Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Nowe Lowrance Elite-7 HDI

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
971 odpowiedzi w tym temacie

#601 OFFLINE   StCroix

StCroix

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 402 postów
  • LokalizacjaJastrzębie Zdrój
  • Imię:Irek
  • Nazwisko:Klag

Napisano 14 marzec 2015 - 15:49

o co chodzi z całym tym CHIRP'em? niby wysyła "szerszą wiązkę" (szerszy zakres) częstotliwości, a pracuje w tym samym zakresie częstotliwości co zwykłe HDI. zatem? bo ja to ogólnie prosty człowiek jestem i nie rozumiem skąd bierze szerszy zakres skoro pracuje na czterech (83 lub 50, 200, 455 i 800 kHz), takich samych częstotliwościach co HDI. to  już nie tylko rząd RP robi mnie w tego, no... fallusa?

#602 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 14 marzec 2015 - 16:52

W ostatnim nr ww albo wś   był artykuł o chirp .  Jak dla mnie pic na wode 

• bm639 lubi to

#603 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3064 postów
  • LokalizacjaDublin / Częstochowa / Lubaczów
  • Imię:Maciej

Napisano 14 marzec 2015 - 17:07

Krzysku zapomniales jeszcze dodac koledze ze ten 50/200 i 455/800 tez się nadaje,jednak jest on zalecany na większe glebokosci(wody morskie)na wody sródlądowe zalecany jest ten 83/200 i 455/800(i tak na marginesie Maćku nie wiem czy dobrze gdzies to przeczytałeś bo z twojego postu wynika ze piszesz o 3 przetwornikach a np.83/200 455/800 to jeden przetwornik dzialajacy w tych zakresach.)

Aha czyli jak jest napisane że jest przetwornik 83/200 to on będzie działał również z częstotliwością 455/800 i będzie działał Down Scan?
Nie chce zaliczyć wtopy a nie wszędzie jest dokładnie napisane co i jak. Widziałem CHRIP-y po 599$ i po 699$ stąd moje podejrzenia.

Tak swoją drogą jeżeli się okaże że na Down Scana musze wydać 699$ to może lepiej zakupić w promocji HDS 5 Gen 2 ze Structure Scan W cenie 749$?
Co myślicie? Wracam do spania bo dziś kolejna nocka ale w robocie postaram się poczytać jakieś porównania itp. Tak na dobrą sprawę nie wiem jakie różnice są między HDS-ami a Elite.

Pozdrawiam
M

#604 OFFLINE   ptychoo

ptychoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaWąbrzeźno
  • Imię:Krzysztof

Napisano 14 marzec 2015 - 19:33

Przeczytaj temat od początku i dowiesz się o wielu rzeczach.

#605 OFFLINE   Kampol81

Kampol81

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 marzec 2015 - 22:00

Panowie czy wiecie jakie są różnice w sofcie po aktualizacji do 4.0-5.1.11 ?

#606 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 15 marzec 2015 - 09:55

http://www.lowrance....dates/Elite-40/

Tu jest odpowiedz

#607 OFFLINE   Kampol81

Kampol81

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 marzec 2015 - 22:04

Dziękuję. 

Wynika z tego że żadnych ważnych zmian nie wprowadzili i raczej nie warto instalować i tracić paczkę PL.

Pozdrawiam,

#608 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 15 marzec 2015 - 22:09

jesli masz z pl dystrybucji to mozesz wyslac do parkera i za free wgraja nowy soft

#609 OFFLINE   Spider1987

Spider1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaStrzegom
  • Imię:Ariel
  • Nazwisko:Stanulewicz

Napisano 16 marzec 2015 - 01:48

Witam. Powiedzcie prosze co lepiej wybrac lowrance elite 5 chirp z gps czy moze lowrance elite 7x chirp bez gpsa? W przypadku kupna modelu z gps ile kosztuje i co wogole trzeba kupic zeby gps dzialal i pokazywal lowisko oraz aby mozna bylo tworzyc mapy batymetryczne swoich lowisk? Ja lowie glownie na dolnym slasku takze raczej zalezy mi raczej na oprogramowaniu i mapach poludniowej Polski... Jeszcze czy ktos wie jakie wymiary w cm maja ekrany w lowrance elite 5 oraz 7 chirp, chodzi mi o porownanie wysokosc i szerokosc ekranow a nie o przekatna ekranu. Za info z gory wielkie dzieki .

#610 OFFLINE   janih

janih

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 469 postów
  • Lokalizacjanad wodą

Napisano 16 marzec 2015 - 07:37

To google juz niema takiej odpowiedzi???

#611 OFFLINE   rafalc

rafalc

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 198 postów
  • Lokalizacjadolny slask
  • Imię:rafal

Napisano 16 marzec 2015 - 13:44

Ariel jabys dokładniej poczytal forum to na pewno znalazlbys odpowiedzi na większość twoich pytan.Jeśli kupisz echo z gps to będzie ono posiadac slot na karte pamięci na której będą się zapisywaly dane typu pozycja gps i glebokosc lowiska itp.Do określenia pozycji wymagany  jest gps który jest wbudowany juz w echo,do glebokosci potrzebny przetwornik.Takze jak kupisz echo z GPS(nie wersja x) i przetwornikiem to nie potrzebujesz kupować dodatkowych ustrojst do zapisywania logow i tworzenia później z nich map.Osobiscie poleciłbym ci model 7 HDI lub CHIRP (większy obraz daje lepszy komfort interpretacji obrazu echa)no i przede wszystkim z GPS(da ci to w przyszłości możliwość tworzenia map lub korzystania z gotowych produktów)A skoro echosondy CHIRP sa nieco droższe od HDI to może poszukaj na rynku 7 HDI(może jeszcze ma ktoś w sprzedaży),byc może będzie w tej samej cenie co 5 CHIRP,a może nawet taniej.

-Co do oprogramowania do tworzenia map to na początek możesz sobie sciagnac Reefmastra(działa za free przez 14 dni w pelnej wersji)

-Wymiary ekranu Elitki 7 HDI to: szer.152mm wys.92mm.Mysle ze 7CHIRP będzie idealnie taka sama(to ta sama produkcja)Pozdro,Rafal

Użytkownik rafalc edytował ten post 16 marzec 2015 - 13:49

#612 OFFLINE   addim

addim

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 21 postów

Napisano 20 marzec 2015 - 10:26

,

Użytkownik Addim edytował ten post 20 marzec 2015 - 10:26

#613 OFFLINE   Spider1987

Spider1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaStrzegom

Napisano 21 marzec 2015 - 06:30

Witam serdecznie ! Chce zakupic echosonde tylko nie moge sie zdecydowac na model? Czy wybrac lowrance elite 5x chirp czy moze dolozyc do wersji z gps czyli modelu lowrance elite 5 chirp? Budrzet 3000 z tym, ze na caly pelny zestaw! Gps to bardzo przydatna sprawa i co znajduje sie juz w echu z gps w standardzie jesli chodzi o jakosc map, interesuje mnie poludniowa Polska - dolny slask zbiorniki zaporowe i jeziora? Czy najlepiej dokupic jakies mapy multimedialne na ten teren - jakie? I jeszcze jedno pytanko do Was czym w praktyce rozni sie lowrance elite 5 chirp z gps od lowrance elite 7 chirp z gps - czy jest to tylko komfort wielkosci ekranu czy cos jeszcze je rozni? Z gory wielkie dzieki za pomoc!

#614 OFFLINE   StCroix

StCroix

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 402 postów
  • LokalizacjaJastrzębie Zdrój
  • Imię:Irek
  • Nazwisko:Klag

Napisano 21 marzec 2015 - 10:08

zacznę od dupy strony. na pewno różnią się wielkością. czy czymś jeszcze? nie wiem. map południowej Polski nie kupisz, a w oryginalnej mapie świata, Lowrance nie przewidział na terenie Polski wody. generalnie mapy robi się we własnym zakresie (po uprzednim opłynięciu akwenu) na podstawie zebranych logów.

tyle wiedzy w tym zakresie posiadam, przy czym wszystkich rozumów nie pozjadałem i przy okazji mogę nie być na bieżąco w temacie dostępnych map.

#615 OFFLINE   giaur27

giaur27

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 320 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Mariusz

Napisano 21 marzec 2015 - 12:16

GPS przydaje się (kompas też) szczególnie przy nocnym spływaniu do portu- bardzo niedawno to przerabiałem na Zatoce B)

Do tego zapisywanie miejscówek, trolling po tej samej trasie itd itp. Jak jest tylko kaska to kupuj z gps-em- jest dużo wygodniejszym mieć go od razu w urządzeniu niż stosowanie ręczniaków.

• Kajtelek2 lubi to

#616 OFFLINE   Kajtelek2

Kajtelek2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1335 postów
  • LokalizacjaAluminiowe Miasto

Napisano 21 marzec 2015 - 15:20

GPS przydaje się (kompas też) szczególnie przy nocnym spływaniu do portu- bardzo niedawno to przerabiałem na Zatoce B)

Do tego zapisywanie miejscówek, trolling po tej samej trasie itd itp. Jak jest tylko kaska to kupuj z gps-em- jest dużo wygodniejszym mieć go od razu w urządzeniu niż stosowanie ręczniaków.

GPS przydaję się , gdy jest mgła się wypływa po ciemku.

#617 OFFLINE   addim

addim

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 21 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 16:50

Potwierdzam nawet na małym zbiorniku bardzo przydaje się GPS podczas mgły.

Próbowałem dopłynąć do brzegu bez korzystania z nawigacji - jak się okazało po przeglądnięciu trasy zamiast 500m zrobiłem prawie 2km 

Na małym pontonie lub łódce bardzo łatwo zgubić kurs.

#618 OFFLINE   Spider1987

Spider1987

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaStrzegom

Napisano 22 marzec 2015 - 17:27

Zatem mysle, ze zdecyduje sie na Lowrance Elite 5 chirp z gps. W pelnym zestawie dostane za 2800.

#619 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów

Napisano 22 marzec 2015 - 17:33

Sadze ze będziesz na 100% zadowolony . Ja ma 7hdi . Tez chciałem 5 kupic . Lecz jak kupowałem to piątki dopiero mieli w planach w sprzedaży.

#620 OFFLINE   mariuszwf

mariuszwf

Zaawansowany

• Forumowicz+ bez giełdy
  • PipPipPip
  • 817 postów
  • Lokalizacjapodlaskie
  • Imię:Mariusz

Napisano 22 marzec 2015 - 20:33

Bierz Lowrance Elite 7 chirp, większy ekran, więcej widać :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych