Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,

kolega właśnie mi wydrukował na drukarce 3D arbory do nowego projektu rodbuildingowego. Arbory przeszły już testy ( temperatury od -18 do +99  )  i wszystko wygląda bardzo obiecująco: są lekkie (pływają),  sztywne, nie kurczą się ani nie rozszerzają pod wpływem temperatur, nie odpryskują, nieźle dają obrabiać pilnikiem ale.... no właśnie pytanie czym je przykleić do blanku i uchwytu ? Oczywiście mogę skorzystać ze sztucznej inteligencji ale w pierwszej kolejności wolałbym skorzystać z prawdziwych doświadczeń  - a że filament PET-G jest już trochę na rynku to może ktoś z Was ma doświadczenia czym to się klei.

Posted (edited)

Screenshot_20260825_085819_Google.thumb.jpg.1f10f6762276710272ffa334f5043282.jpgScreenshot_20260825_085824_Google.thumb.jpg.53c5de858aff116e64b1e2143a699281.jpgJa arbory będę drukował z pla-cf. Podobno najlepszy do takich zastosowań.

Edited by jbk
Posted

Ja PLA odpuściłem, że względu na rzekomo niską tolerancję na temperatury. PETG pod tym względem jest podobno dużo bardziej wytrzymały. Co do dodatków carbonowych... trudno mi ocenić wpływ, nie wiem ile % tych dodtaków jest itp  poza tym myślę że dodatek to tylko dodatek i najważniejszy jest materiał bazowy.

No ale pytanie pozostaje - czy to kleić ?