Tomek1959 Posted August 26 Posted August 26 Połamał mi się Savager Parabellum 3,07 (złącze) i trzeba kupić coś nowego. Zastanawiam się nad Abu Solv AG2 15-40g 3,3m i Daiwa Pro Staff , może 3,05 14-42g? Czy ktoś ma te kije i je używa? Jak się tym rzuca? Bardzo proszę o opinie. A może jakiś Westin do tej ceny?
Kokosz Posted August 27 Posted August 27 (edited) 14 godzin temu, Tomek1959 napisał(a): Połamał mi się Savager Parabellum 3,07 (złącze) i trzeba kupić coś nowego. Zastanawiam się nad Abu Solv AG2 15-40g 3,3m i Daiwa Pro Staff , może 3,05 14-42g? Czy ktoś ma te kije i je używa? Jak się tym rzuca? Bardzo proszę o opinie. A może jakiś Westin do tej ceny? Cześć, z SG - takim samym modelem, miałem identyczne zdarzenie. Z wędek od Westina, łowiłem W3 2nd 3 m do 40 g. Jest trochę sztywniejszy od SG parabellum. Ma długi dolnik. Dobrze wcinał i trzymał trocie w morzu, i na długim dystansie, i „na krótkim dyszlu”. Może są jeszcze do kupienia? Są nowe serie Westina sea bass. Może jakiś model się znajdzie. SG ma chwalone kije w serii salmonoid. Z dragona jest/był kij 3m do 30 g z serii pro guide.Ten ma zdecydowanie krótszy dolnik. ABU solv niestety nie łowiłem, ani nikt z moich znajomych. Edited August 27 by Kokosz
kleniu25 Posted August 27 Posted August 27 W dniu 26.08.2026 o 16:36, Tomek1959 napisał(a): Połamał mi się Savager Parabellum 3,07 (złącze) i trzeba kupić coś nowego. Zastanawiam się nad Abu Solv AG2 15-40g 3,3m i Daiwa Pro Staff , może 3,05 14-42g? Czy ktoś ma te kije i je używa? Jak się tym rzuca? Bardzo proszę o opinie. A może jakiś Westin do tej ceny? Sprostuje to raz, a porządnie. Nie ma takiej wędki Abu. Jest błąd w opisie i tak kopiowane od jednego do drugiego sklepu. Wędka ma 330cm, 3części, ale wyrzut jest 15-45g Kij, to jest absolutna armata! Mam go na belony i morskie trocie. Z racji zdrowia, nie mogę wchodzić do wody, a często gęsto rzucałem dalej niż Ci brodzący hehe... Fajny pokrowiec w komplecie. Morskie woblerki 25-27g, lotne wahadłówki w podobnej wadze, to przy pełnej i szerokiej szpuli ( ja stosuję Daiwę SW w rozmiarze 4000 ), to to rzuty 80-90m, to raczej norma. Jak się przyłożysz i naładujesz ten blank, to 100, może nawet 120m. Ale nie widziałem sensu rzucać tak daleko. Kij jest armata, wykończenie mega fajne. Mały minus i plus zarazem, to to , że na pierwszym elemencie nie ma przelotki. Przelotki sa fajnie rozmieszczone, kij mega trzyma rybę i świetnie pracuje. Ja rzucałem max około 35g, wtedy blank się fajnie ładował. Więcej? Nie wiem. Nie widziałem takiego sensu. Powiem tak. Może nie jest najtaniej, ale nawet jak nie biorą, to jest mega frajda z rzucania. Ten widok, jak Ci co weszli do wody po pas, i odwracają się popatrzeć co tak lata hahahah... Mega gorąco i mocno polecam. Jak trafisz w dobrej cenie, to sie nie wahaj. Gdybyś miał jakieś pytania o ten kij Abu, to śmiało.
kleniu25 Posted August 27 Posted August 27 W dniu 26.08.2026 o 16:36, Tomek1959 napisał(a): Połamał mi się Savager Parabellum 3,07 (złącze) i trzeba kupić coś nowego. Zastanawiam się nad Abu Solv AG2 15-40g 3,3m i Daiwa Pro Staff , może 3,05 14-42g? Czy ktoś ma te kije i je używa? Jak się tym rzuca? Bardzo proszę o opinie. A może jakiś Westin do tej ceny? A jeżeli chodzi o Daiwa Pro Staff, to zdecydowanie bierz Abu. Lepiej leży w ręce, lepiej rzuca i wykonanie jest zdecydowanie lepsze. Ten dodatkowy oplot i kolor blanku? Petarda jak dla mnie. Wracając do Daiwy, to próbowałem tej Daiwy i według mnie wypada gorzej. Z Daiwy lepiej wychodzi Wilderness Sea Trout. Połowa tego co za Abu, ale lepiej jest wyważony niż Pro Staff. Oczywiście to tylko moje zdanie.
kleniu25 Posted August 27 Posted August 27 W dniu 26.08.2026 o 16:46, selk napisał(a): abu bedzie miało długi dolnik Ten dolnik jest gitara. Kij ma 330cm, to dzięki temu dolnikowi mamy taką dźwignię, że rzuty są w kosmos bez żadnego wysiłku. Fajnie wchodzi pod łokieć, ale nie czepia się wszystkiego z tyłu. Moda na krótkie dolniki? Ok. Ale to przy krótkich kijach, a nie wędkach tej długości.
selk Posted August 27 Posted August 27 1 minutę temu, kleniu25 napisał(a): Ten dolnik jest gitara. Kij ma 330cm, to dzięki temu dolnikowi mamy taką dźwignię, że rzuty są w kosmos bez żadnego wysiłku. Fajnie wchodzi pod łokieć, ale nie czepia się wszystkiego z tyłu. Moda na krótkie dolniki? Ok. Ale to przy krótkich kijach, a nie wędkach tej długości. jasne - co kto lubi ale czesto na forum widze narzekania po zakupie dlatego pisze
kleniu25 Posted August 27 Posted August 27 Kup kij 280-330cm i dolnik 20-25cm. Powodzenia. Bankowo przróbka dolnika, albo giełda. Dlatego przy dłuzszch wędkach te dolniki są dłuższe. Raz kwestia wyważenia, a dwa kwestia rzutu. Oczywiście znajdą się osoby co przerobią sobie wędkę w drugą stronę. Co kto lubi
kleniu25 Posted August 27 Posted August 27 (edited) Wiadomo, kwestia gustu. Ja mam zarówno tego Abu jak i Wildernessa ( ten dłuższy- chyba 305cm ) i ta Daiwa jest albo jako zapas, albo na rzeczne trocie. Bardzo fajny kijek ( świetnie wyważony i ma większe przelotki - wielki plus w zimie ). Ale jeżeli ma to być kij do bardzo dalekiego rzucania, to Abu Solv AG2 bije te obydwie daiwy na głowę. Pro staff w ogóle mi nie leżał, a Wilderness jak wyżej. Edited August 27 by kleniu25
Recommended Posts