Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mam pytanie do doświadczonych kolegów: mój (nowo nabyty) Zillion 100 SHL ma poosiowy luz na korbce (właściwie na osi na której jest osadzona korbka). Czy w innych egzemplarzach tego multika też to występuje? Mam kilka innych multiplikatorów w których nie ma żadnego luzu w tym miejscu.

Pozdrawiam

Krzyszt

Opublikowano

Witam!

Moj zillion nie ma tam zadnego luzu ani na lozysku oporowym ani w miejscu korbki, tylko ze jest to model z przelozeniem 7,0:1, ale to chyba nie robi roznicy. Dokrec troche hamulec walki i wtedy sprawdz, czy sa te same luzy :D

Pozdrawiam!

Opublikowano

Luz występuje w momencie trzymania za hamulec walki i poruszania nim w stronę multika i w przeciwną (zgodnie z linią osi na której jest osadzona korbka). Tak jakby oś na której osadzona jest korbka miała luz wzdłużny który występuje albo na przekładni, albo na łożyskach oporowych (jeżeli takie występują - nie rozbierałem). Mój też ma przełożenie 7:1, i luz występuje nawet po dokręceniu na maksa wszystkich hamulców.

Pozdrawiam

Krzyszt

• Like 1
Opublikowano

Witam!

Nie wiem czy sie nie myle, ale po odkreceniu gwiazdki hamulca walki na luz to w kazdym modelu sa tam te luzy o ktorych piszesz, natomiast po skreceniu choc na polowe mocy, to powinny one zniknac. :unsure:

U mnie po przykreceniu hamulca walki nie ma zadnych luzow. :D

Opublikowano

Jeżeli to tylko luz techniczny i występuje nie tylko w moim Zillonie to nie ma sprawy, jestem już spokojny. Dzięki wszystkim za sugestie.

Pozdrawiam

Krzyszt