Pierwszy zestaw castingowy
#141 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2015 - 19:54
Abu 4-5-6 mają tę same bebechy, więc teoretycznie nawet 4 jest mocniejsze, bo węższe....to i mniejsze przeciążenia.
#142 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2015 - 20:03
z góry dzięki za pomocPlecionka:Budżet- na pewno mniej niż na multiplikator.Na ten moment ma na oku jedynie Dragon Mulenium HD Fatso Jerk 25-60, chciałbym aby kij możliwie jak najmniej "pałowaty" ale radził sobie dobrze z przynętami o gramaturze 30-60g.Kij:Na bazie tego co wyczytałem w sieci rozważam:Multiplikator:-trollingu-kogutów 35g-jerków typu slider 10, fatso 10 itp.Chciałbym, że zestaw obsługiwał przynęty o gramaturze 30-60g, będzie używany do:Przeznaczenie:Witam,przymierzam się za złożenia swojego pierwszego w miarę uniwersalnego zestawu castingowego, będę wdzięczny za porady bardziej doświadczonych użytkowników.
Shimano Citica 201 E
Daiwa Taltua
SHIMANO Curado 201G7 Baitcaster ReelTu pytanie na który się zdecydować aby dobrze się komponował do całego zestawu, a może coś jeszcze innego?Budżet na mulitik do 600zł
Power Pro 0,15mm 9kg
gam8it
Hej !
Ja swojego pierwszego casta, składałem tak jak Ty pod w/w przynęty. Wybrałem Curado201DHSV i kij Lamiego z serii G1000. Jednak na czas reklamacji użytkowałem Dragona Millenium przez parę m-cy i złego słowa nie mogę napisać. Kij fajnie ładował wobki. Jednak nie wyciągnąłem dzięki niemu żadnego potwora , tak więc nie mogę nic więcej odnośnie amortyzacji tego patyka napisać.
Cały zestaw pracuje u mnie kolejny sezon bez szwanku.
Pozdrawiam
#143 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2015 - 20:04
Nie miałem tego na myśli ... chodzi mi o to ze JB jest dedykowany do dużych przynęt a c3 i c4 są dedykowane do przynęt ponad 200g? Jak wytrzymają to spoko nie powiedziałem ze nie wytrzymają...Czemu jb wytrzyma a tamte nie ?
#144 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2015 - 20:51
Szymon, a może nadeszła pora aby rady dla innych początkujących opierać na własnych.praktycznych doświadczeniach?
Bo cytowanie, nie zawsze dokładne, opinii innych jest właściwie tylko nabijaniem licznika postów.
- marcin.f, duży, minecjusz i 1 inna osoba lubią to
#145 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2015 - 21:31
Nie miałem tego na myśli ... chodzi mi o to ze JB jest dedykowany do dużych przynęt a c3 i c4 są dedykowane do przynęt ponad 200g? Jak wytrzymają to spoko nie powiedziałem ze nie wytrzymają...
wiesz nie o to zebym sie czepial - pytam z ciekawosci bo jak dla mnie JB byl c4 w przebraniu z troche lepszym hamulec rzutowym i nizszym przelozeniu. Myslalem ze moze cos je naprawde rozni. z c4 5601 mozesz rzucac 200 gramowymi klockami - co by tam mialo sie urwac ?
Użytkownik meme174 edytował ten post 09 marzec 2015 - 21:38
#146 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2015 - 21:32
Racja, przepraszamSzymon, a może nadeszła pora aby rady dla innych początkujących opierać na własnych.praktycznych doświadczeniach?
Bo cytowanie, nie zawsze dokładne, opinii innych jest właściwie tylko nabijaniem licznika postów.
Moim celem na tym forum nie jest nabijanie licznika a czerpanie informacji jak i ich udzielanie ...
#147 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2015 - 21:49
Szymon, Robert, bez obrazy, dobrze prawi. Z amatora nagle stałeś się doradcą. Nie ganię Twojego zapału. Niewątpliwego zresztą, jednakże raczej praktyką nie popartego.
#148 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2015 - 21:53
Pozdrawiam!
#149 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2015 - 21:58
Bo Szymonie fajny chłopak jesteś. Aktywnie uczestniczysz i udzielasz się nawet na dwu forach. Masz ambicję, zapał i potencjał, który bardzo szanuję u młodych (niektórzy mówią nawet, że "masz jaja") ... i nie zmarnuj opinii na swój temat. Wszystkie te pozytywne cechy, dosmakuj jeszcze garścią pokory i szczyptą samokrytyki. Jestem pewien , że jeszcze nas zaskoczysz i niech to będą wyniki wędkarskie
#150 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2015 - 22:10
Dzięki RobertBo Szymonie fajny chłopak jesteś. Aktywnie uczestniczysz i udzielasz się nawet na dwu forach. Masz ambicję, zapał i potencjał, który bardzo szanuję u młodych (niektórzy mówią nawet, że "masz jaja") ... i nie zmarnuj opinii na swój temat. Wszystkie te pozytywne cechy, dosmakuj jeszcze garścią pokory i szczyptą samokrytyki. Jestem pewien , że jeszcze nas zaskoczysz i niech to będą wyniki wędkarskie
#151 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 07:44
panowie potrzebuje na szybko informacji, czy Daiwa T3 1016SHL-TW poradzi sobie z przynętami 20-60 g,
w sieci trudno o taka informację,
specyfikacja:
- przełożenie : 7.1
- moc hamulca : 5.0 kg
- waga : 180 gram
- pojemność : (0.330mm)-100m
- długość nawijanej linki ( 1 obrót korbką ) : 75 cm
- ilość łożysk : 8/1
z góry dzięki!
Użytkownik gam8it edytował ten post 14 marzec 2015 - 07:48
#152 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 10:00
#153 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 10:04
Tego modelu nie miałem w łapie ale i ja poszukałem w necie. Wg tego da radę spokojnie. Inny Daiwy, którw znam w tej klasie ogarniają takie gramatury. I jeszcze patrząc na informacje zamieszczone na pudełku a dotyczące pojemności szpulki: nie bez powodu zapewne dane podawane są dla bardzo mocnych linek
#154 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 17:48
Podpinam się pod temat. Też zamierzam zacząć przygode z jerkami (slider 7,10, maxymalnie fatso10s itp) a więc szukam kijka który mi to elegancko obsłuży, a że jestem w temacie zielony to szukam pomocy i mam 3 opcje do 200zł
Dragon HD Millenium Fatso Jerk 1,95m 25-60g (na temat tego kijka znalazłem najwiecej informacji w większości pozytywnych)
Cormoran K-DON Jerk 1,95m 20-60g (troche lżejszy od Dragona natomiast bardzo mało na jego temat)
Mikado Sakana Hanta Jerk 2,10m <60g (najtańsza opcja i brak jakiejkolwiek informacji)
Jeżeli ktoś miał okazje używać albo chociaż trzymać w ręku któryś z kijków to bardzo proszę o opinie. Pozdrawiam
#155 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 17:55
Bierz dragona.....jest jeszcze wersja Express cast też fajne patyki
#156 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 17:58
no właśnie jeśli dałobyrade to chciałbym takiego kijka w wersji spin czyli pod zwykły kołowrotek. Jeśli macie jakieś inne propozycje to też wchodzą w gre
#157 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 18:33
Już coś chciałem doradzić ale w temacie wersji pod spin ... to ja milczę
#158 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 18:34
Naprawdę dobrze go wspominam
#159 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 19:58
Dragon o tyle dobry, bo sprawdzony w boju. Co do Cormorana. Masz rację, mało opinii. Ja mam TR-5 o niższym c.w (już nie produkowany) . Leży mi jego akcja i wykonanie za tą kasę.Cormorany są wizualnie ładniejsze niż Dragony, jednakże tej serii w łapie nie miałem. Niewykluczone, że jakbyś mógł pomacać, to wybór może padłby na Cormorana.
#160 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 20:13
No dobra. Z powodu awarii mojego kija pożyczyłem na trzy tygodniowy wyjazd urlopowy tego Cormorana do 60g (w cascie). Potem zastanawiałem si e na cholerę wywalam kasę na jakieś cudaki? W mojej ocenie zdecydowanie lepszy od Dragona Millenium. Lżejszy , lepiej wyważony (choć znam Dragona i bardzo szanuję za trwałość i przewidywalność konstrukcji ) Cormoran ma konstrukcję 1/3 dolnik+ 2/3 szczytówka...prawie jedno skład. Super za tę kasę
Użytkownik BOB1 edytował ten post 14 marzec 2015 - 20:15
- Novis i dziamber lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych