Byłem u Rafała wczoraj ( nie pierwszy raz, ale obiecałem sobie ze ostatni raz)… myślałem ze przyjdę i wyjdę i zapomnę … niestety – tak się nie stało …
Ale od początku … miałem okazje „pomacać” kilka gotowców i cala masę rożnych blanków …( kilka z tych gotowców to na pewno kije „jerkbaitowiczow” )…podczas suchych testów organoleptycznych plotkowaliśmy o poszczególnych kijach/blankach … wiedza jaka dysponuje Rafał –przytłacza , gość naprawdę na niejednego kija łowił i wie co mówi …wspominaliśmy moją pierwsza wizytę u niego … po tym czasie wyciagnelem jeden wniosek „ kurna on miał racje” ( różnica miedzy nami była taka ze mi się wydawało ze wiem , a on wiedział to lepiej naprawdę J ) ale wracając do meritum … mimo ze ciężko zapamiętać te wszystkie nazwy to powiem co na mnie zrobiło największe wrażenie : ( kolejność przypadkowa )
-stc do 7 g. ( blank od ekstrimki) – mega kosa o przyjemnym ugięciu –ja to nazwałem sandaczowy ultralajt , dla mnie to blank, który robi robotę samym wyglądem J - uwielbiam ten lakier mieniący się o zachodzie słońca ( TAK TAK – JESTEM WZROKOWCEM )
- SUZUKI 2,03 wersja PRO – okoniowka do jak się nie mylę 5g ubrana w torzaity –MISTRZOSTWO SWIATA-TYLKO TYLE I AZ TYLE ( wiem ze zazdrość jest nie zdrowa, nie wiem, do kogo ten kij pojedzie, ale już mu zazdroszczę …) wędka o przepięknym ugięciu i odpowiedniej szybkości – oczami wyobraźni już widziałem jak się wygina pod 40 cm okoniem ( którego tak naprawdę na oczy w życiu jeszcze nie widziałem L )
- suzuki RXXF 18 lb Pro 701 ( tutaj nie wiem czy dobrze zapamiętałem nazwę bo od tych XFów to już mi się w glowie pierdzieli ) to prototyp suzuki- blank który wywalił mój świat do góry nogami … pięknie wyważony , idealnie leży w dłoni, grubościenny mięsisty szybki o cudownym ugięciu … bierzesz go do reki i masz wrażenie ze tworzysz z nim integralna całość , Az się nie chce go z reki wypuszczać bo miałem wrażenie ze razem tworzymy idealna parę … ehhh im dłużej trzymałem go w reku tym miałem większy problem aby nie złożyć u Rafała niekontrolowanego zamówienia na kij na tym blanku … ( nie wiem kto go pierwszy zamówi i czy wogle można go już zamawiać ale mam nadzieje ze opisze dokładnie jak to się zachowuje nad wodą i pod rybą )
* tradycyjnie zaznaczam ze to tylko moje odczucia i zdanie o poszczególnych blankach/wędkach … a moje zdanie jest najmojsze J - jak ktoś chce swojsze to proszę bardzo J