hasior Opublikowano 10 Grudnia 2007 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Wlaśnie się dowiedziałem o nieciekawym wydażeniu,przez uszkodzenie rurociągu Rafineri w Płocku do Wisły dostało się dużo ropy na kilku kilometrach doszło do poważnego zanieczyszczenia teraz to juz napewno nic niepomoże i tak słabemu rybostanowi.mam nadzieję że ,aż tak nie bedzie żle.choć z tego co słyszałęm nie jest ciekawie
sochun Opublikowano 10 Grudnia 2007 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Niestety... http://www.tvn24.pl/-1,1531760,wiadomosc.html
Redzi Opublikowano 10 Grudnia 2007 Opublikowano 10 Grudnia 2007 No to nieciekawie się zrobiło napewno na tamtym odcinku
kryst Opublikowano 10 Grudnia 2007 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Niestety net to potwierdza. Wielka strata Pzdr. Kryst
Kubson Opublikowano 10 Grudnia 2007 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Witam Odpaliłem własnie net i się załamałem po prostu płakać się chcę !!! PozdrawiamKuba
Tomek_N Opublikowano 10 Grudnia 2007 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Wlasnie uslyszalem w wiadomosciach. Szkoda slow...
lukexio Opublikowano 10 Grudnia 2007 Opublikowano 10 Grudnia 2007 wlasnie dopiero slyszalem o tym boje sie ze nie chce zeby ryby nie umieraja i cos choroby
biosteron Opublikowano 10 Grudnia 2007 Opublikowano 10 Grudnia 2007 Tutaj jest wiecej szczegulow i zdjec http://miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,4749908.html?skad=rss
pirania74 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Przykra sprawa a dla tego rejonu to po prostu KLĘSKA :/ Uważam osobiście że ci co szkodzą przyrodzie, ja to ma miejsce w tym przypadku - powinni przeznaczyć jakieś kwoty na odbudowę stanu sprzed katastrofy (zarybianie itp) :/
remek Opublikowano 11 Grudnia 2007 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Karę to oni załacą ale co się zrobi z $$$ to już inna sprawa. Raczej wątpię by zarybiono z pełną świadomością ten odcinek Wisły z pieniędzy pozyskanych z kary. PozdrawiamRemek
argrabi Opublikowano 11 Grudnia 2007 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Media to furorę robią normalnie.. Plama długości 50 km i szerokości 300 m (czyli pokryła niby całą Wisłę od Włocławka do Torunia).... Naprawdę myslicie, że ta plama (jaka by nie była) aż takie szkody w rybostanie poczyni?? Według mnie znacznie gorsze jest zatrzymanie przepływu wody na zaporze..
biosteron Opublikowano 11 Grudnia 2007 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Niezapominajmy ze w tej KATASTROFIE EKOLOGICZNEJ chodzi tylko o ryby,zgina takze oblepione mazia ropna plazy,gady,ssaki,i ptaki mam tylko nadzieje ze tak wielki koncern jak PERN bedzie przez dlugie lata wykladal wielkie pieniazki na odbudowe rybostanu miedzy Wloclawkiem a Toruniem http://www.tvn24.pl/-1,1531760.1,wiadomosc.html http://www.pern.com.pl/
kryst Opublikowano 11 Grudnia 2007 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Karę to oni załacą ale co się zrobi z $$$ to już inna sprawa. Raczej wątpię by zarybiono z pełną świadomością ten odcinek Wisły z pieniędzy pozyskanych z kary. PozdrawiamRemek Remku, Jeśli kasę dostanie Związek, to niestety niewiele. A gdyby pieniążki trafiły do Sebka lub podobnego zapaleńca, to pełny sukces jest gwarantowany. Pzdr. Kryst
mifek Opublikowano 11 Grudnia 2007 Opublikowano 11 Grudnia 2007 tylko ze wtedy PZW odpisalo by to sobie od planowanych zarybien na kilka...dziesiat kolejnych lat...
rognis_oko Opublikowano 11 Grudnia 2007 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Moim zdaniem ten wyciek to katastrofa ekologiczna!Nadrobienie takich szkód, jakie może zrobić ropa w środowisku naturalnym, to lata ciężkiej pracy...
hasior Opublikowano 11 Grudnia 2007 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2007 Kolega z Duninowa (wioska koło Płocka) był tam na miejscu,wodą płynie prawdziwa czarna śmierdząca breja przy brzegach widać już padniete uklejki,choc jak mowi jeszcze nie duzo ale juz regularnie niestety teraz mozna tylko spodziewac sie padania wiekszych ryb,niestety nie bedzie nam wiadomo ile padnie nie wszystkie wypływaja do powiezchni.straz i inne słuzby robia co mogą ale łatwo nie jest bo tego oleju jest masa.
falgmar Opublikowano 11 Grudnia 2007 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Jeszcze w tej chwili trudno mi uwierzyć w to co się stało - bliskie okolice miejsca w którym nastąpił wyciek to moje najlepsze wiślane miejscówki. Mało tego, że od kilku już lat z każdym rokiem w wodzie jest mniej ryb, mało że ten odcinek rzeki został odebrany PZW wiosną tego roku za brak zarybień, mało że włocławska tama systematycznie niszczy życie w Rzece, to jeszcze ta katastrofa - i z jakiego powodu - bo prawdopodobnie rurociąg był skorodowany !!!!!! Winnych jak zwykle nie będzie , nikt nie ukarze prezesa PERN-u za brak właściwego nadzoru, bo przecież ile jest warte te parę rybek......
biosteron Opublikowano 11 Grudnia 2007 Opublikowano 11 Grudnia 2007 A oto nowe informacje na temat wycieku ropy do Wisly http://www.tvn24.pl/0,1531883,wiadomosc.html
Mateusz Baran Opublikowano 12 Grudnia 2007 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Spokojnie. Jest to duża katastrofa, ale mam wrażenie, że ryby wyjątkowo nie ucierpią. Przede wszystkim jak wspomniał jeden ze strażaków olej trzyma się powierzchniowych warstw wody, gdzie o tej porze roku ryb jest niewiele. Dodatkowo jest wysoki stan rzeki i cały ten syf szybko jest znoszony w dolne partie. Roślinności podwodnej też już raczej nie ma, więc na wiosne wyrośnie nowa i tarło powinno się odbyć na czystych miejscach. O rybkach wykorzystujących piaszczyste i żwirowe dno też nie powinniśmy się martwić, bo nurt nie pozwoli osiąść tej ropie.Takze większe zagrożenie jest dla Bałtyku i ptaków, których większość odleciała do cieplejszych krajów. Poczekajmy jeszcze kilka dni z oceną sytuacji, bo moze nie będzie tak tragicznie. Przez lata skład chemiczny naszych rzek przypominał utrwalacz do wywoływania zdjęć i jakoś rybki miały się chyba lepiej niż obecnie. Codziennie do Wisły wpada wszystko to co pół Warszawy robi pod siebie i jakoś nikt nie podnosi takiego larum...
biosteron Opublikowano 12 Grudnia 2007 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Olej z rury dalej sie saczy do Wisly http://www.tvn24.pl/0,1532010,wiadomosc.html
argrabi Opublikowano 13 Grudnia 2007 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Codziennie do Wisły wpada wszystko to co pół Warszawy robi pod siebie i jakoś nikt nie podnosi takiego larum... Ponad 70 % Warszawy gwoli ścisłości. I mimo ze to mieszkańcy miasta, to raczej takie bardziej organiczne związki, ulegające w miarę szybkiej biodegradacji wydalają, a nie związki ropopochodne .. A larum to podnoszą wszyscy.. Bo za dwa lata nieźle za to kasę z nas pociągną...A w tym całym syfie przemysłowym, który kiedyś płynął było coś pozytywnego.. Rybki tak jechały fenolem, ze nie nadawały sie raczej do konsumpcji..
Singor_ths Opublikowano 13 Grudnia 2007 Opublikowano 13 Grudnia 2007 to co sie stało to masakra...degradacja środowiska...
Singor_ths Opublikowano 13 Grudnia 2007 Opublikowano 13 Grudnia 2007 powinni kazać wszystkim, odpowiedzialnym za to co się stało, plywać w basenie pełnym ropy przez dwa tygodnie...
biosteron Opublikowano 13 Grudnia 2007 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Nowe wiesci w tym temacie: http://miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,4757883.html
argrabi Opublikowano 13 Grudnia 2007 Opublikowano 13 Grudnia 2007 powinni kazać wszystkim, odpowiedzialnym za to co się stało, plywać w basenie pełnym ropy przez dwa tygodnie... Podobno to zdrowe jest. Kapiele w ciepłej ropie. Sasin chciał taki zakład w Otwocku wybudować.
Rekomendowane odpowiedzi