Skocz do zawartości

Jak zdjąć multika z wędki, gdy on nie chce?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam następujący problem: na kijku st.croix przyczepiam multika -lekko, łatwo i przyjemnie. Łowię, łowię, łowię i kończę. Usiłuję zdemontować kołowrotek - skucha! Pierścień mocujący sprawia wrażenie zapieczonego, nie dając się odkręcić. Radziłem sobie w ten sposób, że kolega trzymał tenże pierścień, a ja kręciłem we właściwą stronę wędką. Niestety, nie zawsze mam pod ręką kogoś do pomocy. Ponadto nie wydaje mi się, aby w tej klasy sprzęcie konieczne były podobne manipulacje. Czy mieliście kiedyś podobne perturbacje i czy znacie może jakiś użyteczny sposób rozwiązania tego rodzaju problemu? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam,

Opublikowano

@Friko

Dziękuję za podpowiedź; jutro sprawdzę. Rzeczywiście może to zadziałać, a w końcu pasek w spodniach zwykle mam ze sobą...

Opublikowano

Wszystko ok., ale sytuacja będzie się powtarzać. Ja bym najpierw postarał się oczyścić gwint uchwytu, a potem lekko przesmarował np. smarem grafitowym (zakładam, że uchwyt jest standardowy) i wytarł nadmiar, żeby nmie brudził rąk.

Gorzej, jak problem nie leży w samym uchwycie, a w stopce multika (złe zpasowanie z uchwytem)...