Piotrek dam Ci dobra rade (bron Boże nie sprzedaj Avida .bo i tak do niego wrócisz )
Wędka na troć z rzeki
#181 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2020 - 16:08
#182 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2020 - 16:17
- popper lubi to
#183 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2020 - 18:31
- Luckyguliver lubi to
#184 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2020 - 20:38
Hej ja miedzianymi i tym łowie
Wygladaja ciekawie choc troszke drogie. Ktora wersje masz i jak wyglada realny CW?
#185 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2020 - 08:16
Witam
Czy ktoś używa w omawianym temacie Blaas Slim Nano 9020 lub 9015 ew 96... i może napisać kilka słów jak się spisuje w praktyce ..?
Ew czy takie 15 lb nie będzie za delikatnie ..?
#186 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2020 - 08:21
#187 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2020 - 08:55
wiem , że to dość mięsiste kije więc może te 15 lb przy 9' się nada , ale pytam nie twierdzę ...Interesuje mnie raczej letnie łowienie , przynętami odpowiednimi do niżówek ...
#188 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2020 - 09:16
#189 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2020 - 09:18
- popper, Biesan, smokwelski i 1 inna osoba lubią to
#190 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2020 - 10:07
"letniaka" jeszcze nie złowiłem ale widziałem akcję ryby 70+ no i powiem że jest co robić , tym bardziej iż powalone drzewa , konary itp to normalny widok tego łowiska , a ryby 80+ nie są rzadkością tej rzeki - dlatego postanowiłem się "zabezpieczyć i nabyłem cd blu rapida 3 metry oraz cw 10-35 . Kijek o symbolu BLSJH 2118 MH wydaje się być optymalny . Ale coś więcej będę mógł powiedzieć po stoczonej walce.
pozdrawiam
Bogdan
- miramar69 lubi to
#191 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2020 - 10:22
"letniaka" jeszcze nie złowiłem ale widziałem akcję ryby 70+ no i powiem że jest co robić , tym bardziej iż powalone drzewa , konary itp to normalny widok tego łowiska , a ryby 80+ nie są rzadkością tej rzeki - dlatego postanowiłem się "zabezpieczyć i nabyłem cd blu rapida 3 metry oraz cw 10-35 . Kijek o symbolu BLSJH 2118 MH wydaje się być optymalny . Ale coś więcej będę mógł powiedzieć po stoczonej walce.
pozdrawiam
Bogdan
Na tym" zabezpieczeniu" myślę że się zdziwisz 😉
#192 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2020 - 10:35
- pitiki lubi to
#193 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2020 - 10:58
BR działa optymalnie z żyłką, która go lekko spowolni.
- miramar69 lubi to
#194 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2020 - 11:14
Zatem nic innego nie pozostaje, jak tylko jechać na rybki. Z przyjemnością chciałbym zobaczyć blu rapida w akcji . Dodam że model BLSJH 2118 MH to 20 lb , czyli powinien dać radę, ale jak wspomniałem nie miałem letniego "srebra " a widziałem rybę 70 + i co wyprawiała na kiju .
pozdrawiam serdecznie
Bogdan
#195 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2020 - 13:50
Wygladaja ciekawie choc troszke drogie. Ktora wersje masz i jak wyglada realny CW?
Hej używam tego do 48 gram .Przynęt do 27 gr ,ciężej nigdy nie łowiłem .Łowiłem mim trocie i dorsze .Zadna wybitna wędka .Moge go porównać do tego co znam a mianowicie TAIAHA AVID CTS BORON WESTIN . Ma jedna przewagę nad tymi wędkami 4 części, użytkowo im ustępuje . Dobrze trzyma rybę rzuca wszystkim od 15 gram całkiem ok poradzi sobie z obrotówka ,woblerem .Wedka stworzona na łososie , ale to nie jest wędka typu AVID (znaczy guma ,niema tez takiej szybkości jak TAIAHA ze sama Ci zatnie rybę ) ot taki przyzwoity TRAWEL
#196 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2020 - 16:05
Wędka wędce nierówna. Opis,opisowi też chociaż, jest już lepiej, niż dawniej bywało. Na podstawie własnych obserwacji oraz skromnych doświadczeń, odważyłbym się na prosty podział.
