Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Noszę się z zamiarem zakupu SPRO Nova ale chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś go posiada i może powiedzieć coś na jego temat. Chciałbym go używać do średnio ciężkiego spinningu.

Mam Red Arc'a i jestem z niego bardzo zadowolony tyle, że jest on za lekki do posiadanego przeze mnie wędziska. Teoretycznie mógłbym kupić większego Arc'a ale mam okazję w tej samej cenie kupić Nova. Czy te kołowrotki są podobne, czy nie? Może ktoś ma porównanie?

Opublikowano

są podobne lecz nie do końca RED ARC TUFF-BODY ma 9 łożysk

NOVA ma 6 łożysk

RED ARC jest FD

NOVA RD

moim zdaniem pomimo że NOVA ma 6 łożysk kręci się o wiele lepiej mam wrażenie że jest bardziej spasowana.

post-677-1348913744,856_thumb.jpg

post-677-1348913744,9005_thumb.jpg

Opublikowano

Dzięki za info

Niewiele jest o tym kołowrotku w sieci (chodzi mi o opinie użytkowników). Jak kupowałem RedArc'a to wypracowania na jego temat czytałem :D. Jedyne opinie na temat Spro Nova słyszałem od ludzi łowiących na feedera.

Zdecydowałem, że go kupię. Najwyżej też będę go miał do okazjonalnego feedera, czy spławika.

Opublikowano

Miałeś rację spigot! :D

Właśnie pokręciłem sobie Arc-iem i kupioną dzisiaj Novą 730. Nova kręci się lepiej. Dodatkowo lepiej wyważyła mi kijek(takie było jej dodatkowe zadanie). Mam nadzieję, że będzie się ładnie sprawowała.

Odnoszę jednak wrażenie, że hamulec w Arc-u jest lepszy ale może jest to kwestia wyrobienia. Wszystko okaże się za tydzień jak w końcu rozpocznę sezon :mellow: po zakończeniu tej piep... sesji

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Myślę, że wart swojej ceny (ja dałem za niego 315zł).

Przed zakupem lepiej żebyś go miał w ręku, sprawdź działanie hamulca.

Opublikowano

Odnoszę jednak wrażenie, że hamulec w Arc-u jest lepszy ale może jest to kwestia wyrobienia. Wszystko okaże się za tydzień jak w końcu rozpocznę sezon :mellow: po zakończeniu tej piep... sesji

Witam

To normalne, zawsze hamulec w kołowrotkach typu FD jest lepszy (precyzyjniejszy) niż w kołowrotkach typu RD. Zauważ że wszystkie kołowrotki z górnej półki mają przedni hamulec i chyba nie ma od tego wyjątku, przynajmniej jeśli chodzi o spinning. Jedyny kołowrotek jaki znam z dość precyzyjnym tylnim hamucem to był stary baitrunner (ale to inna beczka).

Pozdrawiam

• 3 miesiące temu...