Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Rodbuilding Skalka - choroba nieuleczalna

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3561 odpowiedzi w tym temacie

#2661 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 20 czerwiec 2020 - 10:28

Rafał, pytanie odnośnie Aurigi Area - ile przelotek tam wchodzi przy takim dolniku i jak wypada środek ciężkości z kołowrotkiem ok 150g?

Chyba dałem 9 szt z top.

#2662 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 24 czerwiec 2020 - 16:02

KOSA SANDACZOWA NA "NOWYM " ALE ZNANYM ST.CROIX.

Castingowy kijek powstał na nowym blanku ST.C o oznaczeniu SCV610MLXF. Czyli extremka do 14g w długości 2,08m. W/g mnie jeszcze szybsza niż wcześniej proponowana bezpośrednio z ST.C w postaci lakierowanego w kolor blanku.

Blank w postaci nielakierowanej został przycięty na życzenie klienta do 2,03m. Rękojeść, no cóż , trochę nie w mojej wizji pracownianego kijka. Typowy gotowiec, czyli wszystko gotowe do montażu. Jedynie co można zrobić to wkleić na blank i dobrze zetrzeć resztki kleju i na tym kończy się inwencja twórcza wykonawcy. :wacko:  ;) .No może z nakrętką było troszeczkę zabawy i dopasowywania długości tak aby po skręceniu młynka licowało się z pierścieniem zakańczającym gwint.

Przelotki, na maxa lekko, czyli Fuji Torzite T2 w układzie spiralnym.

Całość tak została dobrana żeby spasować się z młynkiem Daiwa Steez jeżeli chodzi o dobór materiałów i kolorystykę.

A wyszło myślę ,że całkiem nieźle. :)

Załączone pliki

#2663 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 24 czerwiec 2020 - 16:03

A z młynkiem prezentuje się tak;

Załączone pliki

• Adrian Tałocha, Krzysiek Rogalski, malinabar i 2 innych osób lubią to

#2664 OFFLINE   dziurban

dziurban

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 66 postów

Napisano 24 czerwiec 2020 - 20:51

KOSA SANDACZOWA NA "NOWYM " ALE ZNANYM ST.CROIX.

Castingowy kijek powstał na nowym blanku ST.C o oznaczeniu SCV610MLXF. Czyli extremka do 14g w długości 2,08m. W/g mnie jeszcze szybsza niż wcześniej proponowana bezpośrednio z ST.C w postaci lakierowanego w kolor blanku.

Blank w postaci nielakierowanej został przycięty na życzenie klienta do 2,03m. Rękojeść, no cóż , trochę nie w mojej wizji pracownianego kijka. Typowy gotowiec, czyli wszystko gotowe do montażu. Jedynie co można zrobić to wkleić na blank i dobrze zetrzeć resztki kleju i na tym kończy się inwencja twórcza wykonawcy. :wacko:  ;) .No może z nakrętką było troszeczkę zabawy i dopasowywania długości tak aby po skręceniu młynka licowało się z pierścieniem zakańczającym gwint.

Przelotki, na maxa lekko, czyli Fuji Torzite T2 w układzie spiralnym.

Całość tak została dobrana żeby spasować się z młynkiem Daiwa Steez jeżeli chodzi o dobór materiałów i kolorystykę.

A wyszło myślę ,że całkiem nieźle. :)

Faktycznie, wygląda to hmm... średnio. Spasowanie bardzo dobre. Blank zacny.

Użytkownik dziurban edytował ten post 24 czerwiec 2020 - 20:51

#2665 OFFLINE   saitt

saitt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Paweł

Napisano 24 czerwiec 2020 - 21:07

Mi się podoba. Minimalizm ale z pomysłem i klasa💪
  • Adrian Tałocha lubi to

#2666 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 02 lipiec 2020 - 16:56

JERKÓWKA W SPINIE

Kijek spiningowy zbudowany jako typowa jerkówka pod przynęty o wadze 30-90g na blanku Dragon HM-X . Jedna z ciekawszych propozycji do takiego właśnie przeznaczenia. Kijek szybki i cięty ale również dobrze amortyzujący o nie co  głębszym ugięciu. Sam takiego kijka używam  właśnie typowo do jerków i świetnie się tym łowi.

Ten egzemplarz dostał dzieloną rękojeść z korka burnt , wstawki z czerwonej pianki i korkogumy, uchwyt Essex red cracked, przelotki Fuji Sic Slim. Omotki  burgundowe, w kolorze blanku .

Załączone pliki

• lukanio i Werem lubią to

#2667 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 02 lipiec 2020 - 17:14

NIETYPOWY ASYMETRYK LEMAX

Mój prywatny kijek pod szczupaki , łowione na duże gumy ( do 100g obsługuje) na blanku Lemax SlimMax 10KG. Blank w tym przypadku jest nie jako samą szczytówką a cały dolnik został zbudowany na osobnym elemencie jako druga asymetryczna część kijka. W taki sposób powstał kijek dokładnie taki jaki chciałem mieć, czyli mocny, bardzo plastyczny kij o długości 2,36m, który obsługuje mi wszystkie większe gumy ( od 15 cm do 22 cm). Łowi się tym kapitalnie. Kijek ładuje się świetnie już od canibala 15cm bez obciążenia. Myślę ,że nawet mniej mógłbym spokojnie obsłużyć. A najwięcej co obsługuje to Hammer Dragona 22cm z systemikiem z dwoma kotwicami. Czyli dokładnie tyle co chciałem. Hol na tym kijku jest wręcz bajeczny i bardzo bezpieczny, nie spada praktycznie nic.

Kijek powstawał trochę jako eksperyment bo nie miałem pewności co z tego wyjdzie. Najtrudniej było dopasować złącze, ale po mozolnej zabawie z papierkiem ściernym udało się. Reszta to już było z górki. Eksperyment ogólnie oceniam za bardzo udany i już myślę o takim samym tylko na lżejszym modelu 8KG ;) .

Załączone pliki

Użytkownik skalek-77 edytował ten post 02 lipiec 2020 - 17:16

#2668 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 11 lipiec 2020 - 14:06

WIELKORZECZNY UNIWERSAŁ

Mocno uniwersalny kijek na polskim blanku z Krakowa Blaas Slim ( model SLS9615-2N). Kijek długości 2,9m o głębokim ugięciu, który świetnie obsłuży klenie, jazie, bolki, szczupaki i sandacze na wobki. Kijek szybki o głębokim ugięciu. Czyli świetnie amortyzujący kijek o dużej dynamice i świetnym czuciu dzięki zastosowanego do jego budowy wysoko modułowego grafitu.

Kijek ten ze względu na lepsze zbalansowanie dostał pełną rękojeść z korka burnt, wstawki z kaktus 4 i korkogumy, uchwyt BRS11-229 G z drewnem w kolorze  jasnego burgundu. przelotki Fuji Torzite T2.

Załączone pliki

#2669 OFFLINE   maniak

maniak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1128 postów
  • LokalizacjaPomorskie
  • Imię:Maciej

Napisano 11 lipiec 2020 - 14:20

Rafale, czuć zauważalną różnice między 9’0 a 9’6’ jeśli chodzi o realną moc, ciężar wyrzutu? Jakie jest Twoje odczucie?

Ps. Wyszło ciekawie, niby standard a jednak coś oryginalnego w tym jest :)

#2670 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 11 lipiec 2020 - 14:57

Rafale, czuć zauważalną różnice między 9’0 a 9’6’ jeśli chodzi o realną moc, ciężar wyrzutu? Jakie jest Twoje odczucie?

Ps. Wyszło ciekawie, niby standard a jednak coś oryginalnego w tym jest :)

Raczej nie. Są bardzo podobne.

• maniak lubi to

#2671 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 16 lipiec 2020 - 16:17

" LAGI" POD GRUBSZE SZCZUPAKOWANIE.

Jedna na blanku MHX-L-904, druga na Blaas F - SLF7630-1N. Obydwa kijki w jednym kawałku długości 2,3m. Mocne spiningowe kijki pod większe gumy i jerki. Blaas nie co mocniejszy i sztywniejszy z delikatniejszym szczytem, MHX bardziej plastyczny , wolniejszy z mocniejszą szczytówką i głębszym ugięciem. Obydwa fajne ale różnią się między sobą znacznie.

Kijki uzbrojone bardzo podobnie. Pełna  nie za długa rękojeść, uchwyt Fuji DPS 18, przelotki Fuji sic slim.

Załączone pliki

#2672 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 23 lipiec 2020 - 17:24

UNIWERSAŁ BRZEGOWY NA BLANKU BLAAS SLIM.

Kijek ukręcony na bardzo uniwersalnym blanku jeżeli chodzi brzegowe łowienie na rzece. Mowa o blanku z Krakowa Blaas Slim nano model SLS9015-2N. ( długość 2,74m, moc 15lb ,cw 5-25g) realnie kijek nieco delikatniejszy niż opis wskazuje. O blanku pisałem już kilkakrotnie więc nie będę się powtarzał. Ogólnie jedna z ciekawszych propozycji pod rzeczne uganianie się za kleniem, jaziem , bolkiem. Szczupaka i sandacza na woblery również komfortowo.

Kijek dostał dzieloną rękojeść z nowego korka copano mix ciemny, uchwyt Fuji KSKSS 16 z zabudowaną nakrętką, insert z drewna egzotycznego. Całość dopełniają lekkie tytanowe przelotki Fuji Titanium Sic.

Załączone pliki

#2673 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 23 lipiec 2020 - 17:59

SANDACZOWA KOSA

Kijek zbudowany na blanku Kraag Elite Nano model SKXE6912-1N wybitnie pod sandałka na średnio lekko czyli główki 6-7g do 18g +4'guma. 

Kijek szybki, lekki i elektryczny o akcji szczytowej ale z progresywnym ugięciem. Dolnik mocny ale nie pałowaty. Ugięcie bardzo płynnie przechodzi w część środkową i dolnik z wyraźnym przyrostem mocy.

Blank został polakierowany w transparentny kolor Burgundy dust . Kijek dostał uchwyt BRS 11-229 G z pięknym, nietypowym drewnem w kolorze blanku, rękojeść z korka flor z dodatkiem elementów w kolorze całego projektu. Całość dopełniają lekkie przelotki Fuji Titanium Sic .

Załączone pliki

#2674 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 30 lipiec 2020 - 17:12

LEKKI SWIMBAIT NA SZCZUPAKI.

Kijek zbudowany pod swimbaity i średnie gumy na blanku Xzoga Shitenno SR-G86MH2 ( 2 składy , długość 2,6m, moc do 25lb , c,w do 60g). Bardzo przyjemny kijek do takiego łowienia. Umiarkowanie szybki, o progresywnym ugięciu z minimalnym zapasikiem w dolniku. Czyli dokładnie taki jak powinien być pod swimbaita. 

Kijek uzbrojony prosto ale ze smakiem. Pełna, długa ( pod pachę ) rękojeść z pianki Matagi , wstawka w środku z rurki woven, uchwyt At Edge 16, insert z rurki woven, przelotki Fuji Sic slim gun metal.

Załączone pliki

#2675 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 05 sierpień 2020 - 17:29

SUZUKI W DELFINIE.

Suzuki RXXF-18lb-701 pro, na uchwycie Delfin i przelotkach Fuji w systemie delta. Bardzo lekkie ,dynamiczne i czułe kijki o bardzo  uniwersalnym zastosowaniu. 

Załączone pliki

• malinabar i Rebel64 lubią to

#2676 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 05 sierpień 2020 - 17:40

PSTRĄGOWY KLASYK

Kijek pod pstrąga na blanku Suzuki RXF-8lb-762 w klasycznym jak na prawdziwą pstrągówkę przystało uzbrojeniu. Kijek dwu częściowy o długości 2,28m, mocy 12lb o c.w opisanym do 11g , realnie obsługuje 15g w pełnym komforcie. Kijek głównie pod przynęty twarde jak woblery, obrotówki i wahadełka. 

Kijek dostał pełna rękojeść z portugalskiego korka bardzo dobrej jakości, uchwyt Fuji DPS 17 black, insert i zakończenie z drewna egzotycznego, przelotki najlepsze jakie można założyć . Czyli oczywiście Fuji Torzite, w tym przypadku ciemne Torzite T2

Załączone pliki

#2677 OFFLINE   maniak

maniak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1128 postów
  • LokalizacjaPomorskie
  • Imię:Maciej

Napisano 05 sierpień 2020 - 20:29

Na pstrągi 50+ ;)

#2678 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 12 sierpień 2020 - 16:57

MATAGI AURIGA COSTA MLJ POD SANDAŁY.

Kijek jigowy zbudowany pod sandaczowe łowy na blanku Matagi TR66 Auriga Costa MLJ. Blank typu solid carbon o niewiarygodnej dynamice, czułości  i niezwykle szerokim c.w. obsługiwanym komfortowo. Jeden kijek na tym blanku jest w stanie zastąpić dwa inne o różnej mocy i c.w.

Kijek został uzbrojony w przelotki Fuji Titanium Sic, rękojeść dzieloną typu split z korka burnt storm i korkogumy oraz uchwyt Fuji DPS z insertem z egzotycznego drewienka.

Załączone pliki

#2679 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów

Napisano 12 sierpień 2020 - 17:07

MATAGI POD BIAŁORYB I OKONIE.

Kijek na maksa delikatny na blanku Matagi TR56 Super Aera Sensor XUL. Kijek dwu składowy o długości 1,73m o c.w uwaga 0,2-1g  :) . Realnie pewnie trochę więcej co nie zmienia faktu ,że to mega wykałaczka.

Kijek dostał bardzo krótką, pełną rękojeść z naturalnego, portugalskiego korka, uchwyt DPS Fuji z insertem z korka i przelotki najlżejsze z możliwych jednostopkowe Fuji Torzite.

Załączone pliki

#2680 ONLINE   Krzysiek Rogalski

Krzysiek Rogalski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 863 postów
  • LokalizacjaMiędzyzdroje

Napisano 12 sierpień 2020 - 17:55

Ciekawie prezentuje się Auriga Costa w tym korku burnt storm. Orientujesz się może Rafał, czy jego waga różni się od innych kolorowych korków?

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych