samicę. Stała na środku wlewu tuż za zwalonym w poprzek nurtu drzewem . Zgarnęła z impetem łamańca imitującego małego pstrąga, dała nieźle popalić ... 🙂.

IMG_20260315_1718587.thumb.jpg.1570a3c57652f41c59775fbaabfa2069.jpg

• Like 40
  • Thanks 6
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Rzeki w okolicy bardzo długo niosły bardzo wysoką brudną wodę. Dopiero wczoraj udało się coś wydłubać.

miniatura.jpg

• Like 17
  • Thanks 1