Gobio Gobio Posted April 14 Posted April 14 Witam, nie znalazłem podobnego tematu a jestem mocno zainteresowany opinią szanownego forum jakie glidery są według Was najskuteczniejsze na duże szczupaki. Osobiście miałem dłuższą przerwę z tymi przynętami ale u mnie łowiły: 1, abu hybrid 16,5cm 2.Salmo Sweeper 17cm 3. Salmo Fatso 10cm Proszę o aktualizację listy. Pozdrawiam
S.N. Posted April 14 Posted April 14 16 minut temu, Gobio Gobio napisał(a): Witam, nie znalazłem podobnego tematu a jestem mocno zainteresowany opinią szanownego forum jakie glidery są według Was najskuteczniejsze Jest bardzo podobny, proszę bardzo: jerkbait.pl-ranking-jerków-jakie-używacie 2
Krzysztof85 Posted April 14 Posted April 14 Salmo Slider 7 10 s i f Sweeper 10 12 Fatso 10 f Kolory oczywiście natural czyli plotka okoń to na czym Zeruje Pike aktualnie
Warcisław Posted April 14 Posted April 14 (edited) Najwięcej szczupaków złapałem na starego, dobrego Bustera, w wersji OG i płytkiej w zależności od warunków. Chyba jeden z bardziej uniwersalnych jerków i jakoś tak wychodzi, że świetnie ze sobą współgramy. Co ciekawe kolor bez większego znaczenia, byle był widoczny. Sprawdził sie w też w absolutnir każdym z tych kilku lichych jezior na jakich mam przyjemność wędkować. Wspomniany Ferox z kolei jest świetny do obławiania głębszych miejscówek, szkoda, że już niedostępny i autor prawdopodobnie już ich nie odlewa Do troche głębszego jerkowania super się sprawdza też Guppie i Guppie JR - choć tu mankamentami są cena, dostępność i to, że po celnym strzale może być pozbawiony ogonka, ale bez niego co najzabawniejsze też łowi Slidery to wiadomo, że podstawa i klasyka, choć z dwunastką zawsze jakoś średnio mi szło - jakbym nie mógł jej do końca wyczuć. Natomiast 10 i bieganie lata temu po zachaszczonych gliniankach i leśnych kałużach - piękne ryby i piekne wspomnienia Edited April 14 by Warcisław
Krzysztof85 Posted April 14 Posted April 14 4 godziny temu, Krzysztof85 napisał(a): Salmo Slider 7 10 s i f Sweeper 10 12 Fatso 10 f Kolory oczywiście natural czyli plotka okoń to na czym Zeruje Pike aktualnie Najlepsze wspomnienia i najwiecej Szczupakow dal Mi Slider 7 F RR I 7 S EP zas był Fatso 10 F I S RR a co do ryb były od 40 do 90 cm także kwestia jak się trafi
pablo Posted April 14 Posted April 14 (edited) Nigdy nie rozpatrywałem tego pod kątem skuteczności. Jeśli już to dobieram jerka do warunków w jakich łowię. Najczęściej używam Buster Jerk 15 cm - tonących, rzadko pływających, a super shallow raz na ruski rok. Wniosek mam taki, ze każdy w odpowiednich warunkach będzie skuteczny a w nieodpowiednich będzie do kitu. Edited April 14 by pablo
Jack__Daniels Posted August 26 Posted August 26 To troche jakby zapytac: "A jaka jest wasza ulubiona piosenka?" Z jerkami i innymi przynetami jest tak, ze jesli nawet zalozymy takie same, stojac obok siebie to jeden lowi, a drugi niekoniecznie. Wielokrotnie przekonalem sie, ze koledzy, ktorzy lowili na tej samej wodzie dochodzili do wniosku, ze przyneta X jest najlepsza. Z tym, ze dla kazdego ten X byl inna przyneta i kazdy twierdzil, ze jego jest najlepsza. Po knfrontacji okazywalo sie, ze inni tez mieli takie same przynety i nie kazdy zauwazal ich niesamowita skutecznosc, o jakiej inni wspominali. U mnie numer jeden to Slider tonacy, 10cm w kolorze... nie wiem jak sie nazywa, ale jest po prostu srebrny. 1
Thomas-xXx Posted August 27 Posted August 27 U mnie buster, slider salmo i swim westina, miejsce poza podium guppie. Wszystko powyżej 12cm, z Westin ciekawostka bo działa u mnie jeden kolor tylko -czarno-czerwony, reszta w większości kolorow działa.
Wojtek Krasnopolski Posted August 27 Posted August 27 Myślę, że sukces konkretnych jerków zależy od ich animacji (co było poruszane w wątku wskazanym przez S.N. ). Mam przyjaciela, który skutecznie używa bezobsługowych Westin'ów, ale ja wolę klasyczne Bustery. Mogę nadać im charakter pracy. W zależności od głębokości wody i domniemanych stref, w których jest ryba - tonące, suspending (najbardziej uniwersalne) i pływające na ultra płycizny Rugii. Moim ulubionym kolorem był złoty z jednej i srebrny z drugiej strony w wersji wolno tonącej . Urwałem, nie pamiętam oznaczenia i nie mogę znaleźć w ofercie Strike Pro :).
Hesher Posted August 27 Posted August 27 (edited) 3 godziny temu, Thomas-xXx napisał(a): U mnie buster, slider salmo i swim westina, miejsce poza podium guppie. Wszystko powyżej 12cm, z Westin ciekawostka bo działa u mnie jeden kolor tylko -czarno-czerwony, reszta w większości kolorow działa. Może takie godziny kiedy łowisz, że ten działa najlepiej. Był o tym artykuł na stronie Salmo, późne popołudnia były czasem tego desenia. Mi też sprawdzał się przed zmierzchem. Edited August 27 by Hesher
Thomas-xXx Posted August 27 Posted August 27 42 minuty temu, Hesher napisał(a): Może takie godziny kiedy łowisz, że ten działa najlepiej. Był o tym artykuł na stronie Salmo, późne popołudnia były czasem tego desenia. Mi też sprawdzał się przed zmierzchem. Z tym Westinem jest bardzo dziwne u mnie: nieważne czy rano czy wieczór bo potrafi sprowokować rybę nawet w pełnym sloncu, czysta woda lub żur on dalej działa -miałem wcześniej inne kolory ale łowiły 10% tego co ten. Dawno przestałem się zastanawiać dlaczego, z miura mouse podobnie -było kilka a działa tylko spotted bullhead.
Hesher Posted August 27 Posted August 27 Jeśli chodzi o dam kolor, to do głowy przychodzi mi jeszcze, że dla ryb jest praktycznie czarny i dobrze kontrastuje z otoczeniem. Ja używałem czarno czerwonych tylko pod koniec dnia, bez specjalnego przekonania, ale działały.
homax Posted August 27 Posted August 27 Salmo Fatso 10F. Do tego stopnia był skuteczny na wielu wyjazdach do Skandynawii że nazwaliśmy go: "wykrywacz szczupaków"!
Sławek Oppeln Bronikowski Posted August 31 Posted August 31 Chodzi o firmowe modele - który jet najpopularniejszy?
Hesher Posted August 31 Posted August 31 3 godziny temu, Sławek Oppeln Bronikowski napisał(a): Chodzi o firmowe modele - który jet najpopularniejszy? Kierunek wątku na to wskazuje. Logika, przynajmniej moja, że kluczem jest bardziej zrozumienie dlaczego konkretny model, czy kolor dają lepsze wyniki niż pozostałe. Do tego trzeba mieć uwagę mocno skierowaną na detale, albo dzielić czas między wędkowanie, a obserwację woblera. W wodzie najczęściej
malcz Posted August 31 Posted August 31 6 godzin temu, ObraFM napisał(a): AI twierdzi że Slider to król wód Co za guano...."najlepszy" moment 1:17 i trzy kotwice w Sliderze:) 1
Jarek M Posted August 31 Posted August 31 7 godzin temu, ObraFM napisał(a): AI twierdzi że Slider to król wód Wygląda na to, że nasza "pełnomocniczka" maczała palce w powstaniu również tego arcydzieła 😂🤣 1
Lepton Posted August 31 Posted August 31 3 godziny temu, Jarek M napisał(a): Wygląda na to, że nasza "pełnomocniczka" maczała palce w powstaniu również tego arcydzieła 😂🤣 I do tego w trakcie "tworzenia" pomyliła atak szczupaka z pracą pralki bąbelkowej. 2
bob74 Posted August 31 Posted August 31 ... widocznie szczupaczyca, jest fanką pircingu..., , i jak tu nie mówić... przerost formy nad treścią...😂
jaaaras Posted September 1 Posted September 1 Turpa z corony fishing i nie musisz mieć żadnego jerka bo ten jerk wszystko potrafi. Łowić w toni, głęboko, płytko, wolno i szybko potrafi się ślizgać po 1m i pracować podobnie jak slider(choć szerzej). No plus vetra na wode 1m w zielsku.
Recommended Posts