Bliskie spotkania trzeciego stopnia - nasze przegrane i inne historie
#201 OFFLINE
Napisano 29 październik 2013 - 17:43
#202 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2013 - 09:33
Przykra sprawa , nie chciałbym się znaleźć na Twoim miejscu...
A co do przegranych , dużo ich nie odnotowałem ale ostatnia porażka mnie wiele nauczyła.A było to tak...niedzielny poranek , deszcz cały czas mocno siąpił a ja nieugięty próbuję dopaść jakiegoś fajnego bolka na główkach pod Szczecinem.Po wrzuceniu do wody wszystkich wabików nadeszła chwila zwątpienia...i postanowiłem porzucać chwilę za szczupakiem w klatce lecz po kilku chwilach udało mi się zaobserwować , że coś goni drobnicę w warkoczu.Szybka zmiana wabika na soula 5 od huntera... rzut , dwa-trzy obroty korbą i siedzi ! Piękny boleń , przewalił mi się z 4-5 metrów ode mnie pokazując się w pełnej okazałości - grube , spasione 80+ , po chwili odjazd na 3-4 metry ... niestety długo się nim nie nacieszyłem , zapomniałem wyregulować hamulca po wcześniejszej próbie złowienia szczupaka + rapa zapięta za jedną małą kotwice :/
Nauczyłem się dwóch rzeczy : hamulec rzecz święta i od tamtej porażki zawsze jest idealnie wyregulowany ... a druga sprawa - kotwice muszą być najlepszej jakości żeby nie było sytuacji , że się rozgięły jak w tym wypadku.Możliwe , że gdybym miał mocniejsze kotwy to zdążyłbym odkręcić hamulec przed rozprostowaniem kotwicy.
Efektem ubocznym tego wszystkiego był jeszcze złamany wobler
Przemek, smutna historia. Współczuję a zarazem brawa za Twoją postawę.
@maniek, główki pod Szczecinem to jakieś 30-40km w górę rzeki...
#203 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2013 - 11:52
#204 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2013 - 12:16
#205 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2013 - 16:57
Kończę z wędkarstwem, człowiek od czerwca jeździ za sandaczem, masa godzin spędzona nad wodą, wiele wyrzeczeń, miliony ukąszeń komarów echhh, wreszcie jest !!!! piękne pstryk daleko w warkoczu główki, zacięcie i miły duży pulsujący ciężar na końcu zestawu zwiastujący ładną rybę, po kilku minutach mozolnego holu pod nogami ukazuje się piękna mamuśka sandacza na oko spokojnie 90+, majestatycznie kładzie się na boku, przy próbie podebrania zebrała siły na ostatni odjazd i ...... luz !!!! plecionka smętnie zwisa ze szczytówki kija, nie wierzę ku....a nie wierzę aż się ryczeć chce. Przecież i tak wróciłaby do wody ale bez gumowego kolczyka w paszczy, niestety przypon Dragon Surflon do 9 kg nie wytrzymał presji.....
Wodom cześć
DSC07630.jpg 36,46 KB 52 Ilość pobrań
#206 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2013 - 17:05
Kończę z wędkarstwem, człowiek od czerwca jeździ za sandaczem, masa godzin spędzona nad wodą, wiele wyrzeczeń, miliony ukąszeń komarów echhh, wreszcie jest !!!! piękne pstryk daleko w warkoczu główki, zacięcie i miły duży pulsujący ciężar na końcu zestawu zwiastujący ładną rybę, po kilku minutach mozolnego holu pod nogami ukazuje się piękna mamuśka sandacza na oko spokojnie 90+, majestatycznie kładzie się na boku, przy próbie podebrania zebrała siły na ostatni odjazd i ...... luz !!!! plecionka smętnie zwisa ze szczytówki kija, nie wierzę ku....a nie wierzę aż się ryczeć chce. Przecież i tak wróciłaby do wody ale bez gumowego kolczyka w paszczy, niestety przypon Dragon Surflon do 9 kg nie wytrzymał presji.....
Wodom cześć
Właśnie z takich powodów zminimalizowałem "żelastwo" w zestawie łowiąc na gumy jedynie do agrafki. Ogólnie to te przypony dragona mają agrafki i krętliki do d**y
#207 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2013 - 20:10
i do du.... mają tez mocowanie linki - która zamiast pękać się wysuwa z mocowań. Brawo i żal.
#208 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2013 - 22:28
Wodom cześć
Przypon trzeba mieć bo jak zębaty siądzie to też będzie płacz tylko wg mnie założyłeś za słaby. Ja ostatnio łowiłem 18kg. Przypon nie ma znaczenia jeśli chodzi o branie, gdybyś miał założony mocniejszy ten sandacz też by wziął tylko by wyjechał na brzeg. Człowiek uczy się na błędach, szkoda że na takich 90cm sandaczowych.
#209 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2013 - 13:24
Wodom cześć
cholerka szkoda.. te dragony to straszna lipa. Zawiódł mnie już kilka razy.. teraz poniżej 13 kg nie schodzę.
#210 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2013 - 15:53
Wodom cześć
1 czerwca 2012, Wisła.
Taki sam przebieg holu sandacza o równie imponującym rozmiarze. Odjazd na krótkim dyszlu w momencie dotkniecia ryby ręką i.... przypon od smoczej firmy nie wytrzymuje,pęka w połowie.
#211 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2013 - 11:12
22.04.2006 polowanie na jazioklenie na Odrze w okolicach Widuchowej. Na końcu zestawu black fury nr 1. Piękna branie warkoczu, kilka potężnych szarpnięć i ... kocia morda oraz taka niespodzianka na końcu zestawu; Spinwal:
kretlik.jpg 65,33 KB 25 Ilość pobrań
Obstawiam sporego bolenia. Niestety odpłynął z blaszką...
- piotro82 lubi to
#212 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2013 - 17:31
#213 OFFLINE
Napisano 15 listopad 2013 - 13:15
zdarza się ze w sklepie w którym kupuje nie ma samych agrawek, więc kupuje z krętlikiem którego od razu odcinam, kilka razy krętlik zawinił....
#214 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2013 - 11:15
To ja przyłącze się do przykrych wspomnień z przyponami Dragona w roli głównej...
Dołek za warkoczem główki, wyjeżdżają dwa krótkie sandaczyki. Stoję pukam dalej dno.
Pyk siedzi... nie k.. zaczep. Nie, zaczep rusza, hamulec gwiżdże, rybka zjeżdża z nurtem...
Nagle stop i luz... i wyciągam takie cudo. Agrafka do 12 kg.
1378805_10201231956294703_458041960_n.jpg 26,07 KB 8 Ilość pobrań
Wmawiam sobie ze to sumek był, bo jak pomyśle że to piesek to słabo mi się robi...
#215 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2013 - 11:36
Dragony bardzo słabe. Z przyponu agrafki pekają nagminnie, krętliki się wyciągają.
22.04.2006 polowanie na jazioklenie na Odrze w okolicach Widuchowej. Na końcu zestawu black fury nr 1. Piękna branie warkoczu, kilka potężnych szarpnięć i ... kocia morda oraz taka niespodzianka na końcu zestawu; Spinwal:
Obstawiam sporego bolenia. Niestety odpłynął z blaszką...
To na pewno spinwal?
#216 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2013 - 15:30
Według mojej oceny agrafka nie była zapięta.
#217 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2013 - 18:30
zapięta była na pewno, dlatego ,że odłamana jest część o którą się zapina.
#218 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2013 - 19:26
Tak czy tak szkoda że rybka z kolczykiem poszła.
#219 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2013 - 20:31
Dragony bardzo słabe. Z przyponu agrafki pekają nagminnie, krętliki się wyciągają.
To na pewno spinwal?
Na 100% tylko Spinwali używam.
Ostatnio kupiłem Dragony Spin Lock ( https://www.tamaj.pl...spinn-lock.html ) , bo innych nie było, sprawiają wrażenie mocnych. Ale po tym co tu widzę to zaczynam mieć wątpliwości ...
#220 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2013 - 21:24
Wrzuć mi proszę na pw lub tu fotke tego przyponu czy agrafki z folijką.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych