Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Nowe Lowrance Elite-7 HDI

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
971 odpowiedzi w tym temacie

#61 OFFLINE   redrik

redrik

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 36 postów
  • Lokalizacjakanada
  • Imię:Rafał

Napisano 09 kwiecień 2013 - 12:40

Nie ma Polskiego..wgrywałem ten właśnie update. Na stronie jest błąd. Język polski wyłącznie w paczce Eastern Europe..dostępna u lokalnych dystrybutorów. Poza tym jest to update wyłącznie do elite 7 HDI czyli wersji z gps i slotem na karty pamięci. Do wersji elite7 x hdi nie ma możliwości wgrania.

To trochę dziwne bo oglądałem te echo w sklepie z tym softem i mialo polskie menu.

#62 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 09 kwiecień 2013 - 12:44

To trochę dziwne bo oglądałem te echo w sklepie z tym softem i mialo polskie menu.

Tak jak napisałem, sprawdzone organoleptycznie :) 

#63 OFFLINE   redrik

redrik

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 36 postów
  • Lokalizacjakanada
  • Imię:Rafał

Napisano 09 kwiecień 2013 - 12:54

Tak jak napisałem, sprawdzone organoleptycznie :) 

Możliwe że HDI ma troszkę inny soft, ewentualnie jest jakiś błąd w tym sofcie.

#64 OFFLINE   lao10

lao10

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów
  • LokalizacjaŁęczna
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Lachowski

Napisano 09 kwiecień 2013 - 13:12

Witam

I ja dziś zamówiłem dla siebie echo Elite 7

Z niecierpliwością czekam i ... pewnie niedługo nad wodę.

Dzięki sugesti użytkownika rower26 udało mi się kupić z polskiej dystrybucji za przystępną cenę. Wielkie dzięki dla Kolegi!

Juz niedługo podzielę się doświadczeniami.

Pozdrawiam

#65 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów

Napisano 09 kwiecień 2013 - 13:42

Witam

I ja dziś zamówiłem dla siebie echo Elite 7

Z niecierpliwością czekam i ... pewnie niedługo nad wodę.

Dzięki sugesti użytkownika rower26 udało mi się kupić z polskiej dystrybucji za przystępną cenę. Wielkie dzięki dla Kolegi!

Juz niedługo podzielę się doświadczeniami.

Pozdrawiam

Zeby nie było ze jestem jakimś naganiaczem :)

#66 OFFLINE   lao10

lao10

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów
  • LokalizacjaŁęczna
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Lachowski

Napisano 10 kwiecień 2013 - 09:20

Pomysł na zbicie z ceny całkiem ok.

Konkretny argument i tyle.

Jeszcze raz wielkie dzięki Kolego

#67 OFFLINE   t-a-d-e-k

t-a-d-e-k

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • Imię:tadek

Napisano 10 kwiecień 2013 - 22:11

witam

panowie kolega przywiozł mi te ech z włoch - i tez mialo byc z polskim menu - i lipa - w parkerze za kilka dni dopiero beda mogli mi wgrac polski jezyk , ale juz odplatnie - nie wiem jeszcze ile zawolają ?

czy posiada ktos polską instrukcje i przeslal by na meila ? chciał bym troszke zalapać o co tam chodzi z co poniektórymi funkcjami .

dzieki za odpowiedz

#68 OFFLINE   miklas_64

miklas_64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 124 postów
  • LokalizacjaWłocławek

Napisano 11 kwiecień 2013 - 07:33

witam

panowie kolega przywiozł mi te ech z włoch - i tez mialo byc z polskim menu - i lipa - w parkerze za kilka dni dopiero beda mogli mi wgrac polski jezyk , ale juz odplatnie - nie wiem jeszcze ile zawolają ?

czy posiada ktos polską instrukcje i przeslal by na meila ? chciał bym troszke zalapać o co tam chodzi z co poniektórymi funkcjami .

dzieki za odpowiedz

Witam, posiadam instrukcję PL, pozdrawiam miklas_64

Użytkownik miklas_64 edytował ten post 11 kwiecień 2013 - 11:42

#69 OFFLINE   t-a-d-e-k

t-a-d-e-k

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów

Napisano 11 kwiecień 2013 - 09:42

interauto7@o2.pl

dzieki z góry kolego

#70 OFFLINE   miklas_64

miklas_64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 124 postów
  • LokalizacjaWłocławek

Napisano 11 kwiecień 2013 - 11:48

Sorki, ale zastrzeżone przez Parkera i nie można kopiować !!!

#71 OFFLINE   t-a-d-e-k

t-a-d-e-k

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów

Napisano 11 kwiecień 2013 - 13:31

to w takim razie pisze do nich moze mozna zakupic polską wersje instrukcji

dzieki

#72 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1958 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 11 kwiecień 2013 - 15:39

Parker nie powinien robić żadnej łaski z udostępnianiem instrukcji. Ciekawe tylko czy mają to zapisane w umowie z Lowrancem jako ich jedyny dystrybutor. Dystrybutor Humminbirda po paru latach unikania problemu w końcu udostępnia, chociaż niektóre instrukcje. Lowrance także na swojej stronie zamieszcza instrukcje  (niestety w językach angielskim / francuskim ). Ale już na stronach dystrybutorów europejskich można znaleźć bez problemu  instrukcje w najdziwniejszych językach. Jak widać dla Parkera najdroższy jest klient... 

#73 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki

Napisano 11 kwiecień 2013 - 18:15

Informacje o poborze prądu Lowrance podaje na stronie, wystarczy poszukać.

Dla Elite 7  to średnio 1,1A. (czyli przy podświetleniu ekranu na 50%). To nie jest mało, przyjmując, że wiekszosc z nas uzywa aku 7 Ah. Z drugiej strony nie tak żle jak na ekran 7" . Jak ktoś uzywa covvera to da sie zmieścic 2 akumulatory i wtedy na pewno wystarczy na 2 dni. pod warunkiem, że będziemy oszczędzac prąd. Jak nie musimy gapic sie w ekran wystarczy włączyć tryb Standby.
BSM - BroadbandSounderModule - długo by pisać, w skrócie: lepsze odwzorowanie tego co w wodzie, lepiej widac dno i jego strukturę, ryby a w szczegolności np. ryby przyklejone do dna. Pozwala także na uzyskanie także 120 stopniowego pokrycia ze zwykłego 200 kHz przetwornika. Zwiększa zasięg. Moim zdaniem zwykła klasyczna echosonda nie ma porównania do echa posiadającego BroadbandSounder (na podstawie  własnego porównania  Elite5 i HDS5). Aczkolwiek wszytko zależy od tego co umiemy "wycisnąć" z echa. Jak ktoś umie to wiecej zobaczy na X125 niż na super nowoczesnym sprzęcie z kolorowym ekranem.

Podany przez Ciebie pobór prądu przez elite 7 jest ponad 2x jak elite 5x(moja elite 5x "bierze" ok 0,47A oświetlenie full) ale mimo wszystko aby pływać cały dzień trzeba było dołożyć drugą baterię 7ah do covera bo jedną wysysała w 2-3h(na wyświetlaczu wskaźnik pokazywał ok 10V)

Co do BSM to  ja również widziałem dużą różnicę między elite5 a HDS5 oczywiście na korzyść hdsa i szczerze mówiąc bardzo sie tym zdziwiłem bo myślałem że są to bliźniacze jednostki.

Jeszcze pytanie odnośnie aku czy ja miałem wadliwą baterię że mi tak krótko trzymała czy można je wyssać poniżej 10V bo z tego co mówią mądrzy ludzie to nie powinno się rozładowywać akumulatorów do napięcia mniejszego niż 10,5V

W moim przypadku wyglądało to tak, że po naładowaniu echo pokazywało np. 13V, co powoli się zmniejszało do np 11,9V po czym następował gwałtowny spadek w kilka minut do napięcia np 10,2V i znów spadek napięcia następował powoli(dodam że bateria miała max 6mcy od zakupu i była standardową baterią jaką dokładają do zestawów z coverem, ładowarka również taka jak w zestawach w formie zasilacza)?

Czy te "standardowe" chińskie aku jakie są w sklepach wędkarskich do czegoś się nadają i czy warto zainwestować w coś markowego?

#74 OFFLINE   bierjoza

bierjoza

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 170 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 kwiecień 2013 - 18:45

Podany przez Ciebie pobór prądu przez elite 7 jest ponad 2x jak elite 5x(moja elite 5x "bierze" ok 0,47A oświetlenie full) ale mimo wszystko aby pływać cały dzień trzeba było dołożyć drugą baterię 7ah do covera bo jedną wysysała w 2-3h(na wyświetlaczu wskaźnik pokazywał ok 10V)

Co do BSM to  ja również widziałem dużą różnicę między elite5 a HDS5 oczywiście na korzyść hdsa i szczerze mówiąc bardzo sie tym zdziwiłem bo myślałem że są to bliźniacze jednostki.

Jeszcze pytanie odnośnie aku czy ja miałem wadliwą baterię że mi tak krótko trzymała czy można je wyssać poniżej 10V bo z tego co mówią mądrzy ludzie to nie powinno się rozładowywać akumulatorów do napięcia mniejszego niż 10,5V

W moim przypadku wyglądało to tak, że po naładowaniu echo pokazywało np. 13V, co powoli się zmniejszało do np 11,9V po czym następował gwałtowny spadek w kilka minut do napięcia np 10,2V i znów spadek napięcia następował powoli(dodam że bateria miała max 6mcy od zakupu i była standardową baterią jaką dokładają do zestawów z coverem, ładowarka również taka jak w zestawach w formie zasilacza)?

Czy te "standardowe" chińskie aku jakie są w sklepach wędkarskich do czegoś się nadają i czy warto zainwestować w coś markowego?

