Adam 65 Posted July 7 Posted July 7 Poszukuję wędki castingowej 210-225 cm o akcji medium, chciałbym żeby pod obciążeniem pracowało przynajmniej 3/4 blanku i żeby wędka najlepiej ładowała się i najdalej rzucała przynętami ok 75 g. Szukałem w sklepach, nie znalazłem, coś tam kupiłem przez internet i odesłałem, niestety. Posiadam wędkę opisaną że jest do 80 g, ale ona najlepiej katapultuje przynęty 55- 60 g, a te 75 g lecą wyraźnie bliżej. A mi chodzi o to żeby realnie była dopasowana do 75 g. Nie wiem czy w erze fastów i superfastów coś takiego istnieje. Jeżeli nie wędka to może jest taki blank ? Wolałbym dwuczęściowy. W podpowiedziach AI coś mi się zawsze nie zgadza więc liczę na was. Może będę musiał zostać rodbuilderem.
DP Fishing Posted July 8 Posted July 8 (edited) Z gotowców zobacz st croix. legend glass, lub blanki z domieszką szkła lub o niskim module napewno Batson takie robił, ja mam kij na blanku Lemax fajne i tanie blanki pod jerki taki głębszy fast, przyjemnie się tym łowi. Edited July 8 by DP Fishing
skalek-77 Posted July 8 Posted July 8 11 godzin temu, Adam 65 napisał(a): Poszukuję wędki castingowej 210-225 cm o akcji medium, chciałbym żeby pod obciążeniem pracowało przynajmniej 3/4 blanku i żeby wędka najlepiej ładowała się i najdalej rzucała przynętami ok 75 g. Szukałem w sklepach, nie znalazłem, coś tam kupiłem przez internet i odesłałem, niestety. Posiadam wędkę opisaną że jest do 80 g, ale ona najlepiej katapultuje przynęty 55- 60 g, a te 75 g lecą wyraźnie bliżej. A mi chodzi o to żeby realnie była dopasowana do 75 g. Nie wiem czy w erze fastów i superfastów coś takiego istnieje. Jeżeli nie wędka to może jest taki blank ? Wolałbym dwuczęściowy. W podpowiedziach AI coś mi się zawsze nie zgadza więc liczę na was. Może będę musiał zostać rodbuilderem. Jeżeli koniecznie musi być dwa składy w długości 2,10-2,25m o takiej mocy ( obstawiam 25-30lb) to nie łatwo będzie cokolwiek znaleźć. W przypadku jedno składów będzie duuuużo łatwiej.
Adam 65 Posted July 8 Author Posted July 8 Jak nie ma dwuskładów o takich parametrach to wezmę pod uwagę także jednoskład.
markir Posted July 9 Posted July 9 Świetne casty wychodzą na blankach MHX z serii saltwater: L904-2-MHX, L905-2-MHX.
skalek-77 Posted July 10 Posted July 10 10 godzin temu, markir napisał(a): Świetne casty wychodzą na blankach MHX z serii saltwater: L904-2-MHX, L905-2-MHX. Prawda. Tylko one rzucają 120-130g. Chyba trochę za mocne.
markir Posted July 10 Posted July 10 L905-2-MHX casting obsługuje przynęty w przedziale od 30 do 120 g, więc 70 - 80 g w pełnym komforcie. Moim zdaniem bardzo dobra propozycja pod szczupaka.
skalek-77 Posted July 10 Posted July 10 4 godziny temu, markir napisał(a): L905-2-MHX casting obsługuje przynęty w przedziale od 30 do 120 g, więc 70 - 80 g w pełnym komforcie. Moim zdaniem bardzo dobra propozycja pod szczupaka. W ten sposób podchodząc do tematu to racja.
Adam 65 Posted July 12 Author Posted July 12 W dniu 9.07.2026 o 23:36, markir napisał(a): Świetne casty wychodzą na blankach MHX z serii saltwater: L904-2-MHX, L905-2-MHX. Ale blank L905-2-MHX ma podany ciężar rzutowy 21-56 g i akcję fast. Więc nie wiem , czy jest aż tak źle opisany że koledzy twierdzą że obsługuje przynęty 30- 120 g. No i bardziej jestem zainteresowany akcją medium.
skalek-77 Posted July 13 Posted July 13 To tylko opis . W realu często się zdarza , że opisy nie maja nic wspólnego z rzeczywistością. Ani to fast ani do 56g.
Adam 65 Posted Monday at 08:17 PM Author Posted Monday at 08:17 PM 11 godzin temu, skalek-77 napisał(a): To tylko opis . W realu często się zdarza , że opisy nie maja nic wspólnego z rzeczywistością. Ani to fast ani do 56g. Wiem że tak bywa i to w obie strony. Np. spining 8-30 g okazał się najlepszy w zakresie 30-35 g. a mój casting do 80 g nie daje rady z 75g. Ale myślałem że dotyczy to głównie tańszych seryjnych wędek. Podsumowując, uważasz, że L905-2-MHX spełni jako tako moje oczekiwania - jest dobrze dopasowany do przynęt ok 75 g i nie jest sztywną fast-pałą ?
Recommended Posts