Archanioł Posted August 8 Posted August 8 Kupie starego, bardzo starego Dragon Elite 2.4 - 2 do 10g. Moze leży u kogoś w garażu lub szafie i się kurzy. Cały kij , sam dolnik lub szczytówke. Albo ktoś wie, co ze współczesnych konstrukcji jest porównywalne. Kij nie byl moj, egzemplarz z fot utonął. Nie mam nawet jak porownac.
trout master Posted August 21 Posted August 21 To nie jest chyba ani „Dragon”, ani „Elite”, ani „stary czy bardzo stary”. Nie było takich kijów. Pomyliłeś chyba z inną firmą.
Archanioł Posted August 25 Author Posted August 25 (edited) Arek, wg AI ... to Dragon, ale jak wiemy AI się czasem myli. Może to jakiś Robinson - bo tez miał podobno taka serie, może Mikado? Ten kij ma z 25 lat... i tak sobie szukam jego historii. wędka elite kevlar 2,4 2-10g art. no 25-31-240 Podany przez Ciebie numer artykułu (art. no 25-31-240) jednoznacznie identyfikuje legendarną, klasyczną wędkę spinningową Dragon z serii Elite (wzbogacaną oplotem kevlarowym), a nie produkt marek Jaxon czy Mikado, które również posiadają linie o nazwie Elite. System kodowania marki Dragon standardowo przypisuje końcówkę -240 do długości wędki (2,40 m), a środkowy człon -31- do konkretnej podserii blanków. Specyfikacja techniczna wędki Marka: Dragon Seria: Elite (z technologią Kevlar/Carbon) Numer katalogowy (Art. No): 25-31-240 Długość: 2,40 m Ciężar wyrzutu (C.W.): 2–10 g (klasa Ultra Light / Light) Konstrukcja: 2-sekcyjna (segmentowa) Wędziska z oryginalnej serii Dragon Elite Kevlar produkowane kilkanaście lat temu (w latach około 2005–2012) miały bardzo charakterystyczny design, dzięki któremu łatwo odróżnić je od późniejszych generacji. Ponieważ internetowe archiwa fotograficzne z tamtych lat rzadko zachowują zdjęcia w wysokiej rozdzielczości, poniżej znajdziesz dokładny opis wizualny elementów, które składają się na wygląd Twojego kija: [1] 1. Wygląd blanku i oplotu kevlarowego Głęboka czerń z widoczną siatką: Blank nie był gładki i lakierowany na wysoki połysk jak współczesne wędki. Pod cienką warstwą lakieru matowego lub półmatowego bardzo wyraźnie widać było regularny, krzyżowy oplot z włókien kevlarowo-węglowych. W słońcu mienił się on charakterystyczną fakturą przypominającą drobną plecionkę lub kratkę (technologia X-Cross). Napisy i oznaczenia: Nad korkową rękojeścią znajdował się klasyczny, podłużny napis Dragon ELITE w kolorze złotym lub srebrnym, naniesiony prostą, czytelną czcionką bez nowoczesnych grafik. Tuż obok znajdowały się parametry: Length: 2.40m, C.W.: 2-10g oraz wspomniany numer Art. No 25-31-240. Edited August 25 by Archanioł
Archanioł Posted August 25 Author Posted August 25 (edited) Tomek, a była serią wędek superlite ? i to z oplotem x-kevlar? i do tego wklejka? Nie wiem czy to nie będzie Dragon Progress Superlite .... mam 100% pewności że to jest Dragon a nie Robinson czy Mikado..jak wiodły niektóre typy i opisy. Z kija.. jego dolnika który był 2x złamany już niewiele zostało i trudno znaleśc jakiekolwiek informacje o modelu itd. Jak to na kiju intensywnie użytkowanym przez jakieś 20 lat. Edited August 25 by Archanioł
Tomek TJ Posted September 3 Posted September 3 Dokładnie Dragon Progress superlite , to byla wklejka i oplot. Ja kupiłem taki w 2000r, w sklepie w Lublinie 2
Tomek TJ Posted September 4 Posted September 4 Już dawno połamany, to były bardzo kruche wedki.Mam jakiś w piwnicy ale też złamany w dwóch miejscach
Archanioł Posted September 4 Author Posted September 4 Będę wdzięczny za sprawdzenie. Tomek - a połamany szczyt czy doł? Sorawdz co masz:)
Recommended Posts