Mówisz o tym kiju?Korek czy pianka ? Zdecydowanie korek ,jest bardziej ekskluzywny ,ciepły i elegancki, przyjemniejszy w dotyku ,bardziej egzotyczny niż wielkoprzemysłowa pianka ,wytwór chemii i przemysłu ,całkowicie sztuczna i tandetna . Robiąc kij z rękojeścią korkową bardzo trudno wykonać coś obskurnego i tandetnego a z pianki ? śmiem twierdzić że bardzo często .Prosty przepis na tandetny kij ? Proste ,czarna pianka ,aluminiowe tandetne pierścionki kolorowe czy srebrne nie ma różnicy , czarna nić i metaliczny tipet do tego tani chiński uchwyt i gotowe ,tandeta gotowa .Zdarzają się oczywiście projekty bardzo estetyczne i klasowe np kolegi @yglo czy inne z dodatkami vowenu ,wysmakowany japanstyl .Ostatnio podziwiałem kij Arka wykonany przez pana Kawalca .Rękojeść czarna pianka oraz wstawki z drewna egzotycznego + insert z tego samego drewienka .Projekt odjazdowy i kapitalny ale to są takie rodzyneczki, bo większość to masówka i tandeta.
Dla mnie masakra... Pomieszanie z poplątaniem... Wg mnie polaczenie pięknego "klasycznego" drewna z "tandetnym" zwykłym plastikiem Fuji jest nie do przyjęcia... Tak samo czarna pianka i drewno do mnie nie przemawia. Naturalne wstawki (drewno) wymagają naturalnych wykończeń i dodatków (korek i metal).
Jednakze, to jest wlasnie piekne w wędkarskich forumowych "sporach", ze nie musimy sie ze sobą zgadzać, podobają nam sie inne rzeczy, ale szanujemy sie nawzajem i wyrażamy opinie o naszych gustach bez obrażania innych. I, o ile mam pełen szacunek dla Arka @Rheinangler, o tyle ten dolnik jest dla mnie po prostu słabą cepeliadą...
I nie mowię absolutnie o wykonaniu, bo jest na najwyższym poziomie. Mam na myśli zestawienie materiałowe i kolorystyczne, symetrie, wymiary itp
Użytkownik Żbiku edytował ten post 10 luty 2017 - 23:34