Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Rodbuilding Skalka - choroba nieuleczalna

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3561 odpowiedzi w tym temacie

#2641 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 12 czerwiec 2020 - 16:49

EKSTREMALNA SANDACZÓWKA

Kijek na najmocniejszym modelu z serii blanków Auriga Matagiego . Model TR66 Auriga Costa MLJ. Blank typu Solid Carbon o niesamowitych właściwościach i niewiarygodnie szerokim spectrum c.w. Obsługuje przy sandaczowym jigowaniu główki od 5g+3" gumka po 25g+ 4" i to w pełnym komforcie. Nie znam blanku, który by miał podobnie. Czułość i dynamika na najwyższym z możliwych poziomie, amortyzacja kapitalna. Nie wiem co więcej napisać . Mnie ten blank powala na kolana. A parę innych już widziałem ;) .Moc i finezja w jednym.

Ten egzemplarz został przedłużony na życzenie klienta  do długości 2,06 m. Dostał pełna rękojeść z  naturalnego korka portugalskiego i riviera z korkogumą. Uchwyt Fuji DPS 17 z insertem z drewna egzotycznego , przelotki Fuji Torzite.

Załączone pliki

#2642 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 12 czerwiec 2020 - 17:16

Ile taki pełny węglowy kijek waży ? 

#2643 OFFLINE   adriano

adriano

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 595 postów
  • LokalizacjaŚwiebodzin
  • Imię:Adrian

Napisano 13 czerwiec 2020 - 07:58

Auriga do 11g przedłużona do 198cm w naturalnym koreczku i lekkim uchwycie waży 105g.W tym mocniejszym wyżej przedstawionym obstawiam ponad 120g :)
  • Krzysiek Rogalski lubi to

#2644 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2339 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 13 czerwiec 2020 - 08:16

Jak wygląda balans takiej wędki ? Czy z racji pełnego węglowego pręta pełna rękojeść wskazana , czy jednak minimalistyczna , piankowa i dzielona mogłaby być ?

#2645 OFFLINE   saitt

saitt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Paweł

Napisano 13 czerwiec 2020 - 08:36

Pamiętajmy ze waga aurigi to tak jak u kulturysty - same miesnie💪😁
A balans jest spoko przy tej długości.

#2646 ONLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 13 czerwiec 2020 - 09:48

Auriga do 11g przedłużona do 198cm w naturalnym koreczku i lekkim uchwycie waży 105g.W tym mocniejszym wyżej przedstawionym obstawiam ponad 120g :)

Zgadza się.

Dodatkowo należy mieć na uwadze, że różnica w wadze między Aurigą Nuovo a mocniejszą Aurigą Costa to 18 g (odpowiednio 46 g oraz 64 g). Tak więc orientacyjną wagę takiej wędki można dość łatwo obliczyć. Przy czym podejrzewam, że nie tyle uchwyt, co rodzaj korka może tu powodować jakieś istotniejsze różnice w wadze.

Jak wygląda balans takiej wędki ? Czy z racji pełnego węglowego pręta pełna rękojeść wskazana , czy jednak minimalistyczna , piankowa i dzielona mogłaby być ?

Od biedy da się zrobić Aurigę z dzieloną rękojeścią, przecież Rafał zbudował w swoim czasie kilka Aurig z uchwytem delfin (sam taką miałem). Z pełną rękojeścią ten blank balansuje się jednak lepiej, dlatego też taki wybór będzie trafniejszy.

Pamiętajmy ze waga aurigi to tak jak u kulturysty - same miesnie

Bardzo obrazowe porównanie, trafione w punkt ;)

• Werem lubi to

#2647 OFFLINE   Krab

Krab

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • Lokalizacjanad Drwęcą
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Bartosiak

Napisano 13 czerwiec 2020 - 11:03

Przedstawiona wyżej Costa jest moja. Wazy po przedłużeniu i na tym konkretnie korku 142g. Ale dla mnie kilka gram mniej lub więcej w ogóle nie ma znaczenia. Najważniejszy jest balans, który wypada idealnie w punkcie gdzie trzymam wędkę - bardzo blisko stopki kołowrotka. Kij sparowany jest ze Stellą 3000MHG z 2018r.
Costa to mega uniwersalna wędka. Mi zastępuje trzy inne jak pływam na pontonie lub ze zwykłego lenistwa nie chce mi się zakładać kołowrotka i przedziewać plecionki przez przelotki do większej ilości wędek.
Kategorycznych opinii jeszcze nie wydam, bo za mało nią złowiłem ryb. Największy sandacz 80 cm, a szczupaki max 75cm. Nie jest to mój ideał pod szczupaka (preferuje mocno pracujące kije), ale jak trafiają jako przyłów, to problemu ze spadami nie zanotowałem. Na sandacza pasuje idealnie. Do dropsa tez pewnie ja ze znakomitym skutkiem wykorzystam.
Jedyna wada to właściwie za duża uniwersalność, bo cześć wędek została zdegradowana do szafkowych leżaków. Wyszło na to, że za późno dowiedziałem się o istnieniu Costy. A może dobrze... przynajmniej mam kilka wędek więcej ;)

Użytkownik Krab edytował ten post 13 czerwiec 2020 - 11:03

#2648 OFFLINE   saitt

saitt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 13 czerwiec 2020 - 12:13

[quote name="Krab" post="2771888" timestamp="1592042597"]

Przedstawiona wyżej Costa jest moja. Wazy po przedłużeniu i na tym konkretnie korku 142g. Ale dla mnie kilka gram mniej lub więcej w ogóle nie ma znaczenia.

Tak z ciekawości zapytam, o ile przedłużyłeś swoją Coste?

Pozdrawiam

#2649 OFFLINE   Krab

Krab

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • Lokalizacjanad Drwęcą
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Bartosiak

Napisano 13 czerwiec 2020 - 12:15

206 ma wiec o 8
  • saitt lubi to

#2650 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 13 czerwiec 2020 - 14:50

Obsługuje przy sandaczowym jigowaniu główki od 5g+3" gumka po 25g+ 4" i to w pełnym komforcie.

Jeżeli kiedyś wrócę do łódkowego łowienia to  zamówię dla siebie taki patyk bez przedłużki   ;)  Mega uniwersał   B)

#2651 OFFLINE   maniak

maniak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1128 postów
  • LokalizacjaPomorskie
  • Imię:Maciej

Napisano 18 czerwiec 2020 - 19:56

Dzisiaj miałem okazje obejrzeć Coste... blank wygina się w nieskończoność, niesamowity jest :)

Użytkownik maniak edytował ten post 18 czerwiec 2020 - 19:57

#2652 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 19 czerwiec 2020 - 15:08

Pragnę poinformować wszystkich potencjalnie zainteresowanych, że najnowsze blanki Dragon HM62-X już mam na stanie. ;)

Blanki koloru transparentny granat . Na reszcie coś fajnego pod sandałka w dwóch kawałkach będzie można zaproponować. Ogólnie cała seria na DU......... ŻE +. Szybkie , bardzo elektryczne i lekkie. Ścianki nie gazeta trochę mięska jest. No i ugięcie. Na prawdę mnie zaskoczyło. Piękne równe i beż typowych dla wcześniejszych serii kolanek i przesztywnień. Dotyczy całej serii jedno składów i dwu częściówek.

Warte polecenia, jak ktoś szuka ciekawego blanku do zbudowania na prawdę czułej i szybkiej kosy.

Załączone pliki

Użytkownik skalek-77 edytował ten post 19 czerwiec 2020 - 15:11

• maniak lubi to

#2653 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 19 czerwiec 2020 - 15:27

POD BIAŁORYB OD MATAGIEGO

Kijek na najlżejszym blanku  typu solid carbon od Matagiego . Mowa o Auriga Area TR60.( jedno skład długości 1,80cm). Kijek pod typowe dłubanie okonków i białorybu. Rzuca od 0-nic do ok 4g. Bardzo elektryczny i za razem plastyczny blank, świetnie trzymający rybkę, Taka typowa wykałaczka z niekończącym się ugięciem.

Kijek ten dostał dość nietypową , bardzo krótką rękojeść.  Uchwyt Fuji KSKSS 16, insert i pierścień dotaczany z akrylu kolorku turkusowego, nakrętka zabudowana pianka Matagi, zakończenie również. Przelotki najlżejsze z możliwych Fuji Torzite T2.

Załączone pliki

• Krzysiek Rogalski, mwojtas i Werem lubią to

#2654 OFFLINE   dreadknight

dreadknight

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1019 postów

Napisano 19 czerwiec 2020 - 15:37

POD BIAŁORYB OD MATAGIEGO
Kijek na najlżejszym blanku typu solid carbon od Matagiego . Mowa o Auriga Area TR60.( jedno skład długości 1,80cm). Kijek pod typowe dłubanie okonków i białorybu. Rzuca od 0-nic do ok 4g. Bardzo elektryczny i za razem plastyczny blank, świetnie trzymający rybkę, Taka typowa wykałaczka z niekończącym się ugięciem.
Kijek ten dostał dość nietypową , bardzo krótką rękojeść. Uchwyt Fuji KSKSS 16, insert i pierścień dotaczany z akrylu kolorku turkusowego, nakrętka zabudowana pianka Matagi, zakończenie również. Przelotki najlżejsze z możliwych Fuji Torzite T2.

Oryginalnie wyszło. Trochę w stylu wschodnich konstrukcji. A blank jest mega,jest filmik z bujaniem 1,5kg na nim.

#2655 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 19 czerwiec 2020 - 16:03

Oryginalnie wyszło. Trochę w stylu wschodnich konstrukcji. A blank jest mega,jest filmik z bujaniem 1,5kg na nim.

Znam ten filmik. Blank na prawdę praktycznie nie do złamania.

#2656 OFFLINE   maniak

maniak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1128 postów
  • LokalizacjaPomorskie

Napisano 19 czerwiec 2020 - 16:14

Rafał, z blanków HM62 znajdzie się jakaś alternatywa dla Matagi Super Seven M o podobnych parametrach?

#2657 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 19 czerwiec 2020 - 16:14

Tu masz całą tabelkę  z blankami Dragon HM62X

Załączone pliki

Użytkownik skalek-77 edytował ten post 19 czerwiec 2020 - 16:16

• maniak i Rebel64 lubią to

#2658 OFFLINE   maniak

maniak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1128 postów
  • LokalizacjaPomorskie

Napisano 19 czerwiec 2020 - 16:58

Jak ocenisz ten model 2,13m 18-35g w dwóch kawałkach? Opisany prawidłowo czy pociągnie trochę lżej od dołu? To blank raczej bez kompromisów pod jeden gatunek i technikę połowu?

Użytkownik maniak edytował ten post 19 czerwiec 2020 - 17:14

#2659 OFFLINE   saitt

saitt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 19 czerwiec 2020 - 17:21

Rafał, pytanie odnośnie Aurigi Area - ile przelotek tam wchodzi przy takim dolniku i jak wypada środek ciężkości z kołowrotkiem ok 150g?

#2660 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 20 czerwiec 2020 - 10:26

Jak ocenisz ten model 2,13m 18-35g w dwóch kawałkach? Opisany prawidłowo czy pociągnie trochę lżej od dołu? To blank raczej bez kompromisów pod jeden gatunek i technikę połowu?

Na pewno pociągnie mniej z dołu niż opisane 18g. Blank szybki raczej taki pod jiga ale ugięcie przyjemne ( nie pała w dole)

• maniak lubi to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych