Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Szukam wędki typowo na sandacze z opadu. Długość od 230cm, cw 10-40g cos około tego. Planuje łowić z opadu gumami, czasami wobler. Co byście polecili z tych dwóch? 

DRAGON PRO GUIDE X SPIN - 275cm 14-35G
SHIMANO ZODIAS 229cm 7-28g 

Posted

Witam   wszystko    zalezy od  tego  czy  łowisz     z brzegu  czy   z  Łodzi   oraz  jakimi  głowkami  i  przynetami łowisz     

Posted

Ja wole pod opad krotkie wedki ale kazdy ma inaczej, najlepiej sprobowac roznych wariantow przed zakupem. Ja uzywam 2.13 i 200 do opadu lepiej mi sie podbija niz dlugim i z brzegu i z lodki

Posted

Ja do takich zastosowań mam 2 kije kamisori zender, jeden 229 do 22g, drugi 260 do 28g.

Tu wszystko zależy jakie kije lubisz i jak wygląda łowisko.

Bo tam gdzie dla jednych zaczyna się szpada... dla innych nie jest to nawet początek med-fast.

Najlepiej zamów oba, pomacaj, pomachaj nawet na sucho i sam ocenisz.

Shimano to półka wyżej jak Dragon.

Ale Dragonem rzucisz dalej i jest mocniejszy. 

Jak nie musisz daleko rzucać  a rzucał będziesz dużo i często i miał czysty brzeg - to brał bym lekkiegk Shimano. No I te 10g + 12cm gumy to wyjątek czasem a nie standart. 

Jak brzeg zarośnięty i trzeba walić daleko a te 10g+ 4 czy 5 cali to raczej norma jak wyjątek to Dragon

Posted (edited)

Co to znaczy? Możesz rozwinąć swoją myśl i oszczędzić tych tajemniczych wiadomości haha. Pytam ładnie. A droga długa bo dopiero zaczynam 😉

Edited by Zender95
Posted

Poczytaj wątki na forum o kijach sandacziwych, pooglądaj YT, poczytaj inne fora.

Jak zaczynasz to ... ja zanim znalazłem pasujące mi kije pod okonie, szczupaka,  sandacza, pstrąga, muchowki do różnych zastosowań, sprzet na białą rybe ... to przewaliłem w kilkanaście lat grubo ponad 100 patyków. Tak aby teraz zostało mi z 15-20 sztuk.

W zależności od tego co lubisz i przeczytasz...to zaraz się okaże ze na sandacza super są też kije SG, Westina...

Później pewnie odkryjesz kije z pracowni...bo w budżecie shimano zodiasa już można znaleźć sensownego używki.

Każdy ma inne preferencje i to co dla jednych jest super... dla innych będzie klucha albo szpadą. Będzie króciakiem a dla innych 2x za długie.

Myślę ze na start musisz znaleźć jakiś kij który ci w miarę leży...i to potraktować jako punkt startu.

A nie pytać o randomowe kije do których nie masz odniesienia. 

• Like 1