Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Woblery i gumy Janusza Widła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3081 odpowiedzi w tym temacie

#2101 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5861 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 09 luty 2017 - 09:57

Zgodzę się z Wami że jeśli chodzi o ilość i powtarzalność to tylko piana. Z woblerami drewnianymi może być tak że ciężko tą powtarzalność uzyskać, ale może trafić się prawdziwa perełka. Ja akurat robię woblery dla siebie i fakt że takie perełki się trafiają które zdecydowanie więcej łowią, dla tego zostanę przy drewnie :).Kiedyś Janusz zrobiłeś mi partię woblerów z korzenia, był tam jeden 6cm kiler który w 15min dał mi chyba z 5 burtowych boleni. Łowił ze mną kolega który złowił chyba jednego. Twoje woblery łowią, ale drugi taki już się nie trafił. Niestety już go nie mam.

A odpowiadając Adam na Twoje pytanie ile trzeba sprzedać woblerów z drewna żeby się opłacało? Gdybym miał rozpatrywać kwestie finansowe to drewno jest kompletnie nieopłacalne, piana i tylko piana. Na drewnie może okazyjnie zarobić osoba która robi jakiś typ woblera charakteryzujący się wyjątkową łownością lub związana jest z nim jakaś historia np. złowienie iluś dużych ryb. Myślę że wtedy znajdą się wędkarze którzy dobrze zapłacą. 

• Janusz Wideł lubi to

#2102 OFFLINE   Banjo

Banjo

Zaawansowany

• Lurebuilding Team
  • PipPipPip
  • 2863 postów
  • LokalizacjaOława
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Bednarczyk

Napisano 09 luty 2017 - 10:02

Zgodzę się z Wami że jeśli chodzi o ilość i powtarzalność to tylko piana. Z woblerami drewnianymi może być tak że ciężko tą powtarzalność uzyskać, ale może trafić się prawdziwa perełka. Ja akurat robię woblery dla siebie i fakt że takie perełki się trafiają które zdecydowanie więcej łowią, dla tego zostanę przy drewnie :).Kiedyś Janusz zrobiłeś mi partię woblerów z korzenia, był tam jeden 6cm kiler który w 15min dał mi chyba z 5 burtowych boleni. Łowił ze mną kolega który złowił chyba jednego. Twoje woblery łowią, ale drugi taki już się nie trafił. Niestety już go nie mam.

A odpowiadając Adam na Twoje pytanie ile trzeba sprzedać woblerów z drewna żeby się opłacało? Gdybym miał rozpatrywać kwestie finansowe to drewno jest kompletnie nieopłacalne, piana i tylko piana. Na drewnie może okazyjnie zarobić osoba która robi jakiś typ woblera charakteryzujący się wyjątkową łownością lub związana jest z nim jakaś historia np. złowienie iluś dużych ryb. Myślę że wtedy znajdą się wędkarze którzy dobrze zapłacą. 

Ale są i tacy co żyją wyłącznie ze sprzedaży woblerów drewnianych. Czy są z tego zadowoleni, szczęśliwi itd to nie wiem. Ale jeden z nich robi je już ok. 30 lat.

#2103 OFFLINE   neor

neor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 413 postów
  • LokalizacjaBiała Podlaska

Napisano 09 luty 2017 - 10:03

Oczywiście wiadomo że robione przez pana Janusza woblery z korzenia  lipy owinięte w pazłotko mają swój smaczek i " duszę " . Każdy jest niepowtarzalny czy łowi czy nie . Niestety człowiek ma tylko dwie ręce a doba 24 godziny i jak zamówienia są na kilka miesięcy do przodu, albo w sezonie człowiek musi strugać a nie może spędzać czasu nad wodą to każdego by naszły myśli jak to przeskoczyć . Zmiana technologii wykonania woblera jest naturalną odpowiedzią na popyt jaki jest na te woblery . Czy to źle , uważam że nie . Z taką wiedzą jaką posiada pan Janusz na pewno elementy woblera ( nie tylko piana ) zostaną tak dobrane aby spełniały swoje zadanie w wodzie . Jedyny minus jaki widzę na końcu tej drogi to powszechność " bandziorków " w wodzie . Czy ryby będą na nie reagowały - tak , bo oprócz przynęty jest jeszcze wędkarz . Tutaj zrobię małe porównanie do Andrzeja Lipińskiego i woblerów Hunter . Czy nie mamy w swoich pudełkach Bromb  czy Spirytów ? Czy one nie są łowne - są . Nie ważne z czego jest zrobiony wobler , ważne aby spełniał swoje zadanie . A my wędkarze na pewno to zweryfikujemy . 

#2104 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2037 postów
  • Lokalizacjamałopolskie\łódzkie

Napisano 09 luty 2017 - 10:36

Mam jedno pytanko bo zupełnie się na tym nie znam - czy przejście na piankę wyklucza dalszą możliwość oklejania woblerów kultowym już "złotkiem"?

#2105 OFFLINE   Janusz Wideł

Janusz Wideł

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1462 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Wideł

Napisano 09 luty 2017 - 10:41

Oczywiście nadal oklejane są sreberkiem :) Niczym nie różnią się od tych z korzenia.Tak samo wyglądają , tak samo pracują  i tak samo łowią :)

• guciolucky i coma lubią to

#2106 OFFLINE   Raffaello

Raffaello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1263 postów
  • LokalizacjaNad Drzewiczką.
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Pakuła

Napisano 09 luty 2017 - 11:19

Oczywiście nadal oklejane są sreberkiem :) Niczym nie różnią się od tych z korzenia.Tak samo wyglądają , tak samo pracują  i tak samo łowią :)

I wszystko wyjaśnione :) ! a jak ktoś potrzebuje drewnianych widełków to mam ich trochę i mogę się zamienić dwa z piany na jednego drewnianego :D

#2107 OFFLINE   Greku35

Greku35

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 334 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Szczepan

Napisano 11 luty 2017 - 22:58

I wszystko wyjaśnione :) ! a jak ktoś potrzebuje drewnianych widełków to mam ich trochę i mogę się zamienić dwa z piany na jednego drewnianego :D

czyli jednak się różnią :)

#2108 OFFLINE   wobler130

wobler130

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 335 postów
  • LokalizacjaNad wodą
  • Imię:Adam

Napisano 12 luty 2017 - 17:44

Temat rzeka. Sporo ludzi twierdzi ze z drewna nie da się robić powtarzalnych wobków, a jednak sa tacy co to robią :P . Jeszcze więcej ludzi twierdzi ze wobki z piany są powtarzalne... a czy rzeczywiście sa? Haha :lol: :lol: . Drewno, pianka,żywica,plastik,3D czy cokolwiek innego, byle wobler miał to co ma mieć i łowił tam gdzie ma łowić ;) .

• Janusz Wideł, Greku35 i eRKa lubią to

#2109 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imię:Romek
  • Nazwisko:K

Napisano 12 luty 2017 - 19:09

Witam

100% powtarzalności można uzyskać na wtryskarce wysokociśnieniowej.Jeśli chodzi o parametry woblera.Lecz ten sam wobler w rękach dwóch wędkarzy to już całkiem inny wobler.To po co powtarzalność???

Czy piana,czy drewno takowej w 100% nie sposób uzyskać.Zawsze jakieś minimalne różnice będą.

A samą powtarzalność jak zdefiniować?Powtarzalność kształtu?

Powtarzalność pracy?

Przecież to jest niemierzalne.Chyba nikt nie mierzył jeszcze(przynajmniej ja nie słyszałem) amplitudy wychyleń,czy częstotliwości drgań woblera.A co z lusterkowaniem?

I niech tak zostanie.Zbyt naukowo opisane nasze przynęty straciły by swój urok.Swoją nieprzewidywalność.

Ha haa...wchodzę do sklepu i proszę o wobler o f=0,5 Hz...

Pozdrawiam - Romek

• GregorS i gringo lubią to

#2110 OFFLINE   Raffaello

Raffaello

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1263 postów
  • LokalizacjaNad Drzewiczką.
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Pakuła

Napisano 12 luty 2017 - 20:04

Matematyka matematyką,chemia chemią,drzewo drzewem a wędkarz ma ,,Widły,, :D :D :D :D :D  i od niego zależy czy będą skuteczne ,,same nie złowią,,

Załączone pliki

#2111 OFFLINE   Janusz Wideł

Janusz Wideł

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1462 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz

Napisano 13 luty 2017 - 20:12

Rysuneczek fajny :D Pewnie z serii "Rolnik szuka .......robaków " Ja też łowię na "Widły " :D  I nieżle na tym wychodzę :D

• bertold12 lubi to

#2112 OFFLINE   Janusz Wideł

Janusz Wideł

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1462 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz

Napisano 14 luty 2017 - 17:48

Pytają koledzy czy gumy które wykonuję są aktualnie dostępne czy będą dopiero dostępne w sezonie szczupakowo -sandaczowym.Wszystkie kolory  gum prezentowane w moim temacie na pierwszej stronie są aktualnie dostępne :) W sezonie pewnie też będą dostępne ,ale czy dam radę na bieżąco robić wszystkie   kolorki tego nie jestem pewny :) W sezonie 2016 na wielu wodach okazały się killerami to pewnie w 2017 chętnych nie będzie brakować :)

• gulf lubi to

#2113 OFFLINE   PocoLoco

PocoLoco

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1306 postów
  • LokalizacjaM
  • Imię:M

Napisano 15 luty 2017 - 18:46

Czyli Januszowe "korzeniowe" woblery teraz do gablotki? juz ich nie dostane ? wiec to antyki ,ktore beda tylko zyskiwac na wartosci.

#2114 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 15 luty 2017 - 20:37

Janusz,- rozwiąż sprawę i walnij cenę np 40zł za drewniaka,- znów się będzie opłacało i skończy się płacz  ;)

Ja na pewno będę brał drewniaki :)

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 15 luty 2017 - 20:38

• gulf lubi to

#2115 OFFLINE   Janusz Wideł

Janusz Wideł

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1462 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz

Napisano 15 luty 2017 - 22:04

Pewnie by się paru chętnych znalazło. :) Niewykluczone że coś postrugam w ogródku jak zrobi się cieplej :)

#2116 OFFLINE   bartolo

bartolo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 luty 2017 - 22:18

Pewnie by się paru chętnych znalazło. :) Niewykluczone że coś postrugam w ogródku jak zrobi się cieplej :)

Zapewniam Cię Janusz, że chętnych nie zabraknie , tylko żebyś czas i chęci znalazł!

#2117 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 16 luty 2017 - 12:07

Janusz ja obstawiam , że to co poniżej przedstawia fotka to drewienko . Przynajmniej tak kupowałem kilka lat temu . Pamietam tylko ślazurki z pianki były . Jak odróżnić piankowca od drewienka , wzrokowo czy wagowo ? 

Załączony plik  widły.JPG   45,28 KB   28 Ilość pobrań

#2118 OFFLINE   eRKa

eRKa

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2601 postów
  • Lokalizacjacentralna Polska
  • Imię:Romek

Napisano 16 luty 2017 - 12:34

Ha haaa...

Janusz ja obstawiam , że to co poniżej przedstawia fotka to drewienko . Przynajmniej tak kupowałem kilka lat temu . Pamietam tylko ślazurki z pianki były . Jak odróżnić piankowca od drewienka , wzrokowo czy wagowo ? 

attachicon.gifwidły.JPG

Jedyny sposób to przeprowadzić sekcję:)

Nie bardzo można,wręcz niemożliwe.Zwłaszcza jak stery są metalowe.Przy sterach z poliwęglanu widać piankę.

#2119 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 16 luty 2017 - 12:43

Ja nie mam wątpliwości , że to co na fotce to drewienko bo tak kupowałem . Tylko z ciekawości pytam czy jest jakiś "znak szczególny" . No bo może być a nikt oprócz Janusza o tym jeszcze nie wie ;)  

#2120 OFFLINE   migdau

migdau

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 193 postów
  • LokalizacjaNowa Aleksandria
  • Imię:Grzesiek

Napisano 16 luty 2017 - 12:49

może RTG wystarczy ;)  ja obstawiam, że w piankowych powinno być więcej obciążenia bo jest lżejsza (tak mi się przynajmniej zdaje) ale to już twórcy trzeba pytać o szczegóły.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych