Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sprzęt pod okonia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   viertek

viertek

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • LokalizacjaBDG
  • Imię:Łukasz

Napisano 18 luty 2013 - 13:47

Dobre a nawet bardzo dobre :-)

Dzieki

#22 OFFLINE   viertek

viertek

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • LokalizacjaBDG

Napisano 18 luty 2013 - 13:54

Ja może jeszcze jedno w kwestii sprostowania - nie mam awersji do marki bo ostatnio kupiłem torbę z pudłami na przynęty i uważam że jest super

Po prostu  do do wędek mam niesmak...

Ten złamany spining nie dość że się "złamał" to jeszcze zanim się złamał nie do końca mi pasował (może dobrze że się złamał :-))

Mam różne wędki (nie tylko spiningiem się bawię) różnych producentów i Konger nie należy wg mnie do elity w tej dziedzinie - jednemu pasuje drugiemu nie

Może gdyby się nie złamał to by nie było tego tematu...

#23 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2341 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 18 luty 2013 - 13:58

Co do Kongera to odpada - połamał sie w torbie leżącej w bagażniku...

Tyle się teraz mówi o fizyce kwantowej i stanach splątania których to zrozumienie leży w samej obserwacji ale żeby do tego stopnia? Pytanie pojawia się następujące, czy gdyby został w domu to też okazał by się złamany? Dopóki nie zajrzysz do pokrowca, nigdy nie wiesz czy konger jest cały czy też złamany ;) Jeśli nie Konger to może Cormoran ULX w okolicy 250zł?

Na kręciołek w w/w kwocie nie mam pomysłu a są przecież takie rzeczy na tym świecie które się nawet filologom nie śnią ;)

#24 OFFLINE   Dienekes

Dienekes

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2272 postów
  • LokalizacjaSyreni Gród/ Jadwisin
  • Imię:Radosław

Napisano 18 luty 2013 - 14:04

Konger nie należy wg mnie do elity w tej dziedzinie - jednemu pasuje drugiemu nie

A kto mówi o elicie? Zaznaczyłeś mikro-budżet na kij i młynek i w tych granicach cenowych Konger radzi sobie całkiem nieźle. Mowa naturalnie o łowieniu ryb, a nie testach wytrzymałościowych  ;) 

#25 OFFLINE   viertek

viertek

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów
  • LokalizacjaBDG

Napisano 18 luty 2013 - 14:08

Dzięki Sławek za sprowadzenie rozmowy z powrotem do tematu bo faktycznie zaczęliśmy spływać troszkę daleko :-)

Z tego co wszyscy piszą to kij powinien być jak najlżejszy - OK

Kołowrotek też mały i lekki - OK

Pytanie - żyłka czy plecionka?

Jak żyłka to jaka?

Jak plecionka to jaka?

Czy taka sama linka będzie tak samo skuteczna do małej blaszki, małego wobka czy małej gumki  co do bocznego lub dropa?

#26 OFFLINE   Dienekes

Dienekes

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2272 postów
  • LokalizacjaSyreni Gród/ Jadwisin
  • Imię:Radosław

Napisano 18 luty 2013 - 14:13

To zależy od tego, co chcesz osiągnąć i jaki będziesz miał kij. Żyłka, ze swej natury jest rozciągliwa, co przy kruchych pyskach okoni i sztywnych wędkach ma spore znaczenie. Z kolei plecionka pozwala na wyczucie delikatniejszych brań, z większej odległości, a i strat w przynętach będzie mniej. Wybór należy do Ciebie (abstrahując od warunków pogodowych - np. ujemnych temperatur). Osobiście polecam nawinięcie plecionki na jedną szpulkę (np. Kamatsu Techron o umownej "średnicy" 0,02-0,06 mm) i żyłki na drugą (np. Owner Broad 0,16-0,18 mm). Na koniec cieniutki wolframik o mocy 2,5 kg i będziesz syty :)

Użytkownik Dienekes edytował ten post 18 luty 2013 - 14:16

#27 OFFLINE   krakus

krakus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 813 postów
  • LokalizacjaAFG...

Napisano 18 luty 2013 - 16:34

Z tego co wszyscy piszą to kij powinien być jak najlżejszy - OK

Kołowrotek też mały i lekki - OK

Pytanie - żyłka czy plecionka?

Jak żyłka to jaka?

Jak plecionka to jaka?

Czy taka sama linka będzie tak samo skuteczna do małej blaszki, małego wobka czy małej gumki  co do bocznego lub dropa?

Kolego jezeli zainwestujesz w ,, piórko ulx ,,  to smialo mozesz zastosowac plencionke a jezeli kupisz sztywniejszy i szybszy kij to zylka wybaczy nie jeden Twój blad

Tak skonstruowanym zestawem mozesz spokojnie obslugiwac wszystkie wymienione przynety oczywiscie biorac pod lupe ich wage :) a drop-shot jak dla mnie to juz inna bajka

#28 OFFLINE   mdziam_78

mdziam_78

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1713 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Marcin

Napisano 18 luty 2013 - 19:50

Polecam Cormoran Ulx, bajka kij, taki modfast klasyczny, naprawdę okoniowy badyl, ja do kompletu wziąłem Mitchell Avocet Gold3 i zszedłem poniżej 350g w kwocie 400zł.
Obejrzyj w sklepie, może Tobie również podejdzie.

#29 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 18 luty 2013 - 19:53

moj kolega ma odsprzedania nowa, bo raz nad woda, Savage Gear Troutizimo do 7 g za 40 € plus 22€ przesylka z niemiec

#30 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 866 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 18 luty 2013 - 20:16

Polecam Cormoran Ulx, bajka kij, taki modfast klasyczny, naprawdę okoniowy badyl, ja do kompletu wziąłem Mitchell Avocet Gold3 i zszedłem poniżej 350g w kwocie 400zł.
Obejrzyj w sklepie, może Tobie również podejdzie.

ULX opinie ma ugruntowaną więc nie ma co pisać. Jednak również chciałem polecić Mitchella - bardzo fajna seria kołowrotków.

A gdy wklejka też wchodzi w grę to np Dragon Millenium HD albo nawet Mikado Lexus 240-260. Tutaj przy Mikado sporo by zostało kasy na młynek:)

Użytkownik Marcyś edytował ten post 18 luty 2013 - 20:18

#31 OFFLINE   kolo575

kolo575

Forumowicz

• TWÓRCY+
  • PipPip
  • 453 postów
  • LokalizacjaGdzieś nad rzeką :)
  • Imię:Kamil

Napisano 18 luty 2013 - 21:24

Ja z powodzeniem używam kija Mikado Lexus Sapphire do 13g  cena ok 140 zł resztę funduszy  możesz przeznaczyć na jakiś lepszy kreciął i przynęty .

Użytkownik kolo575 edytował ten post 18 luty 2013 - 21:26

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych