Friko Posted Thursday at 07:59 AM Posted Thursday at 07:59 AM Cześć, kolega właśnie mi wydrukował na drukarce 3D arbory do nowego projektu rodbuildingowego. Arbory przeszły już testy ( temperatury od -18 do +99 ) i wszystko wygląda bardzo obiecująco: są lekkie (pływają), sztywne, nie kurczą się ani nie rozszerzają pod wpływem temperatur, nie odpryskują, nieźle dają obrabiać pilnikiem ale.... no właśnie pytanie czym je przykleić do blanku i uchwytu ? Oczywiście mogę skorzystać ze sztucznej inteligencji ale w pierwszej kolejności wolałbym skorzystać z prawdziwych doświadczeń - a że filament PET-G jest już trochę na rynku to może ktoś z Was ma doświadczenia czym to się klei.
jbk Posted Thursday at 08:24 AM Posted Thursday at 08:24 AM (edited) Ja arbory będę drukował z pla-cf. Podobno najlepszy do takich zastosowań. Edited Thursday at 08:25 AM by jbk
Friko Posted yesterday at 08:53 AM Author Posted yesterday at 08:53 AM Ja PLA odpuściłem, że względu na rzekomo niską tolerancję na temperatury. PETG pod tym względem jest podobno dużo bardziej wytrzymały. Co do dodatków carbonowych... trudno mi ocenić wpływ, nie wiem ile % tych dodtaków jest itp poza tym myślę że dodatek to tylko dodatek i najważniejszy jest materiał bazowy. No ale pytanie pozostaje - czy to kleić ?
Recommended Posts