Ciesz się.
Sama koncepcja, choć często zmieniana, portfela Ci nie zrujnuje
To fakt Ale czas najwyższy tego patyka złożyć
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 27 maj 2013 - 21:13
Ciesz się.
Sama koncepcja, choć często zmieniana, portfela Ci nie zrujnuje
Napisano 27 maj 2013 - 21:21
I to akurat najważniejszy wniosek Złóż tani, potem kolejny, złóż drogi jak będzie cie stać, zobaczysz różnice wg, własnych preferencji i potem ty będziesz doradzał kolejnemu adeptowi fajnej zabawy w budowanie własnych zabawek.
Napisano 27 maj 2013 - 21:24
Bujo ,czegoś nie rozumiem,niby Cię omijają problemy sprzetowe ,a jednak zabierasz głos w temacie nie wnosząc do niego NIC.Rozumiem Szydera.
Notabene mnie te Czajna bardzo się podobają w odróżnieniu do Hamerykan Top ,który podupada ostatnio na jakości.
Co do poszukiwań białuch kruków, to niestety taki charakter działu RB i niejeden znalazł tu swojego wiekszego lub mnij kruczka.
W dziale flayFishinowi poswieconemu nie widziałem wpisów w podobnym tonie Twojego autorstwa,być może nie wypada, a może dokładnie nie czytałem ,a lubię.Jednak się nie wypowiadam bo najzwyczajniej się nie znam
Dabek,
Watek dotyczy krotkich wedek sandaczowych z tego co pamietam. Nie szydze, wedlug mnie w ofercie wedek z 40-ilus mln psi spokojnie mozna znalesc bardzo dobre propozycje sandaczowe, wszystko powyzej bedzie jakims tam ekstra dodatkiem ( mniejsza waga, ciut lepsze czucie przynety) ale to wszystko, tymi poprzednimi mozna spokojnie lowic sandacze. Dziwia mnie tez bardzo doswiadczenia kolegow z DE, ze potrzebuja az tak wyspecjalizowanych wedek bo wedle dotychczasowej praktyki im wiecej ryb w wodzie i mniejsza presja sprzet ma coraz mniejsze znaczenie ale tam jak widac jest inaczej. Na Tamizie spokojnie lowilem sandacze dosc wolnymi wedkami ale ryby braly agresywnie i dalo sie.
Sprzet muchowy powiadasz, moze troche jest w tym prawdy ale nigdy za blank nie zaplacilem wiecej niz 250 dolcow to i cala wedka nawet na tytanach wychodzi taniej niz Vision czy Scierra. Zreszta niewiele mi tego topu zostalo zas najwiecej lowie switchem batsona #6, jedynie do suchara inna wedka bo za dluie cholerstwo. Najdrozszy kreciolek jaki posiadalem znowu kosztowal z 6 setek, nawet Ari T'Hart.
Nie neguje wszystkich topow blankowo/wedkowych, twierdze jedynie ze nie sa konieczne by cokolwiek zlowic.
Bujo
.
Użytkownik Bujo edytował ten post 27 maj 2013 - 22:05
Napisano 27 maj 2013 - 21:55
Normalnie trochę wstyt aby ciągnąć za język tak doświadczonego forumowicza i wędkarza i dorosłego chłopa za jęzor tym bardziej gdy potrafi o swoim hobby ładnie i zrozumiale pisać przekazując niewatpliwie dużą wiedzęna na jego temat. Cieszę sie ,że nie odebrałeś mojego posta jako agresywnego ,bo nie było to moją intencją.
Co do kolegów z DE, myslę że starją sie przekazać info na temat wędek które w/g nich są akurat dla nich i w tym momencie najlepsze i w zasadzie się nie dziwię.
Z całą resztą zgadzam się w 100%
Pozdrawiam
Dąbek
Napisano 27 maj 2013 - 22:00
Czy blank MHX seria P gnie się wogóle w dolnej części czy raczej wcześniej pęknie niż się wygnie?
P844-2 nie gnie się chyba wcale poniżej 1/3 od góry a przynajmniej nie zaobserwowałem tego.
Jako sandaczówka do gum jest to, wbrew temu co pisał kolega z Niemiec, bardzo dobry kij. No i z powodzeniem używam go jako szczupakówki i nie widzę aby coś tu było nie tak
Napisano 27 maj 2013 - 22:04
Masa kompleksów ujawniła sie przy okazji tego watku . Wędki to są narzędzia którymi sie posługujemy wykonując to nobliwe hobby . Moga być lepsze albo gorsze , co nie jest przecież żadnym novum . Jest dość wyrównany przedział , który gwarantuje dobra profesjonalna jakość , są też kategorie wędek dla użytkowników mniej wymagających . Oprócz oczywiście romantycznych wyrzutek z nakretką , bazarkowych teleskopów albo leszczyn , które są domeną sprytnych i jak widzę nieśmiertelnych chłopków roztropków , tudzież ostentacyjnych chwiejów
Przysiegam też , że NRX , Lamiglasa albo St Croix na Batsona nie zamienię , ani też Batsona nie wymieniłbym na Dragona , bo je miałem i widzę różnicę ..
Napisano 27 maj 2013 - 22:08
Ale Slawku jest jeszcze Batson robiony przez St Croix Super wedki
Napisano 27 maj 2013 - 22:11
Nikt nie napisał że bez tych najnowszych czy najdroższych nie da się złowić a co więcej nawet chyba tak nie pomyślał....
W moim łowisku podstawowym wystarczy poprawna uncjówka i sie łowi ,- wszystko oprócz sumków ale tymi "lepsiejszymi" można sięgnąć dalej, zaciąć w szalonym nurcie, czy wreszcie łowić 15 -17 godzin bez przerwy i rwania pod łopatką itd. Artura łowisko i wymogi sprzętowe jakie stawia jest raczej nie do wyobrażenia dla większości polskich wędkarzy bo w Polsce takiego łowiska nie ma... czyli woda do 9 m, dołem uciąg w jedną stronę, górą w przeciwną,- chyba że ktoś zna takie Polskie łowisko?
Trochę to kokieteryjne z Twojej strony Bujo epatowanie taką awangardą na zasadzie podtekstu " łowie tak dobrze i w tak dobrych łowiskach że nawet na kij od miotły złowię rybę" a wy dęciaki ze sprzętem za tysiące złotych najpierw nauczcie się łowić....
Zresztą nie jesteś jedyny w promowaniu tej myśli...
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 27 maj 2013 - 22:13
Napisano 27 maj 2013 - 22:28
Arek,
Niestety nie trafiles ze sprzetem w moim wypadku Tak wiec i negowanie innych bylo by glupota. O co mi chodzi napisalem powyzej. Jestem w stanie zrozumiec, ze z dluzszymi konstrukcjami na rzeke pod sandacza jest dosc ciezko- Amerykance nie robia juz 20 lbs zas 17 nie zawsze starcza ( guma 4'' i glowka 35 gram). W krociakach nie ma takiego problemu, oczywiscie nie wszystko ale kilka perelek sie znajdzie z mniejszych modulow.
Biale kruki czesto sa na wiciagniecie reki ale jakos nie moga do nas trafic, tak w moim przypadku bylo z CD Taiaha, wzialem je w rece jak juz wycofywali ale lowienie dosc specyficzne i bardziej z pletwa tluszczowa niz wampirzymi zebami.
Bujo
Napisano 27 maj 2013 - 22:49
P844-2 nie gnie się chyba wcale poniżej 1/3 od góry a przynajmniej nie zaobserwowałem tego.
Jako sandaczówka do gum jest to, wbrew temu co pisał kolega z Niemiec, bardzo dobry kij. No i z powodzeniem używam go jako szczupakówki i nie widzę aby coś tu było nie tak
Dzięki
szukam blanku (2 blanków jeden do plus-minus15gr główka i drugi do 25gram główka) pod sandacza na rzeka i jezioro, 2 - 2.13 najlepiej taki żeby można gume szybko i zdecydowanie podbić, żeby pod rybą pracowała prawie cała( nie chodzi żeby 40cm rybka mi ją wygięła po uchwyt kołowrotka) i jakieś szczypania delikatne były widoczne, najlepiej tanie i fajne chyba że to musi kosztować.....to jakoś to dźwignę
Napisano 27 maj 2013 - 23:05
Polece ci blanki Xzogi, Taka-G 66 czyli 201cm, wersja 4 lub 5 kg, wersja 5 kg obleci ci oba zakresy.
Napisano 27 maj 2013 - 23:31
Polece ci blanki Xzogi, Taka-G 66 czyli 201cm, wersja 4 lub 5 kg, wersja 5 kg obleci ci oba zakresy.
dzieki
ta do 4kg ma akcje m-fast to może byc słaba pod sandacza? ta do 5kg/80gram gnie sie pod 50cm rybką? Pytam bo xzoga to mi się z sumami kojarzy.
Napisano 27 maj 2013 - 23:39
czy słaba? nie. Czy superszybka? nie. ale wystarczająco szybka do komfortowego łowienia. 5 kg jest już mocniejsza ale za to ogarnie ci oba zakresy które podałeś. Czy gnie się pod ryba? Jak najbardziej tak. Dlatego polecam bo o takie pytałeś. i do tego fajne, wyglądaja jak okoniówki.
Napisano 28 maj 2013 - 01:09
Śmiem twierdzić że jesteś Pan moim koleżką Panie Yankis wszak korzystamy z tego samego portalu jb.pl a tu wszyscy jak koleżkowie
Niestety Mr.White też jest moim koleżką , mniej lub bardziej, ale jest. Chcąc nie chcący zrobił mi świetną reklamę za co mu w tym miejscu bardzo dziękuję.
I to nie szydera. To fakt autentyczny. Zapewne sprawy sobie nie zdawał z tego co robi.
Kamień z serca ,nawet nie wiesz jak się ucieszyłem twoim postem .Szkodzenie ludziom to nikczemne zajęcie i satysfakcji nie sprawia, więc bardzo się ucieszyłem że swoimi postami zrobiłem ci reklamę i pomogłem sporo . Zapewniam cie że w takim wypadku postaram się postępować bardzo szlachetnie i dalej zamierzam ci pomagać, bo ostatnio miałem duże skrupuły aby coś zamieścić , teraz to zupełnie inna sprawa i wszelkie partactwo opiszę rzetelnie , słowo honoru.Teraz to nawet niejaki Yankis nie będzie mógł nic napisać, bo postępowanie godne i szlachetne ,pomagać koledze jak mnie ładnie nazwałeś .Cieszę się że mam nowego kolegę .Nikt nie zarzuci że się na kogoś zawziąłem czy jestem tendencyjny . Takie zarzuty są dla mnie śmieszne bo cie nie znam osobiście więc nie ma sprawy jakiś personalnych ataków Przykładów partactwa jest sporo postaram się w miarę wolnego czasu coś skrobnąć ,nie będę tylko opisywał stylu oraz Designu twoich prac bo pomimo że tandetne to o gustach się nie dyskutuje i o moich pracach możesz powiedzieć to samo .
Napisano 28 maj 2013 - 06:57
To masz bardzo oryginalny blank, bo ja miałem w rękach kilkadziesiąt, zbroiłem cztery, i nie zauważyłem, żeby był taki sztywny... Choć nowe wypusty są bardziej pancerne, dowinięte do 0,2mm na szytówce i do około 0,1 na dolniku.
Napisano 28 maj 2013 - 07:10
Kamień z serca ,nawet nie wiesz jak się ucieszyłem twoim postem .Szkodzenie ludziom to nikczemne zajęcie i satysfakcji nie sprawia, więc bardzo się ucieszyłem że swoimi postami zrobiłem ci reklamę i pomogłem sporo . Zapewniam cie że w takim wypadku postaram się postępować bardzo szlachetnie i dalej zamierzam ci pomagać, bo ostatnio miałem duże skrupuły aby coś zamieścić , teraz to zupełnie inna sprawa i wszelkie partactwo opiszę rzetelnie , słowo honoru.Teraz to nawet niejaki Yankis nie będzie mógł nic napisać, bo postępowanie godne i szlachetne ,pomagać koledze jak mnie ładnie nazwałeś .Cieszę się że mam nowego kolegę .Nikt nie zarzuci że się na kogoś zawziąłem czy jestem tendencyjny . Takie zarzuty są dla mnie śmieszne bo cie nie znam osobiście więc nie ma sprawy jakiś personalnych ataków Przykładów partactwa jest sporo postaram się w miarę wolnego czasu coś skrobnąć ,nie będę tylko opisywał stylu oraz Designu twoich prac bo pomimo że tandetne to o gustach się nie dyskutuje i o moich pracach możesz powiedzieć to samo .
A będę pisać ile się da. Żenujace sa Twoje posty.
Napisano 28 maj 2013 - 07:34
......,nie będę tylko opisywał stylu oraz Designu twoich prac bo pomimo że tandetne.....
Właśnie to zrobiłeś, to juz nie jest miłe. Nie masz zielonego pojęcia o tym co i jak wykonuje, żadnej mojej pracy nie miałeś w rękach ani nie widziałeś bezpośrednio.
To że robisz się ekspertem po roku od zbudowania pierwszej wędki jest dla mnie co najmniej dziwne. Ja po wielu latach pracy nie uważam się za eksperta. Widać ja mam troche skromności w przeciwieństwie do Ciebie. Szkoda że dałeś sie w tak łatwy sposób zmanipulować pewnym osobom. A co do projektów to pamiętaj że 99 procent z nich jest robiona pod zamówienie i konkretne wymagania. Ta Tandeta, jak nazwałeś moje wyroby, ma się całkiem dobrze i wiele osób z tego forum łowi na nią ryby i nie przeszkadza im żę wędka jest porysowana po tygodniu uzywania. Nawet do głowy by im nie wpadło robienie snobistycznych zdjęć na białych kanapach w sterylnych warunkach. Po prostu wola iść na ryby... Czego i Tobie życze.
Przepraszam za offtopa wszystkich.
Napisano 28 maj 2013 - 08:26
Właśnie to zrobiłeś, to juz nie jest miłe. Nie masz zielonego pojęcia o tym co i jak wykonuje, żadnej mojej pracy nie miałeś w rękach ani nie widziałeś bezpośrednio.
To że robisz się ekspertem po roku od zbudowania pierwszej wędki jest dla mnie co najmniej dziwne. Ja po wielu latach pracy nie uważam się za eksperta. Widać ja mam troche skromności w przeciwieństwie do Ciebie. Szkoda że dałeś sie w tak łatwy sposób zmanipulować pewnym osobom. A co do projektów to pamiętaj że 99 procent z nich jest robiona pod zamówienie i konkretne wymagania. Ta Tandeta, jak nazwałeś moje wyroby, ma się całkiem dobrze i wiele osób z tego forum łowi na nią ryby i nie przeszkadza im żę wędka jest porysowana po tygodniu uzywania. Nawet do głowy by im nie wpadło robienie snobistycznych zdjęć na białych kanapach w sterylnych warunkach. Po prostu wola iść na ryby... Czego i Tobie życze.
Przepraszam za offtopa wszystkich.
Jak na razie to to ty starasz się manipulować niektórymi ludźmi ,post wyżej jasno napisałem że nie uważam się za eksperta od kręcenia kii (przeczytaj) to chwalebne że po wielu latach pracy nie uważasz się za eksperta bo widząc lakierowane omotki twoich wędek nie można w żadnym razie powiedzieć o tobie ekspert. Znowu argument snobizmu parę postów wyżej jest odnośnik do Wiki więc przeczytaj zanim zastosujesz to trudne słowo. Co do kanap to wytłumaczenie jest bardzo prozaiczne ,niestety nie mam warsztatu a w piwnicy nie ma prądu bo takie tu niestety zwyczaje i wędki robię w domu na jedynym stole który się do tego nadaje . To że twoje wędki łowią nie jest niczym szczególnym bo to wędkarz łowi a nie sprzęt . Twoje to może trochę na wyrost bo raczej trzeba napisać przez ciebie poskładane (producentem komponentów wszakże nie jesteś).Napisałem tandeta bo tak to odbieram , napisałem również że wcale nie będzie mi przeszkadzać jak moje wyroby też tak nazwiesz bo to sprawa gustu .Na ryby i owszem zaraz wyruszam ... chyba za wcześnie się ucieszyłem z tego koleżeństwa.
Napisano 28 maj 2013 - 08:39
To masz bardzo oryginalny blank, bo ja miałem w rękach kilkadziesiąt, zbroiłem cztery, i nie zauważyłem, żeby był taki sztywny... Choć nowe wypusty są bardziej pancerne, dowinięte do 0,2mm na szytówce i do około 0,1 na dolniku.
No to jaki jest? Może fotkę wstaw aby kolega sobi wyrobił zdanie.
I ja jak coś do focenia znajdę to wkleję ugiecie. Michał, skąd jesteś, może ktoś pokaże Ci taką wędkę?
Napisano 28 maj 2013 - 08:46
Jest szczytowy, według nomenklatury zza wody XF, ale pisanie, że nie ugina się poniżej 1/3 jest trochę na wyrost - tak się rodzą mity Ugięcia niestety nie wkleję, bo nie łowię tym blankiem, aktualnie nie mam w domu. "Moje" sandacze ogarniam ISB802.75 - o oczko mocniejszym. Za rzadko łowię sandacze, żeby zbroić się w dodatkowe kije na nie. Choć nie ukrywam, że gdybym potrzebował kija do główek 10-22/25+guma, to wziąłbym własnie P844. Tylko wybierany spośród wielu, bo MHX ostatnio jakością nie rozpieszcza
Użytkownik krzysiek edytował ten post 28 maj 2013 - 08:58
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
MJ Rod BlanksNapisany przez bartosz311287 , 26 paź 2021 blank, mjrodblanks |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank do morskiej wędki typu stickbait - prośba o pomocNapisany przez Such a Jerk... , 31 paź 2020 blank, pomoc, morski blank |
|
|
||
TECH
Hand made →
Sandaczowa wklejka - jak zbudować?Napisany przez zandermafija*SpinnigistaWT , 11 lut 2020 sandacz, wklejka, tech-rb |
|
|
||
Hand made →
Blanki karpiowe TAC z takle24.de.Napisany przez MarcinZ , 05 paź 2019 blank, karp, tac |
|
|
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych