Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,mam dylemat,nie tak dawno zaczalem przygode z łowieniem z pontonu. Zakupilem Kolibri 330 km i silnik elektryczny 60 lbs Haswing 1.0 Protruar. Do calego zestawu dokupilem sobie echo i mam pare pytan, czy oplaca sie ten ponton rozbudowywac? Zawsze bede plywal w dwie osoby i planuje tam wrzucic na wieksze jeziora przyczepke i silnik spalinowy a z czasem dziobowke. Jesli juz to jaki silnik do tego skomponowac zeby plywac w slizgu w dwie osoby?Chwile mi to zajmie i pewnie kupie jakas lódz aluminiową ale osprzet pewnie zostanie wiec jaki kupic ewentualnie silnik dziobowy? do tego zestawu?

Posted

10 kuców da już ci ślizg na tej gumie. Ale dużo zależy od wagi załogi i szpeju. Więc lepiej, dużo lepiej, jak zakupisz jakąś 15km. Dziobówka to chyba najlepiej Terrova 55lbs. W każdym razie nic mocniejszego jak 55lbs bo będzie rzucać na boki przy flaucie.

Posted
3 godziny temu, ST1VUL4 napisał(a):

Jesli juz to jaki silnik do tego skomponowac zeby plywac w slizgu 

Największy jaki przewiduje ponton / pawęż. Masz tabliczkę i informację o tym na niej.

Posted
5 godzin temu, darek63 napisał(a):

Największy jaki przewiduje ponton / pawęż. Masz tabliczkę i informację o tym na niej.

Kolego sympatyczny,naprawde potrafię czytać ale jak dobrze wiemy wiele rzeczy poprostu niewpołgra z tabliczkami znamionowymi,oczekuje odpowiedzi od osob ktorzy przerobili rozne opcje :D

Posted (edited)

Dwie uwagi ide mnie:

1. Jak weźmiecie trochę gratów,  jakies echo to na 330cm we 2 jest ciasno. Wygodnie lowi sie w pojedynkę.

I to jest raczej ponton dla 1 osoby. Ja wrzucam echo, livea, torbę, wedki - i ledwo sie mieszczę..

2. 10-15 koni wprawi ten ponton w ślizg jesli ma kila. O ile dobrze kojarzę to producent dopuszcza 20 czy 25koni jako max. 

Ale 20 czy 25koni nie bedzie mozna samodzielnie ładować do bagażnika lub bedzie utrudnione.  4-6 koni waży 26-28kg. 10- 35-37kg. Potem juz jest ciezko to targac.

10 czy 15 konny silnik mzona zawsze troche podkręcić w górę.

Pływałem na tym pontonie z tohatsu 9.9konia oraz yamaha 15 koni, leciało to w ślizgu bardzo dobrze.

Odpowiadając na 1 pytanie w poście- bardzo szybko stwierdzisz ze jest za mały i kupisz 400 lub 430cm ponton, lub od razu jakas łódkę 😉

Silniki które warto kupić wg mnie spalina to 

- suzuki - dobry cenowo i mają serwis;

Mam 30km

- yamaha - droga ale dobre jednostki, mam.15km, mialem 6km tez

- tohatsu - niby biedny kuzyn ale 9.8 km to kultowa jednostka, sam taka mialem

Ewentulanie:

- merkury

- Honda

Innych wynalazków bym nie bral.

Edited by soltys
Posted
16 minut temu, ST1VUL4 napisał(a):

Kolego sympatyczny,naprawde potrafię czytać ale jak dobrze wiemy wiele rzeczy poprostu niewpołgra z tabliczkami znamionowymi,oczekuje odpowiedzi od osob ktorzy przerobili rozne opcje :D

Nie wiem czego nie rozumiesz z tego co napisałem. 330 ma max albo 12 HP albo 15HP. Zależy jaki masz model. Chcesz pływać we dwóch + graty. Więc max tego co pozwala jest potrzebne bo inaczej będziesz pchał wodę jedynie.

Posted

330 we dwóch+ graty 😄

Chciałbym to zobaczyć, mam 400DSL i we dwóch jest tak na styk, teraz żałuję że nie wziąłem większego.