Sreberka do 80 cm - kijek 20lb
Ryby 80+ - kijek 25-30lb.
To prosty podział dla łowiska o sprzyjających warunkach, gdzie troć może troszkę poszaleć bez wpływu na wynik.
Łowiska trudniejsze, ten mocniejszy wybór będzie nie od rzeczy.
Mój podział, dość nieskomplikowany, realizuję Taiahą 3,0 20lb oraz Daiwa Whisker 2,7m do 50g. Co prawda tej większej ryby, jeszcze nie miałem na haku ale sądzę, że wspomniana Daiwa, może temu sprostać ?.
Użytkownik popper edytował ten post 11 sierpień 2020 - 16:08
- pitiki lubi to
#197 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2020 - 16:32
Ja na kanale używam AVIDA 12LB do 21 gram srebrniak 5 kg i 72 cm nie zrobił na nim wrażenia .Pamiętacie wędka miękka ryba zachowuje się spokorniej nie ma takich szarpnięć czyli trzymanie ryby jest bardziej bezpieczne i skuteczne ,nie ma skakania . Z mojego punktu widzenia podział powinien być iny wędki o pełnym ugięciu łatwo odajace swoja moc i Cala reszta,( co warze płynie i tu wcale nie jest potrzebne 30 lb) .To ze my na wędce o bardzo sztywnym blanku odczuwamy zupełnie inaczej sile ryby szarpanie boksowanie wcale nie oznacza ze troć 80 cm to demon siły .Powód jest banalny mamy złe pobrana wędkę .
- Włóczykij, wojto-ryba, Adrian Tałocha i 1 inna osoba lubią to
#198 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2020 - 19:33
Kolejna sprawa to zbyt forsowny hol, czyli trzymanie na ostro przu pierwszym odjezdzie, co kończy sie zejściem, czy rozprostowaniem kotwicy lub świecami i wytrzepaniem przynęty.
Inna sprawa, że jak witka poddaje sie w nurcie pod przyneta za bardzo, to nie ma z czego zaciąć.
Myślę, że dużo mniej ryb spada, bo pójdzie w drzewa, niż z powyższych powodów.
Wg mnie nie ma możliwości, żeby zatrzymać w miejscu w pierwszym momencie dużego srebrniaka, jeśli chce zrobić odjazd...
Nie namawiam do stosowania delikatnych zestawów, bo z nurtem przy swojej burcie może być ciężko podprowadzic rybę, do siebie, a stojac między drzewami może nie być jak zejść, ale trzeba sobie zdać sprawę z ograniczeń zestawu, jak wytrzymalosc kotwic czy kija
- GREK lubi to
#199 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2020 - 21:35
Witam
Czy ktoś używa w omawianym temacie Blaas Slim Nano 9020 lub 9015 ew 96... i może napisać kilka słów jak się spisuje w praktyce ..?
Ew czy takie 15 lb nie będzie za delikatnie ..?
Mam 9020. Na letnie łowienie przy przeważnie niskich lub średnich stanach wody jest ok, o ile ktoś lubi kije gnące sie po korek. Na rzekach typu Drwęca, Wierzyca, Reda, Słupia, Wieprza daje się spokojnie łowić i panować nad holem ryby. Gorzej z dolną Parsętą. Na niej stan wody to jedno, ale ilość zawad i nader częsta konieczność siłowego trzymania ryby wymusza mocniejszy sprzęt. To spowodowało, ze zamówiłem 9025. Praktyka pokaże czy był to dobry ruch.
- popper, Adrian Tałocha i Maciej 77 lubią to
#200 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2020 - 22:25
- popper, Adrian Tałocha i Rheinangler lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych