Witam
Tak informacyjnie w temacie Blaas Slim Nano łowiłem w letnim sezonie na 2 modele:
- 20 lbs 3,05 cm bardzo dobre trzymanie ryby, spokój w holu, trochę może za miękki przy zacięciu, dobry do metody "krowiego ogona" na pomorskich rzekach i na litewskiego łososia. W sytuacjach trudnego holu może przy rybie 80 plus zabraknąć dołu. Kij tylko do plecionki, akcja paraboliczna.
- 25 lbs 3,05 dużo więcej mocy w stosunku do 20, spory przeskok nieproporcjonalny do tych 5 lbs więcej. Generalnie kij powinien dobrze ogarnąć oczekiwania większości trociarzy dobrze obsługuje plecionkę ale i żyłkę spokojnie obsłuży, nie jest to typowy parabolik dolnik tak chętnie się nie zgina . W trakcie holu dobrze pracuje ale za dużo testów jeszcze nie było, łowiłem tylko kilka ostatnich dni września.
Miałem również w ręku taką alternatywę 20 lbs przy długości 2,9 cm trochę sztywniejsza od 3,05 cm, dobra alternatywa na górne odcinki rzek.
W kwestii zbrojenia raczej min Fuji Slim i w przypadku 25 lbs trochę większe średnice do ewentualnego zimowego łowienia na żyłkę.
Generalnie po łowieniu wiele lat genialnymi starymi Pacyfic Bay i Hardy kije BNS są ciekawą alternatywą na polskie trocie, problemem może stać się jedynie cena przy zbrojeniu w pracowni w zależności od osprzętu 1700-2300 zł
Użytkownik zbyszekp edytował ten post 07 październik 2020 - 22:00