Kwestia pozyskania odpowiednich komponentów i przede wszystkim wiedzy.
No niby każdy mógłby......
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 20 październik 2020 - 19:05
Kwestia pozyskania odpowiednich komponentów i przede wszystkim wiedzy.
No niby każdy mógłby......
Napisano 20 październik 2020 - 22:04
Spokojna głowa ! Nie uszkodzi. W tym roku używam LiIon 4s do napędzania silnika. Ma właśnie 16,8 V. Pomiędzy silnik i akumulator wstawiłem regulator obrotów PWM DC (tzw maksymizer) z watomierzem. Jeśli nie przekroczysz maksymalnej mocy silnika to jet OK.
Przy 40 A poborze napięcie spada do 15,5 V i pobór mocy jest wtedy 15,5 x 40 620 wat. Akurat tej mocy mam silnik. Nic się nie dzieje. Ale nie pływałem nigdy dłużej niż 10 minut z taka mocą. Przy 20 A można pływac do rozładowania akumulatora.
Przy zewnętrznym maksymizerze dostosowanym do takiego napięcia spoko możesz pływać na aku. 16,8 v i silniku na 12 V.
Warto zaznaczyć że ten zewnętrzny maksymizer to faktycznie przetwornica DC/DC, której zadaniem jest obniżanie napięcia. Czyli mimo zwiększonego napięcia na baterii, na silnik podawane jest nie więcej niż 12V.
Tak jak to napisał kolega Domator, istotne jest by nie przekroczyć mocy maksymalnej silnika.
Miedź ma taką właściwość że podgrzana i powoli schłodzona utwardza się, przegrzane uzwojenie silnika robi się kruche. Polecam eksperyment z kawałkiem miedzi i palnikiem w domowej kuchence.
W przypadku silnika bez przystosowanego maksymizera należy zasilić go z krótszej baterii czyli napięcia poniżej 12V
Napisano 04 luty 2021 - 11:07
Jako, że silnik został nabyty, poszukuję jeszcze jakiejś baterii. Po przeszukaniu zasobów światowej wiedzy, zrodziło się pytanie, czy ktoś używał akumulatorów Koyosonic serie NPC lub NPCG (Deep-cycle) czerwone i szare, czy nie ma sensu dopłacać niemalże dwukrotnie do tych serii i kupić zwykłego AGMa o podobnej pojemności? Na wadze aż tak mocno m i nie zależy, bo akumulator będzie cały czas na łódce i ładowany z panelu słonecznego.
Napisano 04 luty 2021 - 11:16
Ile ten żelowy NCPG kosztuje i jaka pojemność ?
Napisano 04 luty 2021 - 13:45
Baterie Koyosonic: NPC 100 - ok. 800 zł NPCG - 985 zł (ten ma w opisie , że większa o około 40% ilość cykli przy głębokim rozładowaniu) a AGM - 610 zł
Napisano 04 luty 2021 - 13:55
Za tą cenę masz markowy żelowy SSB SBCG z dłuższą żywotnością. Bez sensu ten Koyosonic.
Napisano 04 luty 2021 - 14:01
Napisano 04 luty 2021 - 14:23
Za tą cenę masz markowy żelowy SSB SBCG z dłuższą żywotnością. Bez sensu ten Koyosonic.
Jeśli o tych akumulatorach piszemy, to znalazłem coś poniżej tej kwoty nawet. https://www.akumulat...ups-p-2347.html
Używałem NPCG-100Ah przez dobre 2 sezony z silnikiem max. 50A. Zawsze z miernikiem. Po tym okresie nie było widać utraty pojemności. Z dystrybucji Tokarex, w kwocie ~1000,00 PLN.
Też myślałem,że waga nie będzie miała dla mnie znaczenia - na chwilę obecną mam inne zdanie. Waga spora.
Na tym etapie przygotowuję, że wszystko będzie na łódce i akumulator zostaje tam do zimy. Regulator napięcia mam pod zwykły akumulator i nie chciałbym już kombinować. Także dźwigane jak na razie nie będzie.
Napisano 04 luty 2021 - 14:24
Jeśli o tych akumulatorach piszemy, to znalazłem coś poniżej tej kwoty nawet. https://www.akumulat...ups-p-2347.html
Na tym etapie przygotowuję, że wszystko będzie na łódce i akumulator zostaje tam do zimy. Regulator napięcia mam pod zwykły akumulator i nie chciałbym już kombinować. Także dźwigane jak na razie nie będzie.
Tak, firma jest topowa i gdybym wybierał to brałbym SSB.
Napisano 04 luty 2021 - 14:30
Dzięki wielkie, tak zrobię.
Napisano 04 luty 2021 - 17:00
Potwierdzam, opisywałem już tu na forum "czerwonego" SSB (czerwone napisy), który wytrzymał 9 albo 10 sezonów pływania. Teraz pływa jego następca (też SSB), zaś poprzednik dociąża dziób jako rezerwa
Napisano 05 luty 2021 - 11:49
Panowie, jeszcze jedno pytanie, zrodziło się zupełnie przypadkiem po rozmowie z dystrybutorem SSB i sprzedawcą od którego kupiłem regulator napięcia. Firma 4sun - u nich kupiłem regulator napięcia do panelu słonecznego i oni mają swoje akumulatory Maxx, które podobno mają nie mieć dosypywanego szkła lub innych obciążników które "zwiększają" pojemność akumulatora, mają dwuletnią gwarancję - SSB rok no i przy odbiorze osobistym a mam kilka tylko kilometrów do nich, dadzą jeszcze jakiś mały rabat, i jeszcze teoretycznie jeśli regulator ładowania uszkodzi akumulator - to wszystko od jednego producenta. Czy ktoś się spotkał lub używał akumulatorów MAXX?
Napisano 05 luty 2021 - 12:02
Panowie, jeszcze jedno pytanie, zrodziło się zupełnie przypadkiem po rozmowie z dystrybutorem SSB i sprzedawcą od którego kupiłem regulator napięcia. Firma 4sun - u nich kupiłem regulator napięcia do panelu słonecznego i oni mają swoje akumulatory Maxx, które podobno mają nie mieć dosypywanego szkła lub innych obciążników które "zwiększają" pojemność akumulatora, mają dwuletnią gwarancję - SSB rok no i przy odbiorze osobistym a mam kilka tylko kilometrów do nich, dadzą jeszcze jakiś mały rabat, i jeszcze teoretycznie jeśli regulator ładowania uszkodzi akumulator - to wszystko od jednego producenta. Czy ktoś się spotkał lub używał akumulatorów MAXX?
Czemu kombinujesz? Który dystrybutor nie chwali swojego towaru? Bierz tego Maxa i powiesz nam jak za 4-8 lat będzie się miał.
Napisano 05 luty 2021 - 12:23
Czemu kombinujesz? Który dystrybutor nie chwali swojego towaru? Bierz tego Maxa i powiesz nam jak za 4-8 lat będzie się miał.
Kombinatoryka - druga nasza narodowa natura. No nie chciałbym być pierwszym testerem.
Napisano 06 luty 2021 - 08:01
Każdy aku który posiadam staram się co dwa/trzy miesiące podłączyć pod ładowarkę. W sezonie wiadomo jak najszybciej.
Parę dni temu okazało się ,że mój BANNER-ek oznajmił koniec swojego życia a jeszcze w październiku był w dobrej kondycji. Można tylko powiedzieć jak się dba to się ma
Chciałbym aby następne aku tak długo mi służyły jak ten Banner. Ile miał lat ?
Napisano 06 luty 2021 - 16:39
Życzę Ci żeby następny akumulator tak długo pracował 10 lat to sporo
Napisano 06 luty 2021 - 23:42
Ja mam taki https://www.sonarskl...0ah-p-1771.html. 9 pełnych lat użytkowania i nadal jest git.
Napisano 13 luty 2021 - 07:33
Napisano 13 luty 2021 - 08:03
Napisano 13 luty 2021 - 08:47
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych