Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kończy się 4-letnia kadencja Zarządu OM PZW - pomyślałem że to jest dobry moment żeby zapytać o różne rzeczy które się udały i które się nie udały i ew. pomysły na przyszłość - jak macie pomysły na pytania to wpisujcie tutaj. Na pewno nie ze wszystkich skorzystam bo myślę że żeby to było strawne to około 10-12 pytań planuje ale może mi podsuniecie jakiś pomysł / zwrócicie uwagę na kwestie o których nie mam pojęcia.

Listę pytań do wywiadu chciałbym zamknąć do końca przyszłego tygodnia (11 stycznia) mam nadzieję że do końca stycznia uda się zebrać odpowiedzi i pod koniec stycznia / na początku lutego wrzucić całość na stronę.

Proszę o poważne i przemyślane propozycje pytań - jakość a nie ilość.

• Like 2
Opublikowano

Co zamierza PZW zrobic w sprawie kormoranów? Przecież jest duża organizacja więc możliwości wpływu lub lobbingu powinny też być spore. Natomiast nie widać aby władze PZW miały jakikolwiek pomysł na podejście do tego tematu.

• Like 5
Opublikowano

Dlaczego jest utrzymywana gospodarka rybacka / odłowy sieciowe na Zegrzu? Kiedyś było to opisywane na forum i do tej pory chyba trwa. Ciekawi mnie co Wasz okręg w tym widzi - jakie są tego plusy oraz czy widzą jakiekolwiek minusy istnienia rybaków?

• Like 1
Opublikowano

@Jano pytania mają być do kogoś z zarządu Okręgu Mazowieckiego więc na pewno na pytanie nr2 nie będzie w stanie odpowiedzieć. 

Co do no kill  to chyba na dzień dzisiejszy i tak 95% wędkarzy chce zabierać ryby i ciężko się przebić z takimi pomysłami. 

• Thanks 1
Opublikowano
14 godzin temu, PrzemekL napisał(a):

Co zamierza PZW zrobic w sprawie kormoranów? Przecież jest duża organizacja więc możliwości wpływu lub lobbingu powinny też być spore. Natomiast nie widać aby władze PZW miały jakikolwiek pomysł na podejście do tego tematu.

O ! To jest dobre - ciekawe jak sobie radzą (Czy sobie radza) inne okręgi z kormoranami. @tpe  wspominał zdaje się że na południu załatwili jakiś odstrzał

Opublikowano

Proszę o podanie ilości strażników SSR w OM i sumę ilości kontroli w czasie trwania kadencji obecnego zarządu. Dodatkowo, ciekaw jestem ilości kontroli nad Wisłą pomiędzy mostami Południowym i Północnym. Konkretne cyferki bez nawijania makaronu na uszy i ściemniania, że padał deszcz, albo że pies był ze sraczką u weterynarza. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ile w 2025 roku wyniosły koszty usług prawnych z podziałem na podmioty oraz czego dokładnie dotyczyły poszczególne zlecenia.

Edytowane przez korol
  • Like 3
Opublikowano
5 godzin temu, Friko napisał(a):

O ! To jest dobre - ciekawe jak sobie radzą (Czy sobie radza) inne okręgi z kormoranami. @tpe  wspominał zdaje się że na południu załatwili jakiś odstrzał

Okręg Bielsko-Biała ma załatwione pozwolenie na odstrzał. Nie pamiętam ile dokładnie sztuk. Ale temat spokojnie do ogarnięcia 

Opublikowano
2 godziny temu, korol napisał(a):

Ile w 2025 roku wyniosły koszty usług prawnych z podziałem na podmioty oraz czego dokładnie dotyczyły poszczególne zlecenia.

@korol  ale to Zarzad Okregu Mazowieckiego a nie Zarzad Glowny PZW... z tego co kojarze te kwestia zakontraktowania kancelarii Dubois i  firmy marketingowej za banieczke to ZG  a nie OM

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Friko napisał(a):

@korol  ale to Zarzad Okregu Mazowieckiego a nie Zarzad Glowny PZW... z tego co kojarze te kwestia zakontraktowania kancelarii Dubois i  firmy marketingowej za banieczke to ZG  a nie OM

Tak, ale z checia sie dowiem jak to wyglada w OM. 

Normalne pytanie, na takie samo sam odpowiadalem swojej RN.

• Like 1
Opublikowano

To może jeszcze jedno pytanie. Jeśli uznacie za słuszne. W Toruniu nasz okręg wysyła prawnika na wszystkie rozprawy dotyczące kłusownictwa. Koszty dla delikwenta za złapanie 1-3 szczupaczkow to sumarycznie koło 3 tyś zł. Łatwo znajdziecie w necie przykłady. Paweł Kukla publikował filmiki ze szczegółami.

Pytanie - jak OM radzi sobie/wspiera rozprawy przeciwko kłusownikom mniejszym i większym.

• Like 1
Opublikowano

Jeśli inicjatywa Pawła ma mieć jakikolwiek sens, sugerowałbym przygotowanie pytań dotyczących tego co było, a nie tego co będzie. Bo o tym co będzie to już było. 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Pickerel napisał(a):

Czy OM zamierza wprowadzić górne wymiary ochronne dla niektórych gatunków ryb drapieżnych tak jak to już ma miejsce w innych okręgach PZW?

Czy znasz Szczegółowe Zasady Wędkowania obowiązujące w wodach Okręgu Mazowieckiego Polskiego Związku Wędkarskiego w 2026 roku?
Pytam, ponieważ obowiązują w OM PZW górne wymiary, przykłady: boleń 70cm, okoń 35cm, sandacz 80cm, szczupak 80cm, sum 180cm.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ja u siebie na kołowym takiej informacji nie dostałem. Więc może Tobie na wyższych szczeblach odpowiedzą. 

"Jaki jest sens stosowania rejestrów odwiedzin wód związkowych ( obojetnie jaki okręg) i obowiązkowe wpisywanie daty oraz łowiska przy założeniu 100% nokill. "

Jeśli zabieram - rozumiem - przynajmniej trochę, choć do końca nie wierzę w sens tego. Dajmy przykład - jestem 20 razy w roku na rybach, na jednej wodzie. Regulamin danego okręgu pozwala mi zabrać 100szt. okonia 34,5cm. Strata potężna ale zgodna z przepisami. Czy wpisanie do rejestru w tych 20 dniach tych 100 okoni zostaje po rozpatrzeniu w 100% odbudowana ? Stosunek 1:1 ma się rozumieć. 
Czy jest to na zasadzie - wpisane 100szt, łączna masa 50kg i tyle samo ląduje w owej wodzie ale palczaków. Tyczy się to każdej ryby oczywiście. 
Jak do tej pory rozmowy są zawsze na zasadzie - rejestry muszą być bo się muszą wywiązać z umowy ble,ble,ble itd. 

Edytowane przez tymon
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja bym chciał zapytać o statystyki dotyczące wód górskich w OM. Jaka jest łączna kwota ze składek na wody górskie, ilu wędkarzy ją opłaca i jaka kwota faktycznie jest przeznaczana na gospodarowanie wodami górskimi - tj. zarybienia, ochronę, może budowę tarlisk . Mamy raptem trzy/cztery małe rzeczułki na największy okręg w kraju, składka na wody górskie nie jest mała. 

• Like 4
Opublikowano

Pytania :

1. Czy OM prowadzi produkcję sandacza?

2. Czy OM podjął/podejmie działania zmierzająca do ulegalnienia nowoczesnych metod połowu? (Vert).

2A. Może w drugą stronę? Na tą chwilę metoda vertykalna jest zabroniona - czy podejmowane są działania kontrolne? W stosunku do jakiej ilości wędkarzy SSR skierował wnioski o ukaranie przez PSR i czy w ogóle takie wnioski były kierowane?

2B. Czy Zarząd OM podjął/podejmie działania zmierzające do np: wprowadzenia całkowitego wprowadzenia "no kill" dla wędkarzy łowiących z systemami live?

3. Czy posterunek Straży w stanicy przy kole nr 13 ma szansę zostać stałym? Czy w ogóle funkcjonuje? Czy są/będą prowadzone działania na rzecz zaistnienia takiego posterunku obsługującego ZZ - Narew - Bug ?

4. Jak wygląda ilościowo zarybienie sandaczem vs szczupakiem w OM?

5. Jakiego elementu brakuje w układance do tego aby całkowicie uwolnić wodę od rybaka? 

A tak na marginesie - takie/tego typu pytania warto zadawać poprzez Walne Zebrania swoich kół. 

Opublikowano

OM przejął od Wód Polskich trochę łódzkich bajorek.Wody malutkie, ale niewielkim kosztem możliwe do zarybienia i łatwe do przypilnowania ( w cześci są no-kill) Miasto spore, więc jak rozmawiam nad wodą wielu chetnych do opłacenia składek. Jakie plany bo to daleko od centrali?

Opublikowano

A to i ja przy okazji: dlaczego nad Jeziorką tak mało kontroli choćby w tych najbardziej obleganych miejscach ?

• Like 1
Opublikowano

Pytań kilka mianowicie.Przy obecnej ogromnej ilości kormorana na przykrakowskich wodach i strasznej iczebnosci czy jest on liczony w przybliżeniu i kiedy i jakie działania będę robione by go wypędzić lub ograniczyć,bo straty wyrządza straszne.A o odstrzale nic niewiadomo.

Dlaczego niewidac regularnych kontroli nad Wisłą i jej dopływach ,poza kilkoma miejscami gdzie fajnie i spokojnie dojechać.W jakiej ilości i jakie procenty idą na zarybienia poszczególnych rzek lub akwenów danymi gatunkami ryb.I czy osoby wpisujące w rejestr tylko i wyłącznie datę wedkowania nie powinny płacic mniej niż osoby zabierające ryby regularnie.Dlaczego nakłada się wiekszy nacisk na ryby karpiowate itp na stawkach które można szybko zarybić,niż walka o dobry stan wisly i rzek pstragowych gdzie szlachetne ryby mają się słabo i praktycznie rzeki umierają,pomimo potencjału.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bolen30 napisał(a):

Pytań kilka mianowicie.Przy obecnej ogromnej ilości kormorana na przykrakowskich wodach i strasznej iczebnosci czy jest on liczony w przybliżeniu i kiedy i jakie działania będę robione by go wypędzić lub ograniczyć,bo straty wyrządza straszne.A o odstrzale nic niewiadomo.

Dlaczego niewidac regularnych kontroli nad Wisłą i jej dopływach ,poza kilkoma miejscami gdzie fajnie i spokojnie dojechać.W jakiej ilości i jakie procenty idą na zarybienia poszczególnych rzek lub akwenów danymi gatunkami ryb.I czy osoby wpisujące w rejestr tylko i wyłącznie datę wedkowania nie powinny płacic mniej niż osoby zabierające ryby regularnie.Dlaczego nakłada się wiekszy nacisk na ryby karpiowate itp na stawkach które można szybko zarybić,niż walka o dobry stan wisly i rzek pstragowych gdzie szlachetne ryby mają się słabo i praktycznie rzeki umierają,pomimo potencjału.

Przeczytaj dokładnie- to mają być pytania do kogoś z okręgu Mazowieckiego, a wody pod Krakowem to inny okręg. 

Opublikowano
4 godziny temu, Pisarz.......ewski Piotr napisał(a):

Dlaczego jest tak mało porozumień z innymi okręgami , a jeśli już są to na mało atrakcyjnych zasadach . Z szczególnym naciskiem na okręg ciechanowski z którym nie ma porozumienia  , a który wydaje się być najbardziej wyczekiwanym porozumieniem dla wędkarzy z OM. 

Z tego co kiedyś słyszałem to po prostu porozumienie z Ciechanowem się  nie opłaca, bo mają sporo wędkarzy,  ale niewiele wody do zaoferowania, bo poza Wkrą i jakimiś żwirowniami nic więcej. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...