adiz1 Posted September 1 Posted September 1 Patrzę na przedział cenowy od około 500 do około 1000 pln. (rosnąco) Ultegra FD C2000SHG Soare BB C2000SHG Vanford FA C2000SHG Stradic FM C2000SHG Cardiff XR C2000SHG W zasadzie to wszystkie spełniają mój pierwszy warunek - są lekkie (od 155 do 185 g), mają płytkie szpule odpowiednie do plecionek do UL (max PE 0.3-0.4). Które modele wyróżniają się na plus jeżeli chodzi o spasowanie, lekką, "maślaną" pracę, a jednocześnie zapewnią kilka spokojnych sezonów łowienia w zestawie okoniowym do 5g/8g cw. Z góry dziękuję za wszelkie opinie/sugestie.
Qh_ Posted September 1 Posted September 1 CCC cena czyni cuda. Odczucia ludzi będą różne. Ale z kołowrotków jednego producenta najlepszy bedzie ten najdroższy i tyle.
yevbes Posted September 1 Posted September 1 ultegra i soare bb to jedno i to same w srodku; vanford, stradic , cardiff to samo w srodku roznica w materialach obudowy i ilosci lozysk, 8 gram dla szybkiej przekladni mysle ze bedzie przesada (to tylko moje opinie)
adiz1 Posted Wednesday at 07:04 AM Author Posted Wednesday at 07:04 AM 8 godzin temu, yevbes napisał(a): ultegra i soare bb to jedno i to same w srodku; vanford, stradic , cardiff to samo w srodku roznica w materialach obudowy i ilosci lozysk, ... Wiem tylko co oferuje Ultegra (użytkuję 2500, 3000 i 4000). Taki przyzwoity, ale bez tego "coś", kołowrotek. Z resztą modeli, domyślałem się, że to tylko różnice wagowe wynikające z użytego materiału, jedno łożysko, mniej lub więcej i malowanie i drobne dodatki, jak np korkowy knob w Cardiff, inaczej frezowane szpule itp. Ale chętnie poznam opinie osób, które miały styczność z którymkolwiek z powyższych i coś mogą od siebie dodać. Co do wybranej przekładni (HG) i nawoju linki, to jeszcze nie jestem w 100% przekonany. Mam budżetową Daiwę Legalisa 2000, która robi 69 cm na obrót i czasem mam wrażenie, że w niektórych przypadkach (technikach prowadzenia) przydałoby się mieć nieco więcej. Mój arsenał, największych (stawiających największy opór) okoniowych przynęt, to obrotówka Aglia 2, wirujący ogonek Spinmada 6g, jakaś cykada w rodzaju Amazonka 4/5g, woblerki twitch max 6-7 cm w typie DUO Realis Rozante 63S (5gram). Czy takie coś, jest w stanie szybko "wykończyć" przekładnię, np w Vanfordzie 2000 S HG (81 cm nawoju)?
Kokosz Posted Wednesday at 08:12 AM Posted Wednesday at 08:12 AM (edited) Godzinę temu, adiz1 napisał(a): Wiem tylko co oferuje Ultegra (użytkuję 2500, 3000 i 4000). Taki przyzwoity, ale bez tego "coś", kołowrotek. Z resztą modeli, domyślałem się, że to tylko różnice wagowe wynikające z użytego materiału, jedno łożysko, mniej lub więcej i malowanie i drobne dodatki, jak np korkowy knob w Cardiff, inaczej frezowane szpule itp. Ale chętnie poznam opinie osób, które miały styczność z którymkolwiek z powyższych i coś mogą od siebie dodać. Co do wybranej przekładni (HG) i nawoju linki, to jeszcze nie jestem w 100% przekonany. Mam budżetową Daiwę Legalisa 2000, która robi 69 cm na obrót i czasem mam wrażenie, że w niektórych przypadkach (technikach prowadzenia) przydałoby się mieć nieco więcej. Mój arsenał, największych (stawiających największy opór) okoniowych przynęt, to obrotówka Aglia 2, wirujący ogonek Spinmada 6g, jakaś cykada w rodzaju Amazonka 4/5g, woblerki twitch max 6-7 cm w typie DUO Realis Rozante 63S (5gram). Czy takie coś, jest w stanie szybko "wykończyć" przekładnię, np w Vanfordzie 2000 S HG (81 cm nawoju)? Vanford i cardiff - to linia magnumlite, z lekkim koszem kompozytowym, i inaczej rozmieszczonym mechanizmem zbijania kabłąka (nie w ramieniu pod rolką, tylko po stronie przeciwnej). Reszta kuzynów to: complex XR, sephia XR/SS, soare XR, exsence BB. Według Shimano - dedykowane do metod prowadzenia przynęt typu "start-stop". Różnice są, ale to detale - kolor obudowy, szpula, jedno-dwa łożyska więcej, knob z pianki eva, korka lub z innego tworzywa, kształt i waga ramienia korbki. Każdemu wedle potrzeb i zasobności portfela 🙃 Stradic - linia coresolid; mechanizm zbijania kabłąka umiejscowiony standardowo, czyli w ramieniu, pod rolką kabłąka. Według Shimano - dedykowana seria do metod z jednostajnym zwijaniem linki. Ultegra jest też z tej linii, tylko niżej niż stradic. Sephia BB i soare BB - jest w tej linii. Poniżej link, do opisu technologii producenta. https://fish.shimano.com/ja-JP/content/technology_en/spinningreel_concept/index.html Edited Wednesday at 08:14 AM by Kokosz 1
adiz1 Posted Wednesday at 08:37 AM Author Posted Wednesday at 08:37 AM Bardzo dziękuję za garść cennych informacji!
yevbes Posted Wednesday at 01:28 PM Posted Wednesday at 01:28 PM popatrz jrszcze w strone caldii 25 , dobry mlynek za swoja kwote + latwo dlozyc 4 lozyska
Mateo1989 Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Gdybyś był zainteresowany to mam Certate 2500 24' za tysiaka
Recommended Posts