Nie powinno się rozładowywac tych 7Ah ponizej 10,5 V. na moim jest nawet taki zapis. Zasiarczaja sie i później słabo trzymają. jak od razu po powrocie z ryb nie naładujemy na full, to prawie pewne ze bedzie później słabo trzymał. Prawie wszytkie aku sa chińskie ale jedne są lepsze a drugie gorsze. Te co dodaja w gratisach to pewnie najniższy sort.  moim zdaniem nalezy po prostu o nie dbać. było kiedyś duzo na J.B.PL o aku do echosondy. Chińczycy lataja w kosmos to i aku 7 Ah potrafia zrobić, inna sprawa kto ich wie czy wracają z tego kosmosu ;)

#75 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów

Napisano 11 kwiecień 2013 - 19:06

Nie powinno się rozładowywac tych 7Ah ponizej 10,5 V. na moim jest nawet taki zapis. Zasiarczaja sie i później słabo trzymają. jak od razu po powrocie z ryb nie naładujemy na full, to prawie pewne ze bedzie później słabo trzymał. Prawie wszytkie aku sa chińskie ale jedne są lepsze a drugie gorsze. Te co dodaja w gratisach to pewnie najniższy sort.  moim zdaniem nalezy po prostu o nie dbać. było kiedyś duzo na J.B.PL o aku do echosondy. Chińczycy lataja w kosmos to i aku 7 Ah potrafia zrobić, inna sprawa kto ich wie czy wracają z tego kosmosu ;)

A co sądzisz o samym rozładowywaniu się mojego aku tzn: trzyma do 12V po czym szybki spadek do ok 10V i znów powolny spadek napięcia?

#76 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów

Napisano 11 kwiecień 2013 - 19:08

aha kolejna sprawa to jak powinno być mierzone napięcie aku?

-w spoczynku czyli bez podłączonych odbiorników

-pod obciążeniem(co od razu powoduje niższe wskazania) i takie wskazania podaje echosonda na wyświetlaczu?

#77 OFFLINE   marviz

marviz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 171 postów
  • LokalizacjaAugsutów

Napisano 11 kwiecień 2013 - 20:21

aha kolejna sprawa to jak powinno być mierzone napięcie aku?

-w spoczynku czyli bez podłączonych odbiorników

-pod obciążeniem(co od razu powoduje niższe wskazania) i takie wskazania podaje echosonda na wyświetlaczu?

Podepnę to pod logikę aby weszło to w nawyk.

Jakikolwiek odczyt napięcia, czy to pod obciążeniem czy w spoczynku nie może przekroczyć zalecanej wartości przez producenta (przy większych prądach są to nawet niższe granice, np. 9,5V). Więc, pod obciążeniem nie może tej granicy przekroczyć, jak też i w spoczynku. Bierze się to stąd że poniżej tej wartości krytycznej następuje często nieodwracalny proces, więc co z tego że w spoczynku ma 12V skoro przez 30 min wcześniej pracował pod obciążeniem wysysając napięcie do 8V, przez ten czas gdy pod obciążeniem pracował poniżej tej wartości krytycznej następuje właśnie zasiarczanie.

Czemu piszę też o spoczynku? Bo samowyładowanie akumulatora też następuje dość szybko i zapominalscy którzy na 5 miesięcy odstawiają akumulator bez doładowywania mogą go załatwić nawet bez dotykania, taki akumulator który samoczynnie rozładował się poniżej 10,5V może być już do wyrzucenia.

Paweł - co do twojego aku... Jest coś poważnie nie tak skoro trzyma tylko 3h. Ja obstawiam właśnie efekt samorozładowania bo bardzo obeznani w temacie sprzedawcy w sklepach wędkarskich mają w dupie akumulatory i stoją u nich za ladą przez rok i dalej są "nowe", tylko trzeba je naładować. Ja swoją pierwszą żelówkę kupiłem w sklepie wędkarskim i oddałem ją bo po dojściu do producenta i przesłaniu im numeru seryjnego okazało się że akumulator był ... 5 letni :)

#78 OFFLINE   t-a-d-e-k

t-a-d-e-k

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów

Napisano 12 kwiecień 2013 - 08:14

panowie - powiem tak , wczoraj pierwszy raz zwodowalem elite 7 - i jestem pod wrazeniem !

odczyty sa bardzo dokladne plywalem na wodzie max 20 m glebokiej , fajnie w dolkach lapie wieksze ryby  i jakos mam wrazenie ze przy uzyciu down scan i zwyklej to dopiero wychodzi jak powinna dzialac echosonda

#79 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów

Napisano 12 kwiecień 2013 - 10:37

panowie - powiem tak , wczoraj pierwszy raz zwodowalem elite 7 - i jestem pod wrazeniem !

odczyty sa bardzo dokladne plywalem na wodzie max 20 m glebokiej , fajnie w dolkach lapie wieksze ryby  i jakos mam wrazenie ze przy uzyciu down scan i zwyklej to dopiero wychodzi jak powinna dzialac echosonda

Kurcze ja już tez nie mogę doczekać się pierwszego wodowania...aby do 1-go

#80 OFFLINE   tornado

tornado

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1703 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 12 kwiecień 2013 - 10:57

Warto trochę wcześniej popływać i zapoznać się z urządzeniem a nie tracić czasu na nauki podczas wędkowania.Wiem po sobie warto długo się pobawić w domu z symulatorem aby w nawyk wlazło całe możliwe ustawienia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych