Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Shimano Stella SW 2013

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
432 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 29 czerwiec 2016 - 08:20

Jestem ciekaw czy da się upchać bebechy ze Stelli  2013 SW PG do Stelli 4000 SW z 2008 roku . Do mojego łowienia ta 4000 SW z 2008 jest dużo za szybka do połowów troci .Niech nikt nie piszę aby kręcić wolniej , proszę :) Przyzwyczajenia to jednak druga natura człowieka i zazwyczaj jest tak, że koncentracji wystarcza na godzinkę a potem kręci się już normalnie ,czyli za szybko . 5000 SW  PG która tak "zaczarowała" Arka jest dla mnie  deczko za ciężka i jakoś nie mogę się przełamać do gabarytów , mimo że technika trzymania kija "pod pachą" niweluje całkowicie problem dużej wagi ale jednak jakieś wewnętrzne opory zostały , stąd pytanko czy można zaryzykować i kupić przekładnie od 5000 PG i wymienić ? Rozumiem że kolega @krab robił zamianę na modelach z 2013 roku

#282 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 29 czerwiec 2016 - 08:58

Do 2008 nie wrzucisz części z 2013. Zupełnie inaczej rozwiązany jest posuw szpuli....

#283 OFFLINE   Krab

Krab

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • Lokalizacjanad Drwęcą
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Bartosiak

Napisano 29 czerwiec 2016 - 09:26

Jestem ciekaw czy da się upchać bebechy ze Stelli 2013 SW PG do Stelli 4000 SW z 2008 roku . Do mojego łowienia ta 4000 SW z 2008 jest dużo za szybka do połowów troci .Niech nikt nie piszę aby kręcić wolniej , proszę :) Przyzwyczajenia to jednak druga natura człowieka i zazwyczaj jest tak, że koncentracji wystarcza na godzinkę a potem kręci się już normalnie ,czyli za szybko . 5000 SW PG która tak "zaczarowała" Arka jest dla mnie deczko za ciężka i jakoś nie mogę się przełamać do gabarytów , mimo że technika trzymania kija "pod pachą" niweluje całkowicie problem dużej wagi ale jednak jakieś wewnętrzne opory zostały , stąd pytanko czy można zaryzykować i kupić przekładnie od 5000 PG i wymienić ? Rozumiem że kolega @krab robił zamianę na modelach z 2013 roku

Tak ostatnie posty dotyczą podmianki w 2013. Było to o tyle niebezpieczne, że nie ma wersji 4000 PG. A 5000 niekoniecznie mogła miec te same podzespoły.
Jedno mnie dziwi. Czemu taką zawiłą droga chcesz podążać. Zakładam, że masz 08 SW XG. Kilka lat wcześniej nie mogąc kupić 2008 SW PG zrobiłem podobny manewr. Kupiłem XG i wrzuciłem bebechy od wersji PG.
Waga wersji XG i PG z 2008 roku jest moim zdaniem identyczna (350g) pod warunkiem, że obie mają założone te same knoby. Ponadto jak wcześniej pisałem model 13 jest cięższy od 08.

#284 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 29 czerwiec 2016 - 13:04

Mam model z 2008 roku o przełożeniu 6,2 : 1 , aż wstyd się przyznać ale nawet nie wiedziałem że był model PG  .Kupiłem model 4000 SW bez żadnego innego opisu i teraz chcę z niego zrobić model wolniejszy . Pytanie zadałem bo jak już wspomniałem nie wiedziałem o istnieniu PG z 2008 roku.

Oto egzemplarz który posiadam ,opisany tylko jako SW i nic więcej.

cfe797dea20498d4.jpg

#285 OFFLINE   Krab

Krab

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • Lokalizacjanad Drwęcą
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Bartosiak

Napisano 29 czerwiec 2016 - 13:05

No i fajnie. U nas chodził jako SW-A. Tylko taki był dystrybuowany na Europę. To odpowiednik japońskiego HG. Teraz spokojnie możesz zmienić to na PG. Na plat.jp znajdziesz co potrzeba ;)

Użytkownik Krab edytował ten post 29 czerwiec 2016 - 13:12

• Guzu lubi to

#286 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 29 czerwiec 2016 - 13:10

No i fajnie. Teraz spokojnie możesz zmienić to na PG. Na płat.jp znajdziesz co potrzeba ;)

Dzięki za pomoc 

#287 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 29 czerwiec 2016 - 14:23

Widze ze każdy z utęsknieniem chciał by zeby nowa Stella 13 wazyla 350 gr. Odchudzić kołowrotek 30-40 gr to nie zaden problem potrzeba tylko na to niestety $$$$$ moje maxel szpole napewno ważą mniej jak fabryczna ,carbon knob ,after market raczka i 30 gr poszło w swiat tu macie link na jedna z odchudzających/tuningujacych stron http://www.hedgehog-...jp/product/1886 Na tej stronie znajdziecie tez orginalne szpolki raczki smary łożyska czesci zamienne i różne cudeńka do baitcasting i spinningowych strona bezpieczna kupowałem tam szpule do 30000 i czesci do ryoga 2025 

Użytkownik sharkfishing edytował ten post 29 czerwiec 2016 - 14:40

• homax lubi to

#288 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15674 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 29 czerwiec 2016 - 21:50

Gdyby komuś zalegała taka gwiazdka 01 albo 08 SW 4000/5000 PG ewentualnie HG to proszę o informację na priv. 2013 mnie nie interesuje.

#289 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 29 czerwiec 2016 - 22:54

Gdyby komuś zalegała taka gwiazdka 01 albo 08 SW 4000/5000 PG ewentualnie HG to proszę o informację na priv. 2013 mnie nie interesuje.

Andrzej, Ty stellę chcesz kupić?To jakaś nowinka?

#290 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 29 czerwiec 2016 - 23:23

Bo Stellka moze byc prawie tak dobra jak Biomek, warto posiasc 😏

#291 OFFLINE   gulf

gulf

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 30 czerwiec 2016 - 00:51

Mam model z 2008 roku o przełożeniu 6,2 : 1 , aż wstyd się przyznać ale nawet nie wiedziałem że był model PG  .Kupiłem model 4000 SW bez żadnego innego opisu i teraz chcę z niego zrobić model wolniejszy .

Mam kpl bebechy ale koło główne ma fabryczny feler . W dwóch miejscach pokazała się korozja punktowa .  Jeżeli jesteś zainteresowany pisz na priva , zrobię dokładne fotki tej korozji . Kupiłem XG z tymi PG w środku , dla mnie za wolne PG to wstawiłem oryginalne XG .

#292 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15674 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 czerwiec 2016 - 01:12

Andrzej, Ty stellę chcesz kupić?To jakaś nowinka?

Bo Stellka moze byc prawie tak dobra jak Biomek, warto posiasc

Chcę z ciekawości chwile w fotelu pokręcić :P . Biomek ma dożywocie.

A Stelka nówka też wkrótce zagości. Czy na dłużej? Któż to wie? He.

A to że Stelka lepsza to każdy głupi wie. Nawet ja.

Dla obserwatorów - mam nawet gwiazdkę 98. 95 i 98 to dla mnie najładniejsze Stelki ever.

Poluję na taką 95. Miałem i niepotrzebnie się pozbyłem. Ta szeroka dupcia  :wub: .

W Twinka i Stelkę z górnym wałkiem posuwu nie wejdę. Wiem to i owo :rolleyes:

• Jozi lubi to

#293 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 30 czerwiec 2016 - 05:35

I masz racje to nie sa wytrzymałe kołowrotki przynajmniej Stella14 

#294 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów

Napisano 30 czerwiec 2016 - 10:32

Dla 95% z nas są na dożywocie przy łowieniu w PL.......  Raptem  niecałe dwa lata minęło i juz komuś udało sie zaorać Stelle 2014? nawet bez SW? Wątpie.....

A z czym jest ten górny posuw z mikromodułem gorszy od dolnego? Napęd przenosi i tak " metalowe" kółko i dopiero na te małe koła zębate......  więc jeśli są obawy o te małe ząbki to nic im sie nie stanie bo nie ma tam az tak duzych obciażeń... To że szumi? Tylko w fotelu...niestety wieksza ilość współpracujących elementów i mogą pojawic się te że tak nazwę "szumy" ......i tyle....... Jest takie samo prawdopodobieństwo że jak będziesz szarpał sie  z zaczepem to obydwa napędy  popsujesz ...a nie wiem czy więcej szkód  nie zrobisz w dolnym..........jesli chodzi o koszty naprawy .......Poproszę o fotkę zajechanego TP '15 lub Stellki' 14 bo nie uwierze :-)

Jedyne do czego ja bym sie przyczepił to wykonanie niektórych elemantów w TP'15 a dokładnie sposób zamocowania elemantów. W Gwiazdce jest juz inaczej i jest ok. Ale to bardziej moje czepialstwo.....

Użytkownik przemow edytował ten post 30 czerwiec 2016 - 10:51

#295 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 30 czerwiec 2016 - 11:49

Powiem to tak nie znam Twojej definicji zajechane ale doprowadzenie do stanu technicznego ze chodziły jak chińskie z jednym lozyskiem z odlazonca a nie odrapana farba dwóch kołowrotków 2500 i 3000 zajęło mi niecały rok a mojemu koledze ktory jak wspomniałem gdzies wyżej dorabia na sprzęt lapaniem niecale pol roku zeby nie dramatyzowac ok 6 mies z obydwu zaczęła schodzić farba shimano tlumaczy ze to nie slonowodny kołowrotek i ze przy myciu freshwater wpycham kryształki soli pod malowane elementy i do środka ok mialem 07 służyła mi dokładnie do tych samych zadań czyli do łowienia makreli i sprzedałem ja prawie jako nowy kołowrotek następna wazna dla mnie sprawa były nie rozwodzac sie luzy i praca jak w chińskim podlodowym kołowrotki za 15$ po roku albo lepiej katowania przez mojego 4 letniego syna obydwa kołowrotki skończyły w wyżej wymienionym stanie po mniej jak rok i w porównaniu do mojej stelli z 1995 roku ktora śmiga jak prawie nowy kołowrotek nie wspominając juz o 08 czy 13 sw w mojej opini nie jest udana konstrukcją wnioskuje to z własnych i kolegów lowiacych ze mna doświadczeń pomijając ze zrzuca farbę jak waz skure to pod względem techniczny jest mniej wytrzymalym modelem jak poprzedniczki a myślę ze znajdziecie w sieci setki przykładów ze słodkowodnych modeli używa sie do inshore game i to by bylo na tyle z mojego punktu widzenia przepraszam za blendy i ortografię 

#296 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 30 czerwiec 2016 - 11:59

Dodam male sprostowanie 2013 swb jak tylko sie pokazał miał braki i niedociągnięcia rdzewieja szpole i miała duzo wiecej luzow jak modele z dnia dzisiejszego ( stwierdzam to na własnym przykładzie 30000 miałem jeden z pierwszych i mam zeszło roczny dla ciekawości dodam ze aftermarket czesci jak szpole czy raczki nie maja tego problemu z korozja ) 

#297 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów

Napisano 30 czerwiec 2016 - 12:09

Twoje łowienie to jest jak chodzenie po linie bez zabezpieczeń nad 300 metrową przepaścią.................  Podejrzewam że ponad 50 % (jak nie 75%) modeli Sw  w PL łowi tylko i wyłącznie w słodkiej wodzie..i ryby co najmniej połowe mniejsze niz Ty .................ot takie podejście że kupuje sie 10 razy mocniejszy młynek niz potrzeba............To że jakość nawet Stelli leci po równi pochyłej to się zgodzę ale nie dajmy się zwariować.....to dalej jest najmocnieszy i topowy  młynek z Shimano.. .....

Ktoś od tej strony zacznie czytać wpisy i stwierdzi że Stella Sw jest do d...py.......a wcale tak nie jest... 

Ty powinnes przy kazdym wpisie załączać fotki potworów  jakie ciągasz ......wtedy będzie obiektywnie dlaczego masz takie zdanie :-)))))))))))))))

PS. Jak ja bym chciał mieć dostęp do takich kijanek  :-))))))))

#298 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów

Napisano 30 czerwiec 2016 - 12:11

Dodam male sprostowanie 2013 swb jak tylko sie pokazał miał braki i niedociągnięcia rdzewieja szpole i miała duzo wiecej luzow jak modele z dnia dzisiejszego ( stwierdzam to na własnym przykładzie 30000 miałem jeden z pierwszych i mam zeszło roczny dla ciekawości dodam ze aftermarket czesci jak szpole czy raczki nie maja tego problemu z korozja ) 

Ilu jest łowiących modelami 30000 w PL? :-)))))) Do Twojego łowienia to by się lepiej jakaś betoniara multik przydał a nie stała szpula ;-)))))

Użytkownik przemow edytował ten post 30 czerwiec 2016 - 12:14

• saitt lubi to

#299 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 30 czerwiec 2016 - 12:55

Chyba sie źle rozumiemy ale chyba z winy mojego wyslawiania po pierwsze nie probuje zrobic w oczach urzytkownikow forum z 2014 modelu bubla bo nim nie jest ale jak zauważyłeś nie za wiele jest osób w Polsce lowiacych na 30k tak jak zapewne nie za wiele jest wedkarzy ktozy jednego dnia lawia szczupaki lub trocie a następnego makrele lub blue fish właśnie do tych osób adresuje moje wypowiedzi ktorzy planuja lub rozważają zakupienie np: 14/4000 do łowienia szczupaków w Szwecji i okazjonalnie na fiordy w Norwegii zeby podkreślić ze 2014 model nie nadaje sie na słona wodę w przeciwieństwie do poprzednich modeli po drugie w wielu miejscach na swiecie ( USA New Zealand Australia Polinezja )lokalne wladze nie pozwala Ci lowic na duże multiplikatory z brzegu ze wzglendu na zakaz łowienia rekinów z londu co ma je rzekomo przyciągać do plaż co oczywiście jest bzdurą bo 85% rekinów to shallow water fish a nikt w przepisach nie uwzględnił ze pojawia sie spinningowe kołowrotki na ktore wchodz prawiei kilometer 100 lbs linki czyli podobnie co na 14/0 senator a drag początkowy jest większy jak w starszych modelach multiplikatorow  a co do braku betoniarek to myślę ze wszystkie moje betoniarki czyli jak ja na to patrze od 30 na 130 kończąc myślę ze z podpientymi wedkami we dwóch na raz do samochodu sie nie zabierzemy a moja zona okresla to mianem choroby psychicznej z ktora mi jest calkiem dobrze a wracając do tematu TO MOJE OBSERWACJE NA WLASNYM SPRZĘCIE SPROWADZAJA SIE DO WYDANIA OVIEKTYWNEJ OPINI ZE 2014 MODEL NIE NADAJE SIE DO HYBRYDOWEGO ŁOWIENIA TZN SŁODKA/MORSKĄ WODA i chyba cały ten temat powstał bo co niektórzy rozważają zakup 2013 sw na takowe właśnie łapanie 

• przemo_w lubi to

#300 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 30 czerwiec 2016 - 13:03

Twoje łowienie to jest jak chodzenie po linie bez zabezpieczeń nad 300 metrową przepaścią.................  Podejrzewam że ponad 50 % (jak nie 75%) modeli Sw  w PL łowi tylko i wyłącznie w słodkiej wodzie..i ryby co najmniej połowe mniejsze niz Ty .................ot takie podejście że kupuje sie 10 razy mocniejszy młynek niz potrzeba............To że jakość nawet Stelli leci po równi pochyłej to się zgodzę ale nie dajmy się zwariować.....to dalej jest najmocnieszy i topowy  młynek z Shimano.. .....

Ktoś od tej strony zacznie czytać wpisy i stwierdzi że Stella Sw jest do d...py.......a wcale tak nie jest... 

Ty powinnes przy kazdym wpisie załączać fotki potworów  jakie ciągasz ......wtedy będzie obiektywnie dlaczego masz takie zdanie :-)))))))))))))))

PS. Jak ja bym chciał mieć dostęp do takich kijanek  :-))))))))

Tu się zgodzę z Tobą w kwestji procentów ja właśnie zwracam się do tych mniej jak 25% że na mieszane łapanie sie 14 raczej nie nadaje na słodko wodę myślę że dożywotnio na pstrągi Polskie szczupaki czy okonie co do jakości 2013 w szczególności modelu 4000-6000 nie mam żadnych zastrzeżeń uważam ze to najlepszy model jaki dotychczasowo wyszedł patrząc na całość jako produkt takie same mam zdanie na 2013/14 K 

Użytkownik sharkfishing edytował ten post 30 czerwiec 2016 - 13:08

• przemo_w lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych