Rafał, pytanie odnośnie Aurigi Area - ile przelotek tam wchodzi przy takim dolniku i jak wypada środek ciężkości z kołowrotkiem ok 150g?
Chyba dałem 9 szt z top.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 20 czerwiec 2020 - 10:28
Rafał, pytanie odnośnie Aurigi Area - ile przelotek tam wchodzi przy takim dolniku i jak wypada środek ciężkości z kołowrotkiem ok 150g?
Chyba dałem 9 szt z top.
Napisano 24 czerwiec 2020 - 16:02
KOSA SANDACZOWA NA "NOWYM " ALE ZNANYM ST.CROIX.
Castingowy kijek powstał na nowym blanku ST.C o oznaczeniu SCV610MLXF. Czyli extremka do 14g w długości 2,08m. W/g mnie jeszcze szybsza niż wcześniej proponowana bezpośrednio z ST.C w postaci lakierowanego w kolor blanku.
Blank w postaci nielakierowanej został przycięty na życzenie klienta do 2,03m. Rękojeść, no cóż , trochę nie w mojej wizji pracownianego kijka. Typowy gotowiec, czyli wszystko gotowe do montażu. Jedynie co można zrobić to wkleić na blank i dobrze zetrzeć resztki kleju i na tym kończy się inwencja twórcza wykonawcy. .No może z nakrętką było troszeczkę zabawy i dopasowywania długości tak aby po skręceniu młynka licowało się z pierścieniem zakańczającym gwint.
Przelotki, na maxa lekko, czyli Fuji Torzite T2 w układzie spiralnym.
Całość tak została dobrana żeby spasować się z młynkiem Daiwa Steez jeżeli chodzi o dobór materiałów i kolorystykę.
A wyszło myślę ,że całkiem nieźle.
Napisano 24 czerwiec 2020 - 16:03
A z młynkiem prezentuje się tak;
Napisano 24 czerwiec 2020 - 20:51
KOSA SANDACZOWA NA "NOWYM " ALE ZNANYM ST.CROIX.
Castingowy kijek powstał na nowym blanku ST.C o oznaczeniu SCV610MLXF. Czyli extremka do 14g w długości 2,08m. W/g mnie jeszcze szybsza niż wcześniej proponowana bezpośrednio z ST.C w postaci lakierowanego w kolor blanku.
Blank w postaci nielakierowanej został przycięty na życzenie klienta do 2,03m. Rękojeść, no cóż , trochę nie w mojej wizji pracownianego kijka. Typowy gotowiec, czyli wszystko gotowe do montażu. Jedynie co można zrobić to wkleić na blank i dobrze zetrzeć resztki kleju i na tym kończy się inwencja twórcza wykonawcy. .No może z nakrętką było troszeczkę zabawy i dopasowywania długości tak aby po skręceniu młynka licowało się z pierścieniem zakańczającym gwint.
Przelotki, na maxa lekko, czyli Fuji Torzite T2 w układzie spiralnym.
Całość tak została dobrana żeby spasować się z młynkiem Daiwa Steez jeżeli chodzi o dobór materiałów i kolorystykę.
A wyszło myślę ,że całkiem nieźle.
Faktycznie, wygląda to hmm... średnio. Spasowanie bardzo dobre. Blank zacny.
Użytkownik dziurban edytował ten post 24 czerwiec 2020 - 20:51
Napisano 24 czerwiec 2020 - 21:07
Napisano 02 lipiec 2020 - 16:56
JERKÓWKA W SPINIE
Kijek spiningowy zbudowany jako typowa jerkówka pod przynęty o wadze 30-90g na blanku Dragon HM-X . Jedna z ciekawszych propozycji do takiego właśnie przeznaczenia. Kijek szybki i cięty ale również dobrze amortyzujący o nie co głębszym ugięciu. Sam takiego kijka używam właśnie typowo do jerków i świetnie się tym łowi.
Ten egzemplarz dostał dzieloną rękojeść z korka burnt , wstawki z czerwonej pianki i korkogumy, uchwyt Essex red cracked, przelotki Fuji Sic Slim. Omotki burgundowe, w kolorze blanku .
Napisano 02 lipiec 2020 - 17:14
NIETYPOWY ASYMETRYK LEMAX
Mój prywatny kijek pod szczupaki , łowione na duże gumy ( do 100g obsługuje) na blanku Lemax SlimMax 10KG. Blank w tym przypadku jest nie jako samą szczytówką a cały dolnik został zbudowany na osobnym elemencie jako druga asymetryczna część kijka. W taki sposób powstał kijek dokładnie taki jaki chciałem mieć, czyli mocny, bardzo plastyczny kij o długości 2,36m, który obsługuje mi wszystkie większe gumy ( od 15 cm do 22 cm). Łowi się tym kapitalnie. Kijek ładuje się świetnie już od canibala 15cm bez obciążenia. Myślę ,że nawet mniej mógłbym spokojnie obsłużyć. A najwięcej co obsługuje to Hammer Dragona 22cm z systemikiem z dwoma kotwicami. Czyli dokładnie tyle co chciałem. Hol na tym kijku jest wręcz bajeczny i bardzo bezpieczny, nie spada praktycznie nic.
Kijek powstawał trochę jako eksperyment bo nie miałem pewności co z tego wyjdzie. Najtrudniej było dopasować złącze, ale po mozolnej zabawie z papierkiem ściernym udało się. Reszta to już było z górki. Eksperyment ogólnie oceniam za bardzo udany i już myślę o takim samym tylko na lżejszym modelu 8KG .
Użytkownik skalek-77 edytował ten post 02 lipiec 2020 - 17:16
Napisano 11 lipiec 2020 - 14:06
WIELKORZECZNY UNIWERSAŁ
Mocno uniwersalny kijek na polskim blanku z Krakowa Blaas Slim ( model SLS9615-2N). Kijek długości 2,9m o głębokim ugięciu, który świetnie obsłuży klenie, jazie, bolki, szczupaki i sandacze na wobki. Kijek szybki o głębokim ugięciu. Czyli świetnie amortyzujący kijek o dużej dynamice i świetnym czuciu dzięki zastosowanego do jego budowy wysoko modułowego grafitu.
Kijek ten ze względu na lepsze zbalansowanie dostał pełną rękojeść z korka burnt, wstawki z kaktus 4 i korkogumy, uchwyt BRS11-229 G z drewnem w kolorze jasnego burgundu. przelotki Fuji Torzite T2.
Napisano 11 lipiec 2020 - 14:20
Napisano 11 lipiec 2020 - 14:57
Rafale, czuć zauważalną różnice między 9’0 a 9’6’ jeśli chodzi o realną moc, ciężar wyrzutu? Jakie jest Twoje odczucie?
Ps. Wyszło ciekawie, niby standard a jednak coś oryginalnego w tym jest
Raczej nie. Są bardzo podobne.
Napisano 16 lipiec 2020 - 16:17
" LAGI" POD GRUBSZE SZCZUPAKOWANIE.
Jedna na blanku MHX-L-904, druga na Blaas F - SLF7630-1N. Obydwa kijki w jednym kawałku długości 2,3m. Mocne spiningowe kijki pod większe gumy i jerki. Blaas nie co mocniejszy i sztywniejszy z delikatniejszym szczytem, MHX bardziej plastyczny , wolniejszy z mocniejszą szczytówką i głębszym ugięciem. Obydwa fajne ale różnią się między sobą znacznie.
Kijki uzbrojone bardzo podobnie. Pełna nie za długa rękojeść, uchwyt Fuji DPS 18, przelotki Fuji sic slim.
Napisano 23 lipiec 2020 - 17:24
UNIWERSAŁ BRZEGOWY NA BLANKU BLAAS SLIM.
Kijek ukręcony na bardzo uniwersalnym blanku jeżeli chodzi brzegowe łowienie na rzece. Mowa o blanku z Krakowa Blaas Slim nano model SLS9015-2N. ( długość 2,74m, moc 15lb ,cw 5-25g) realnie kijek nieco delikatniejszy niż opis wskazuje. O blanku pisałem już kilkakrotnie więc nie będę się powtarzał. Ogólnie jedna z ciekawszych propozycji pod rzeczne uganianie się za kleniem, jaziem , bolkiem. Szczupaka i sandacza na woblery również komfortowo.
Kijek dostał dzieloną rękojeść z nowego korka copano mix ciemny, uchwyt Fuji KSKSS 16 z zabudowaną nakrętką, insert z drewna egzotycznego. Całość dopełniają lekkie tytanowe przelotki Fuji Titanium Sic.
Napisano 23 lipiec 2020 - 17:59
SANDACZOWA KOSA
Kijek zbudowany na blanku Kraag Elite Nano model SKXE6912-1N wybitnie pod sandałka na średnio lekko czyli główki 6-7g do 18g +4'guma.
Kijek szybki, lekki i elektryczny o akcji szczytowej ale z progresywnym ugięciem. Dolnik mocny ale nie pałowaty. Ugięcie bardzo płynnie przechodzi w część środkową i dolnik z wyraźnym przyrostem mocy.
Blank został polakierowany w transparentny kolor Burgundy dust . Kijek dostał uchwyt BRS 11-229 G z pięknym, nietypowym drewnem w kolorze blanku, rękojeść z korka flor z dodatkiem elementów w kolorze całego projektu. Całość dopełniają lekkie przelotki Fuji Titanium Sic .
Napisano 30 lipiec 2020 - 17:12
LEKKI SWIMBAIT NA SZCZUPAKI.
Kijek zbudowany pod swimbaity i średnie gumy na blanku Xzoga Shitenno SR-G86MH2 ( 2 składy , długość 2,6m, moc do 25lb , c,w do 60g). Bardzo przyjemny kijek do takiego łowienia. Umiarkowanie szybki, o progresywnym ugięciu z minimalnym zapasikiem w dolniku. Czyli dokładnie taki jak powinien być pod swimbaita.
Kijek uzbrojony prosto ale ze smakiem. Pełna, długa ( pod pachę ) rękojeść z pianki Matagi , wstawka w środku z rurki woven, uchwyt At Edge 16, insert z rurki woven, przelotki Fuji Sic slim gun metal.
Napisano 05 sierpień 2020 - 17:29
SUZUKI W DELFINIE.
Suzuki RXXF-18lb-701 pro, na uchwycie Delfin i przelotkach Fuji w systemie delta. Bardzo lekkie ,dynamiczne i czułe kijki o bardzo uniwersalnym zastosowaniu.
Napisano 05 sierpień 2020 - 17:40
PSTRĄGOWY KLASYK
Kijek pod pstrąga na blanku Suzuki RXF-8lb-762 w klasycznym jak na prawdziwą pstrągówkę przystało uzbrojeniu. Kijek dwu częściowy o długości 2,28m, mocy 12lb o c.w opisanym do 11g , realnie obsługuje 15g w pełnym komforcie. Kijek głównie pod przynęty twarde jak woblery, obrotówki i wahadełka.
Kijek dostał pełna rękojeść z portugalskiego korka bardzo dobrej jakości, uchwyt Fuji DPS 17 black, insert i zakończenie z drewna egzotycznego, przelotki najlepsze jakie można założyć . Czyli oczywiście Fuji Torzite, w tym przypadku ciemne Torzite T2
Napisano 05 sierpień 2020 - 20:29
Napisano 12 sierpień 2020 - 16:57
MATAGI AURIGA COSTA MLJ POD SANDAŁY.
Kijek jigowy zbudowany pod sandaczowe łowy na blanku Matagi TR66 Auriga Costa MLJ. Blank typu solid carbon o niewiarygodnej dynamice, czułości i niezwykle szerokim c.w. obsługiwanym komfortowo. Jeden kijek na tym blanku jest w stanie zastąpić dwa inne o różnej mocy i c.w.
Kijek został uzbrojony w przelotki Fuji Titanium Sic, rękojeść dzieloną typu split z korka burnt storm i korkogumy oraz uchwyt Fuji DPS z insertem z egzotycznego drewienka.
Napisano 12 sierpień 2020 - 17:07
MATAGI POD BIAŁORYB I OKONIE.
Kijek na maksa delikatny na blanku Matagi TR56 Super Aera Sensor XUL. Kijek dwu składowy o długości 1,73m o c.w uwaga 0,2-1g . Realnie pewnie trochę więcej co nie zmienia faktu ,że to mega wykałaczka.
Kijek dostał bardzo krótką, pełną rękojeść z naturalnego, portugalskiego korka, uchwyt DPS Fuji z insertem z korka i przelotki najlżejsze z możliwych jednostopkowe Fuji Torzite.
Napisano 12 sierpień 2020 - 17:55
Ciekawie prezentuje się Auriga Costa w tym korku burnt storm. Orientujesz się może Rafał, czy jego waga różni się od innych kolorowych korków?
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |
|