Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej, czy możecie polecić jakąś prostą przyczepkę pod pontony o wymiarach 3,2-3,3 m? Chodzi mi o sprawdzone, fabryczne rozwiązanie. Na ten moment mam Kolibri KM-300 ale jeśli znajdę przyczepkę to z jakiś czas zmienię go na jakiś ponton 3,2-3,3 z kilem.

Posted

Z gotowców polecam Neptun z płozami. 3700 w Swidniku od ręki.  Albo kupić podstawową z rolkami taką samą i dorobić sobie płozy. 

• Like 2
Posted
4 godziny temu, Grzegorz B. napisał(a):

Hej, czy możecie polecić jakąś prostą przyczepkę pod pontony o wymiarach 3,2-3,3 m? Chodzi mi o sprawdzone, fabryczne rozwiązanie. Na ten moment mam Kolibri KM-300 ale jeśli znajdę przyczepkę to z jakiś czas zmienię go na jakiś ponton 3,2-3,3 z kilem.

Mam z płozami 4,3m Faro Aqua. Wozi ponton 330. Stosunek jakości i wykonania do ceny jak dla mnie jest bardzo OK

• Like 1
Posted

Ja mam taką, aqua,  lorries i inne przerabiałem i uważam ze to dobre na skuter a nie na ponton 😉

image0000001 (12).jpg

Posted (edited)

Ponton Maveric 330 z kilem z silnikiem yamaha 6KM.

Przyczepa skladana w firmie przyczepy rolki Michal Cynka. Nie jest tania, ale mi pasuje.

Trap, Ledy z tyłu - mozna ładować sie bez odpinania panelu do wody, i rolki po których podniesiesz ponton z trawy.

Edited by soltys
Posted (edited)
14 minut temu, soltys napisał(a):

Trap, Ledy z tyłu - mozna ładować sie bez odpinania panelu do wody, i rolki po których podniesiesz ponton z trawy.

To wszystko zależy co kto lubi i potrafi sobie ogarnąć. Aqua Faro jeśli chodzi o wykonanie postawiona obok np. Neptuna to przepaść. A jak ją trochę zmodyfikować "własnymi ręcami" to nie jest ani drogo ani źle. Płozo rolki czy pełne rolki to jak kto woli. Ja wolę większe podparcie do pontonu.faro.jpg.e7cad8e949a19a23c241c9f218d1f12d.jpg 

Edited by darek63
Posted (edited)

Za cholerę nie mogę ogarnąć pierwszej fotki Sołtysa :) Ale i tak widać, że przyczepka kozak, cena to pewnie okolice 10 koła?

Tu biedniejsza wersja od tego producenta: 
https://sprzedajemy.pl/przyczepa-podlodziowa-firmowa-mocna-2026-ponton-skuter-lodka-plewiska-4-6bea9f-nr70885605

Pojedyncze rolki przed płozami z tyłu też umożliwiają łatwe wciągnięcie pontonu z trawy? 

Edited by Grzegorz B.
Posted
29 minut temu, Grzegorz B. napisał(a):

Pojedyncze rolki przed płozami z tyłu też umożliwiają łatwe wciągnięcie pontonu z trawy? 

Wciągałem raz jak ładowałem ponton na przyczepę. Idzie po rolkach, później siada na płozach za połową. Wtedy idzie ciężej no bo jest tarcie siłą rzeczy. Nie jest to jednak jakiś wielki problem dla wciągarki.

Posted

Przyczepka Lorries PP75 4216. Zmieści gumę do nawet 370 na 200cm. Wiem bo taką przewożę po pewnych przeróbkach😉 Ma świetne rozwiązanie z samodzielnie ustawianymi płozorolkami. Dodatkowo na KNOTT-tach oraz LEDy. Oraz brak anachronizmu w postaci odpinanej belki. Światła z tablicą rejestracyjną jak potrzeba odsuwa się na boki. Posiadam 3 sezon i nic, kompletnie nic jej nie dolega a ma nalatane na dzień dzisiejszy już na bank ponad 15 tysi. Koszt coś ok 5 kafla.

Posted (edited)
3 godziny temu, darek63 napisał(a):

To wszystko zależy co kto lubi i potrafi sobie ogarnąć. Aqua Faro jeśli chodzi o wykonanie postawiona obok np. Neptuna to przepaść. A jak ją trochę zmodyfikować "własnymi ręcami" to nie jest ani drogo ani źle. Płozo rolki czy pełne rolki to jak kto woli. Ja wolę większe podparcie do pontonu. 

W Świdniku stałem obok jednej i drugiej. Żeby dopłacać kilkaset złotych do faro ( wg mnie gorsze ma te ślizgi, bo są węższe i materiał jest bardziej szorstki), nie widziałem sensu. 
Kolejna sprawa - pływam Crabem 330 z Yamahą 15KM w 2t. Mam za sobą tak naprawdę dwa wodowania - oba całkowicie nie po mojej myśli :)

Jutro kolejna próba. 

Dorobiłem sobie rolki boczne, bo wodując się na Wiśle, kiedy jest napór nurtu na bok pontonu zwyczajnie co by nie było jest zsuwany z listew. Co innego na spokojnym zakolu, z fajnym slipem. Jedynego, czego jeszcze nie mam to tych kółek przed ślizgami, tych najzdowych. Kółka zakupione, ale jeszcze nie zmontowane. Myślę, czy jest sens, bo i tak, wszystko jest pod wodą jak się woduję. Taki urok obecnego slipu. Beton, beton i nagle koniec betonu i rynna 3m. Także tak. 

Jeśli z tym będzie problem będę myślał o płozo rolkach. 

Ale to się okaże w trakcie. 

1000009758.jpg

Messenger_creation_DBE3FFE3-B47D-4C1C-8BB0-82E28CFDB5F8.jpeg

Edited by tymon
  • Like 1
Posted

W moim przypadku chodzi o przyczepkę, na którą można bezproblemowo ładować ponton z trawnika. Raz, że na moich bajorkach często nie ma możliwości podjechania nad samą wodę, a dwa, na pawęży mam porządne kółka slipowe, dzięki którym ręczne przeciągnięcie pontonu kilkanaście czy kilkadziesiąt metrów nie jest żadnym problemem (chyba że stromo :))

Ogólnie jestem zielony w temacie przyczepek ale teraz już wiem, że powinienem szukać przyczepki z rolkami najazdowymi przed płozami.

Posted
1 godzinę temu, tymon napisał(a):

W Świdniku stałem obok jednej i drugiej. Żeby dopłacać kilkaset złotych do faro ( wg mnie gorsze ma te ślizgi, bo są węższe i materiał jest bardziej szorstki), nie widziałem sensu. 

Każdy widzi po swojemu. Ja tam nie widzę wciągarki Knota, łączenia są cybantami z drutów, brak osłon w nadkolach i cały bałagan z kół idzie na ponton plus parę innych drobiazgów. Ja akurat to widzę dokładnie, bo kolega ma Neptuna i dlatego wybrałem Aqua Faro za te 4 stówki więcej. Zdejmowana belka z tyłu to fabryczne nieporozumienie w jednej i drugiej. To pójście na łatwiznę i nic więcej. Ale oczywiście jedna i druga wozi i robą co mają robić. Slipu pozazdrościć. 3 metry za betonem kosmos. Nie osiągalne marzenie. Ja cofam do lamp. Sa jeszcze nad wodą. Wciągarka i jedzie bez problemu. Rolki boczne przydatne na rzekę jak najbardziej.

Posted (edited)
5 godzin temu, Grzegorz B. napisał(a):

W moim przypadku chodzi o przyczepkę, na którą można bezproblemowo ładować ponton z trawnika. Raz, że na moich bajorkach często nie ma możliwości podjechania nad samą wodę, a dwa, na pawęży mam porządne kółka slipowe, dzięki którym ręczne przeciągnięcie pontonu kilkanaście czy kilkadziesiąt metrów nie jest żadnym problemem (chyba że stromo :))

Ogólnie jestem zielony w temacie przyczepek ale teraz już wiem, że powinienem szukać przyczepki z rolkami najazdowymi przed płozami.

Tylko, że fabrycznie to tylko Ci zrobi spawline i centrum rolek - cena + 4.5k. Plusem Neptuna czy faro to możliwość dostania ich od ręki. 
Ktoś ostatnio proponował na giełdzie jakąś za 2500. 
Ja mam też możliwość podpięcia kół , bo to też sobie ogarnąłem zanim kupiłem przyczepkę. Do zjadu wraz z silnikiem - rolki potrzebne. 
Ja jeszcze musze dorobić sobie trep środkiem. Też ułatwi zdecydowanie. 

Edited by tymon
Posted

Tomek jaka oś w tej przyczepce jest ? Skrętna ? Bo ja się jeszcze zastanawiam czy iść w resor czy w oś skrętną ... ?

Posted (edited)
3 minuty temu, S.N. napisał(a):

Tomek jaka oś w tej przyczepce jest ? Skrętna ? Bo ja się jeszcze zastanawiam czy iść w resor czy w oś skrętną ... ?

Skrętna. Dla mnie ok. 

Plusem jest to, że mam dmc mniejsze niż dmc w aucie. Więc pełen legal. 

Jestem pod względem przyczepek totalnym nowicjuszem. Zawsze auto bez haka, brak potrzeby posiadania towarówki itd. Teraz sie udało mieć. W przyszłości zapewne łódka, ale na to przyjdzie czas. 

Edited by tymon
  • Like 1
Posted
10 godzin temu, Grzegorz B. napisał(a):

Za cholerę nie mogę ogarnąć pierwszej fotki Sołtysa :) Ale i tak widać, że przyczepka kozak, cena to pewnie okolice 10 koła?

Tu biedniejsza wersja od tego producenta: 
https://sprzedajemy.pl/przyczepa-podlodziowa-firmowa-mocna-2026-ponton-skuter-lodka-plewiska-4-6bea9f-nr70885605

Cena to ponad 7k, co i tak nie jest tanio, bo aqua, lorriesy , neptuny sa wiele tańsze. Ale w tym wypadku wolałem dopłacić niz sie wkurwiac i męczyć.  

Jak juz napisano wszystko zależy jednak od oczekiwań, zastosowania i warunków wodnych.

Ja pakuje sie zawsze pontonem do wody, czy to plaza, czy slip , czy jakis brzeg trawy. A nawet jak nie ma gdzie to zjeżdżam na trawę i dojeżdżam do wody na tylnich kołach slipowych.

• Like 1
Posted
18 godzin temu, S.N. napisał(a):

Skrętna i tu faktycznie resor był by lepszy. Ale teraz moja guma z całym szpejem który jeździ waży ponad 200kg więc już nie ma problemów z podskakiwaniem na wybojach. Przy dużo lżejszej Gali 300 musiałem trzymać ciśnienie w oponach na góra 1atm. Teraz też nie mam tych 2 ale coś koło 1,5 i jest bardzo dobrze.