Skocz do zawartości

KATALOG MULTIPLIKATORÓW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Oddaję do Waszej dyspozycji pierwszą wersję katalogu multiplikatorów. Dzisiaj usiadłem i przygotowałem arkusz (pierwszą wersję przygotował Pitt). Ponadto poświęciłem dzisiaj kilka minut na rozpoczęcie i wrzucenie tych danych, które mniej więcej pamiętam. Głównie zająłem się Shimano bo to moja ulubiona firma więc specyfikacje pamiętam mniej więcej na pamięć. Oczywiście będę uzupełniał brakujące dane w miarę sukcesywnie (głównie masy szpulki muszę odnaleźć bo gdzieś spisywałem ale nie pamiętam gdzie mam ten arkusz).

Jest jeszcze sporo luk ale .... postanowiłem już dzisiaj to wrzucić na forum byście pomogli mi w uzupełnianiu danych. Tak więc niniejszym proszę o pomoc i wspólną pracę nad ... największym w sieci katalogiem multiplikatorów. Wpisujemy do niego ile się da. Pobieramy katalog - kolejne wersje i uzupełniamy. Można też w niniejszym wątku podawać parametry a ja to uzupełnię.

To co ... pomożecie?

Pozdrawiam

Remek

Katalog multiplikatorow.xls

Opublikowano

dodałem curado D i millionaire 203 SW

tak na marginesie to fajnie by było gdyby była zakłądka Salt water albo fresh water to raz. a dwa wersjke shimano na rynek US maja VBS anie SVS różnica żadna, ale jak katalog ma być precyzyjny to trzeba to uwzglęnić

moja wersja

Opublikowano

@Remek

Fajnie to wszystko zrobiłeś. Dobrze mieć taka bazę danych na dysku nie trzeba przeszukiwać kilkadziesiąt stron w necie by coś znaleźć konkretnego. Jakiś czas temu zrobiłem samemu coś takiego co miało porównać specyfikacje multiplikatorów które biorę pod uwagę przy zakupie pierwszego zestawu castingowego. Piękna robotę wykonałeś :D

Pozdrawiam

Slider :D

Opublikowano
poprawiłem kilka błedów, warto by było abu mierzyc szpulki swoich multi, to nawazniejszy parametr. resztę można wykopać w necie. jedno pytanie na nkoniec czy calcutta 250 DC to klasa medium (M) ?? Bo jesli tak to jaki multiplikator jest klasy MH?
Opublikowano

Rok prawie mija od pierwszego mutlika <_<

Możę do katalogu dodać modele Viento, Fuego, Steez, SOL, Pixy i takie trochę zapomniane B)

Opublikowano

@pitt, @remek

Znakomity pomysł z tym katalogiem ! Jak będę miał chwilę też coś dopiszę, jeśli inni mnie nie ubiegną :mellow:

Najbardziej podoba mi się, poza walorem edukacyjnym, interaktywność tego pomysłu czyli to, że każdy może mieć swój wkład w budowanie wiedzy dostępnej na portalu. Super.

Tylko że jakaś weryfikacja chyba być musi, bo widzę że ktoś wpisał Magforce V przy Daiwie Procaster 100HL a ona ma przecież najzwyklejszego magforce..

Opublikowano

Remek, super pomysł :D, teraz kazdy poczatkujacy castingowiec ma wszystko jak na dłoni.

Swoją drogą to widać ze Daiwa nie cieszy sie zbytnią popularnoscią a przeciez jest Zillon Steez itp ;)

Opublikowano

bo taka polska choroba ;) :mellow:

O Daiwę trzeba zapytać, Spigota, Jozka czy Kuzyna, bo narazie chyba cisza..

co do Steeza czy Zilliona to w PL sa one rzadsze bo stosunek mozliwosci do ceny jest jakby mniejszy niz w przypadku Metranium, Curado czy Chronarcha.

Zresztą czy tylko w PL ???

Ostatnio na TT była ankieta jakiego multi najczęściej uzywacie i nawet w US shimano wygrywa, jesli mogę uzyć tego słowa, z innymi producentami.

pozd JW :D

Opublikowano

Swoją drogą to widać ze Daiwa nie cieszy sie zbytnią popularnoscią a przeciez jest Zillon Steez itp ;)

bo taka polska choroba ;) :mellow:

Witam,

Szkoda z drugiej strony ze sie tak dzieje. Daiwa ma wiele udanych modeli jak chociazby Luna, super do ciezszego lowienia, najlepsza wedlug wielu Pixy do super lekkiego castingu.

Zostal tez ITO Monoblock, bazujacy wlasnie na Daiwie ale to juz inna historia.

Pozdrawiam,

Bujo

post-322-1348913729,498_thumb.jpg

Opublikowano

Czesc,

Monoblock nie jest multikiem do najlzejszych przynet. Dobrze rzuca sie gdzies tak od 10-12 gram. Gorna granica jest ciezka do okreslenia. Musze go kiedys zalozyc do Mephisto i poprobowac. Solidnosc konstrukcji powinna pozwolic na uzywanie 100 gramowych przynet- tylko po co? Zostal on stworzony do innych zadan.

Lapalem nim troche uzywajac Jabberwocka FTi widocznego na zdjeciu. Stanowia idealna pare :D :D :D Przynety lataly jakby troche dalej niz z 201DC.

Pozdrawiam,

Bujo