Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łowienie białorybu na spinning

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4146 odpowiedzi w tym temacie

#3641 ONLINE   zmorces

zmorces

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 190 postów
  • LokalizacjaCiechanów
  • Imię:Paweł

Napisano 17 maj 2021 - 15:00

Ja główka wolframowa 0,4-0,5g z hakiem 14

#3642 OFFLINE   Andru77

Andru77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1803 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 17 maj 2021 - 20:12

Potwierdzam :)

Również potwierdzam wysoką jakość i skuteczność. Tak na dobrą sprawę to mając kilka wzorów i kolorów przynęt kolegi można z powodzeniem wystartować na każdą wodę. Nie tylko za białorybem.
  • nowwwak lubi to

#3643 ONLINE   zmorces

zmorces

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 190 postów
  • LokalizacjaCiechanów

Napisano 18 maj 2021 - 15:07

Ja z fishchaser śmiało polecam jeszcze pijawki, ta wersja mniejsza :)
  • nowwwak lubi to

#3644 OFFLINE   Dawido

Dawido

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 204 postów
  • LokalizacjaŚwiat daleki
  • Nazwisko:W.K.

Napisano 23 maj 2021 - 23:37

Sympatyczny leszcz, jednak niech nie zwiedze Was jego wielkość - wymęczony po tarle szedł jak szmata.

Załączone pliki

• nowwwak i Kolorowy lubią to

#3645 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 25 maj 2021 - 05:46

Co prawda z celowym nastawieniem na białoryb odwlekałem i tak na dobre zacząłem dopiero w ubiegłym sezonie. Z dotychczasowego mizernego doświadczenia, jako obciążenie paproszków chyba najlepiej zdały egzamin czeburaszki wolframowe. Co o tym sądzicie?

#3646 OFFLINE   kokosz77

kokosz77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 543 postów
  • Lokalizacjawww.madlen-styl.eu
  • Imię:M1CHAL
  • Nazwisko:Steszew

Napisano 27 maj 2021 - 07:16

Osobiscie nie uzywam czeburaszek , i nie chce tu umniejszcac ich łownosci , sam  lowien na gesto zarsnietym zbiorniku , z pomiedy trzcin oraz grazeli i grzybieni .Uzywam jigow od 0,3 do 1 grama  .No i u mnie  woda ma 4 m max :D

• Alexspin lubi to

#3647 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów

Napisano 27 maj 2021 - 08:51

(...)No i u mnie  woda ma 4 m max :D

To masz luksus. Głębokość najbliżej położonych łowisk w mojej okolicy (w promieniu 30km) waha się od 0,2 do 1,5m. Żeby wędkować na głębszej wodzie muszę wydłużyć promień do 80km. :(

#3648 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3019 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 27 maj 2021 - 09:15

E tam, nawet na Krzywiu jest głębiej ;)

• Alexspin lubi to

#3649 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów

Napisano 27 maj 2021 - 09:42

Wiem, że Ty wiesz, że mieszkam w Łodzi, ale wędkuję w Sieradzkim, Skierniewickim i Piotrkowskim. :) 

Użytkownik Alexspin edytował ten post 27 maj 2021 - 09:45

#3650 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3019 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 27 maj 2021 - 09:55

To poszukaj zalanych, 'niczyich' żwirowni. Jest ich trochę, białoryb, jak wzdręgi, czy karaski to we wszystkich znajdziesz no i przede wszystkim są głębsze niż 2 m i nie trzeba mieć żadnych zezwoleń :) Ja już chyba z 10 lat nie jestem członkiem PZW (czasem tylko jakieś dniówki wykupię) i bujam się między innymi po takich piczodołkach ;)

#3651 OFFLINE   drag

drag

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1654 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Andrzej

Napisano 27 maj 2021 - 12:33

To masz luksus. Głębokość najbliżej położonych łowisk w mojej okolicy (w promieniu 30km) waha się od 0,2 do 1,5m. Żeby wędkować na głębszej wodzie muszę wydłużyć promień do 80km. :(

No,ale żeby łowic czy też próbowac łowić białoryb to wody z kilkumetrową czy większą głębokością niekoniecznie potrzebne ;) Powiedziałbym wręcz że ta głębokość o której piszesz to wprost idealna.

• Alexspin lubi to

#3652 OFFLINE   ShadowStalker

ShadowStalker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 81 postów
  • LokalizacjaBdg/Gd

Napisano 07 czerwiec 2021 - 09:17

Zazdroszcze połowów. U mnie niby takie minidołki występują, niby ryba jest, ale nawet na spławik i robala przez pół dnia złapie się może kilka płoteczek, a na spining to w ogóle jest masakra. Już chyba próbowałem wszystkiego, microjigi, sztuczna ochotka, cieniutkie żyłeczki. Wolniejsze prowadzenie, szybsze, leżenie przez 20 sekund na dnie.. na wiele prób jeden krąpik się trafił którego fote wstyd wrzucać.

• Alexspin lubi to

#3653 OFFLINE   nowwwak

nowwwak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 676 postów
  • LokalizacjaTomaszkowice/Kraków

Napisano 07 lipiec 2021 - 12:17

Jak tylko Mariusz pokazał na FB swoje wzdręgi, nie wytrzymałem :) Udało się w końcu połowić tych konkretnych... 

Załączony plik  IMG_2666.jpg   131,44 KB   44 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_2671.jpg   98,02 KB   45 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_2674.jpg   55,41 KB   45 Ilość pobrań

#3654 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • Imię:Maciej

Napisano 07 lipiec 2021 - 12:27

Dawno nie polowałem na białoryb ze spinningiem, a miesiące letnie sprzyjają tej zabawie, więc trzeba będzie odświeżyć temat i wybrać się na spacer z wędką ;)

• Alexspin lubi to

#3655 OFFLINE   19john92

19john92

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 10 lipiec 2021 - 21:56

Fajne rybki :) ja dziś pierwszy raz złowiłem lina na spinning :)

Użytkownik 19john92 edytował ten post 10 lipiec 2021 - 21:57

• nowwwak lubi to

#3656 OFFLINE   19john92

19john92

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 12 lipiec 2021 - 08:47

Dał popalić :) Macie jakieś sprawdzone techniki i wzory na lina? Prowadzić jakoś przy dnie z przystankami? Ten wzioł z opadu ale myśle, że to przypadek…

Załączone pliki

• nowwwak, mario70 i wilczybilet lubią to

#3657 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów

Napisano 12 lipiec 2021 - 09:55

Dał popalić :) Macie jakieś sprawdzone techniki i wzory na lina? Prowadzić jakoś przy dnie z przystankami? Ten wzioł z opadu ale myśle, że to przypadek…

Może wielkiego doświadczenia z linami nie mam, ale złowiłem 3 sztuki ;). Z prowadzeniem ciągle kombinuję, ale jeśli chodzi o lina to jak najwolniejszy opad i 2-3 sekundowe pozostawienie przynęty na dnie po opadzie. Jak ktoś wie lepiej proszę mnie poprawić. Człowiek ciągle uczy się różnych technik i kombinacji, a ten gatunek nie jest łatwy do złowienia, chyba, że na stawku 10x10m, gdzie występuje licznie, ale ja na takich wodach nie łowię.

P.S Przynęty, na które złowiłem swoje liny to, 1" tanta na haku nr 12-14 i główce wolframowej 3,5mm, oraz sztuczny biały robak w kolorze czerwonym na haku i główce jak wspomniana tanta. Waga całości około 0,5g

Użytkownik wilczybilet edytował ten post 12 lipiec 2021 - 09:57

• rav_id i Alexspin lubią to

#3658 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów

Napisano 12 lipiec 2021 - 10:31

Jeszcze lina na spinning nie złowiłem, ale chyba dobrą przynętą powinny być larwy jętek, muchówek i chruścików, czyli naturalnego pokarmu. Problem w tym na ile w poszukiwaniu pokarmu lin posługuje się zapachem, a na ile tylko dotykiem. Powinny również zdać egzamin imitacje skąposzczetów. Wydaje mi się, że lin chyba jest najtrudniejszym do złowienia na spinning przedstawicielem białorybu.

• wilczybilet lubi to

#3659 OFFLINE   19john92

19john92

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 500 postów

Napisano 12 lipiec 2021 - 11:50

Ja próbowałem już 2 sezony złowić lina, właśnie na wolny opad i pozostawianie przynęty na dnie. Mój wzioł na tante 1cal w kolorze chaos, główka wolframowa na haku 12 i 4mm wiec dosyć ciężko. Swego czasu próbowałem w stawie gdzie lin jest dominującym gatunkiem na wszystko co było w pudle bez efektów. Dopiero w akcie desperacji jak rozkopałem kretowisko i założyłem na główkę pół małej dżdżownicy to złowiłem kilka niewielkich linów, nie zaliczam ich jednak do „spinningowych”

#3660 OFFLINE   wilczybilet

wilczybilet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów

Napisano 12 lipiec 2021 - 13:09

Imitacje owadów ukręcone przez rzemieślników z forum również posiadam i wiem, że są osoby, które na tego typu przynęty, o których wspomniał @Alexspin, złowili liny. Kilka razy próbowałem łowić na ukręconą imitację chruścika, ale jednak mam lepsze efekty na tantę, sztuczną ochotkę lub mikro jaskółki. Być może nie miałem efektów przez błędy w prowadzeniu wabika, a dodatkowo każda woda rządzi się swoimi prawami.

• Alexspin lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych